Nadšení milovníci vína odpradávna hľadajú nové postupy a recepty, ako tento nenahraditeľný nápoj stále zdokonaľovať a meniť. Výroba vína je nesmierne kreatívny proces a mnoho skvelých postupov vzniklo metódou pokus – omyl. Prínosom využitia rôznych metód pri výrobe je, že prináša milovníkovi vína úplne rozdielne chuťové zážitky pri pití tej istej odrody. Jedným z  príkladov ako dodať vínu originálnejší šat je metóda sur lie – hovorí sa, že metóda sur lie víno harmonizuje.

Čo je metóda sur lie

Ako napovedá samotný názov, metóda sur lie je špecialitou z Francúzska. Jej doslovný preklad z francúzštiny znamená „na kale“ a pri výrobe vína sa používa v prenesenom význame „na kvasniciach“. Proces výroby bol známy už 200 rokov pred Kristom v starovekom Ríme. Sur lie, ako ju poznáme dnes, má však hlbokú tradíciu predovšetkým v Burgundsku, kde sa používa na výrobu vynikajúcich bielych vín. Burgunďania sú skutočnými  majstrami sur lie. Je tam obrovská generačná skúsenosť dovedená takmer do dokonalosti. Cieľom sur lie je osloviť náročnejšieho konzumenta, ktorý nevníma víno len na základe prvotnej chuti a vône, ale vníma jednotlivé vrstvy a šírku vína.

Prečítajte aj Ak milujete víno, vzdajte hold aj kvasinkám

Pracovité kvasinky

Výrobe vína metódou sur lie predchádza dokonalejšie poznanie princípov výroby dobrého vína. Pojem sur lie znamená, že víno dozrieva v sudoch, kde boli po celú dobu zrenia ponechané opotrebované a odumreté kvasinky, ktoré sú prospešné aj po tom, ako všetok cukor premenili na alkohol. Tieto mŕtve bunky sa vo víne rozkladajú a  spolu s kryštálmi vinného kameňa, zrniečkami, zbytkami šupiek a dužniny predstavujú zložky vo vznikajúcom kale. Zrenie v takomto prostredí  trvá od troch do šiestich mesiacov, hrozno z vápenatých pôd leží aj dlhšie. Počas tejto doby dochádza k autolýze kvasiniek, čím sa víno obohacuje o polysacharidy a manoproteíny. Víno je pravidelne premiešavané, aby odumreté kvasinky nezostávali trvalo na dne suda a víno ostalo krémovejšie. Pred plnením do fliaš sa víno kalov zbavuje.

Prečítajte aj 10 najčastejších otázok o víne, ktoré vinári dostávajú

Výsledkom je víno pre náročných

Hovorí sa, že metóda sur lie víno harmonizuje, prináša nové vnemy pri pití tej istej odrody. Mení sa chuť, vláčnosť a štruktúra vína. Víno môže dosiahnuť tón orieškov a chleboviny, exotickú chuť ananásu, či kokosu. Zlepší sa aj farba vína a celkovo sa nápoj prejasní. Hlavným znakom tohto vína je, že sa rozvíja pomaly a postupne. Treba ho doslova spoznávať. Metóda sur lie zároveň významne predlžuje životnosť vína, pri správnom skladovaní  väčšinou až dvojnásobne. Základom všetkého je kvalitné hrozno. Najvhodnejšie odrody na spracovanie metódou sur lie sú Pinot blanc, Pinot gris a Chardonnay, ako aj iné odrody, ktoré môžu kvasiť priamo v sudoch. Víno, ktoré zrelo na kale by malo byť na etikete označené nápisom sur lie, v minulosti sme sa mohli stretnúť aj s pojmom Battonage. Táto informácia môže byť uvedená aj na zadnej strane etikety.

Jedinečné senzorické vlastnosti sur lie vín očarili aj nás, a preto vám už čoskoro predstavíme Rizling vlašský a Pinot blanc vyrobený metódou sur lie v Tajnej 🙂

Hlavne foto: Martina Rajcakova

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína