Aj laik už vie, že opakom suchého vína nie je mokré víno. Ak sa však nevyznáte vo všetkých medzinárodných označeniach a stupňoch sladkosti vín, nasledovné riadky vám budú určite nápomocné.
Vinár určí, ako bude víno sladké
Či je víno sladké, polosladké alebo suché, určuje obsah zvyškového cukru vo víne. Nezamieňajte si však cukornatosť hroznového muštu a zvyškový cukor. Cukornatosť hrozna udáva obsah cukru v mušte a zvyškový cukor udáva koľko gramov cukru obsahuje liter vína. Počas výroby vína, pri fermentácii sa cukry transformujú kvasinkami. Výsledkom tejto reakcie je tvorba alkoholu, oxidu uhličitého sprevádzaná uvoľnením energie (rozkvasený mušt má vyššiu teplotu).
Cukor, ktorý sa nepremenil na alkohol, ovplyvňuje chuť v podobe sladkosti. V priebehu času si výrobcovia vína uvedomili, že preferencia sladkej chuti je u ľudí odlišná a z tohto dôvodu začali cielene vyrábať viacero druhov vín so širšou škálou sladkej chuti.
V súčasnosti na Slovensku rozdeľujeme tiché vína podľa zvyškového cukru nasledovne:
Suché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0-4 g/l
Polosuché vína – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4-12 g/l
Polosladké vína – obsah zvyškového cukru 12-45 g/l
Sladké vína – obsah zvyškového cukru nad 45 g/l
Iný kraj, iný mrav
Delenie vín na suché, polosuché, polosladké a sladké pomáha konzumentom orientovať sa v základnej chuti vín. Každá oblasť, v ktorej sa venujú produkcii vína, však určuje vlastné normy klasifikácie vína podľa obsahu cukru. Napríklad medzi hornou hranicou obsahu cukru pri suchom víne vo Francúzsku a Rakúsku je rozdiel až 5 gramov na liter. Aj z toho dôvodu víno, ktoré je na etikete označené ako suché, nie vždy bude obsahovať rovnakú koncentráciu zvyškového cukru.
Suché víno = kvalitnejšie?
Kedysi sa za kvalitné považovali najmä suché vína. Dnes sa zas mnohí prikláňajú k exkluzívnejším sladkým prívlastkovým vínam bez pridaného cukru. Pravdou však je, že poučka aké vlastnosti má mať dokonalé víno, neexistuje. Dôležité sú chuťové preferencie konzumenta, prípadne jedlo, ku ktorému sa obľúbené víno podáva. Existujú, samozrejme, niektoré nekvalitné vína vyrobené s pridaným cukrom, tým sa radšej vyhýbajte. Cukor, ktorý nepochádza priamo z hrozna, je zodpovedný za nenávidenú bolesť hlavy na druhý deň.
Cukor v bublinkách
Keďže šumivé víno by na konci výroby bolo veľmi kyslé, v procese výroby nazývaného “dosage” sa istá časť cukru pridáva späť do zmesi. S tým súvisia nápisy na šumivom víne, ktoré označujú jeho sladkosť, resp. obsah cukru a sú odlišné od značení vín. Čo však presne tieto označenia znamenajú? Šumivé vína s označením Brut Nature (Brut Zero), Extra Brut a Brut uvidíte piť tých, čo si strážia líniu. Obsahujú totiž minimum kalórií. Brut Nature obsahuje 0 až 3 g/l cukru, Extra Brut 3 až 6 g/l a Brut 6 až 12 g/l. Extry Dry a Dry 12 až 17 resp. 17 až 35 gramami cukru predstavujú kompromis, ktorý vám osladí život, ale nepokazí postavu. Šumivé vína Demi-Sec a Doux sú už určené pre maškrtníkov. Označenie Doux môže znamenať aj viac ako 9 gramov cukru v jednom pohári (t.j. viac ako 50 gramov na liter).
Jazykové okienko
A keďže dovolenková sezóna je za dverami, pridávame aj prehľad označenia vín vo viacerých jazykoch:
Anglicky
- dry (suché)
- medium dry, off-dry (polosuché)
- medium, medium sweet, semi-sweet (polosladké)
- sweet (sladké)
Taliansky
- secco, asciutto (suché)
- abboccato (polosuché)
- amabile (polosladké)
- dolce (sladké)
Francúzsky
- sec (suché)
- demi-sec (polosuché)
- moëlleux (polosladké)
- doux (sladké)