Magazín, Recepty

Otvorte grilovaciu sezónu s noblesou. Hovädzí flank steak s dusenou fazuľkou a slaninou

Neviete sa dočkať letného vzduchu u vás na terase? Večery však nevoňajú len po petúniách, jazmíne a ružiach. Otvorte si fľašu kvalitného červeného vína a vychutnajte si obľúbenú grilovanú špecialitu – hovädzí flank steak. Pripraviť ho zvládne každý aj vďaka našim tipom. 

Flank steak, zoznámte sa! 

Ak ste o flank steaku zatiaľ nepočuli, určite naň teraz dostanete chuť. Stačí mať osvedčeného mäsiara, ktorý má v ponuke kvalitné vyzreté hovädzie mäso z bočnej časti brucha hovädzieho dobytka. Aby ste si jeho typickú chuť mohli naplno vychutnať, určite neexperimentujte so všelijakými marinádami ani barbecue omáčkami. 

Na prípravu vám stačí hovädzie mäso, pár kvapiek olivového oleja, soľ, korenie a bylinky. Mäsko najskôr nežne pohladíte dlaňami potretými olivovým olejom, posypete korením a bylinkami a z každej strany ho opekáte na grile asi 5 minút. Aby sa chuť rozvinula, ešte je nutné nechať flank steak odpočívať v predhriatej rúre (100 °C) alebo na predhriatej panvici zakrytej poklopom.

Triky, ako na dobrý flank steak 

Aby sa váš flank steak vždy podaril, riaďte sa našimi tipmi. 

  • Flank steak má tendenciu byť trochu tvrdší, preto je dôležité ho marinovať. Použite marinádu s kyslou zložkou (napríklad citrónová šťava, ocot) a olejom, spolu s korením a bylinkami. Nechajte ho marinovať aspoň 30 minút alebo aj niekoľko hodín, ideálne cez noc. 
  • Keďže flank steak má silné vlákna, dôležité je krájať ho proti smeru vlákien. To znamená, že ho krájate vodorovne, kolmo na vlákna mäsa. Tento krok pomáha zmierniť tvrdosť mäsa.
  • Ak flank steak grilujete, uistite sa, že gril je dostatočne rozohriaty. Vysoká teplota pomáha uzavrieť šťavu v mäse a vytvoriť peknú kôrku. Ideálna teplota pre flank steak je približne 200 – 230 °C.
  • Flank steak je tenšie mäso, takže grilovanie by malo prebehnúť rýchlo. Nechajte ho na grile iba niekoľko minút na každej strane, podľa hrúbky mäsa a preferovaného stupňa prepečenia.
  • Po upečení nechajte flank steak odpočívať, aby mäso neostalo suché.
  • Pamätajte, že flank steak sa najlepšie podáva s prílohami, ktoré dopĺňajú jeho bohatú chuť a textúru. Dobrou voľbou je napríklad zemiaková kaša, dusená zelenina alebo šalát z čerstvých bylín a paradajok.

Hovädzí flank steak s dusenou fazuľkou a slaninou - vinárstvo TAJNA

Recept na hovädzí flank steak s dusenou fazuľkou a slaninou 

Ingrediencie 

Hovädzí flank steak: 

500 g hovädzieho flank steaku 

2 lyžice olivového oleja 

2 strúčiky cesnaku, nasekané 

2 lyžice čerstvo nasekaného rozmarínu 

Soľ a čierne korenie podľa chuti 

Dusená fazuľka a slaninka: 

400 g fazule (môžete použiť špargľovú, mungo alebo akúkoľvek obľúbenú fazuľu) 

100 g slaniny, nakrájanej na kocky 

1 veľká cibuľa, nasekaná 

2 strúčiky cesnaku, nasekané 

2 lyžice olivového oleja 

1 lyžička mletej sladkej papriky 

Soľ a čierne korenie podľa chuti 

500 ml zeleninového vývaru 

Postup 

Príprava hovädzieho flank steaku: 

V malej miske zmiešajte olivový olej, nasekaný cesnak, nasekaný rozmarín, soľ a čierne korenie. 

Hovädzí flank steak opláchnite a osušte papierovou utierkou. Natrite marinádou z olivového oleja, cesnaku a rozmarínu. Dajte bokom na 30 minút, aby sa mäso marinovalo. Po 30 minútach mäso vyberte z chladničky a nechajte ho odpočívať pri izbovej teplote asi 15 – 20 minút. 

Príprava dusenej fazuľky a slaninky: 

Rozohrejte olivový olej v hrnci na strednom ohni. Pridajte nakrájanú slaninu a orestujte ju, kým sa nezačne zlatisto sfarbovať. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a neostane priesvitná. Potom do hrnca pridajte fazuľu a premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte mletú sladkú papriku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Znížte teplotu na stredný stupeň a nechajte fazuľu dusiť asi 20 – 25 minút, kým nebude mäkká. 

Príprava hovädzieho flank steaku: 

Flank steak vyberte z chladničky, osoľte ho a okoreňte podľa chuti. Rozohrejte gril na strednú teplotu. Položte flank steak na vyhriaty gril a grilujte ho asi 4 – 5 minút na každej strane, alebo kým nebude mäso dobre prepečené. Po upečení flank steak nechajte odpočívať asi 5 – 10 minút v teple. Zatiaľ môžete skontrolovať, či má víno podávané k mäsu ideálnu teplotu. 

Servírovanie flank steaku 

Na tanier položte porciu dusenej fazuľky a slaninky. Nakrájajte flank steak na tenké plátky proti smeru vlákien a položte ich na fazuľku. Ihneď podávajte, aby ste si mohli užiť bohatú chuť a šťavnatosť mäsa. Nezabudnite si k červenému mäsu na tanieri naliať za pohár červeného vína, bude to k sebe neuveriteľne ladiť. Skúsiť môžete Pinot Noir, Merlot alebo Cabernet Sauvignon, alebo sa rozhodnite pre plnú chuť červeného vína z kolekcie Premium alebo Sunset. Takto bude mať vaša letná grilovačka ten správny koniec. Alebo ešte len začiatok?