Vinárstvo, ktoré produkuje organické a biodynamické víno sa rozhodlo vyrábať víno udržateľným spôsobom s ohľadom na životné prostredie. Viac o tomto prístupe k pestovaniu viniča a výrobe vína sa môžete dozvedieť v článku Biodynamické a ekologické vinárstvo.
Bolfan Vinski Vrh – Chorvátsko
Bolfan Vinski Vrh nachádzajúci sa neďaleko od Záhrebu nadväzuje na bohatú históriu pestovania viniča a výroby vína od rímskych čias. Vo vinárstve nasledujú filozofiu biodynamiky a funguje im to – ich vína získali bezpočet ocenení. Pri návšteve vinárstva sa môžete tešiť na prehliadku statku a dozvedieť sa všetko o procesoch pri biodynamickej výrobe a popritom ochutnávať víno. Môžete dokonca zostať na noc v jednej z ich boutique izieb a užiť si čo najviac z okolitého regiónu s jeho termálnymi kúpeľmi, múzeami, hradmi a zámkami.
Querciabella – Toskánsko, Taliansko
Nachádza sa v regióne Chianti a tím v Querciabella bol jedným z priekopníkov biodynamického vinárstva v Toskánsku. Výsledkom je, že ponúkajú ručne robené, vysoko kvalitné vína, ktoré si môžete osobne vychutnať pri návšteve vinárstva. Ponúkajú tiež kurzy o organickom vinárstve, takže po návrate domov môžete na ľudí zapôsobiť svojimi znalosťami.
Chateau Pontet-Canet – Bordeaux, Francúzsko
Tento rozprávkový zámok v Bordeaux sa datuje do 18. storočia. V roku 1855 bol klasifikovaný ako Grand Cru Classé. Biodynamické metódy pestovania viniča a výroby vína aplikujú už mnoho rokov. Majitelia Chateau Alfred Tesseron a jeho rodina, zaobchádzajú s vinicami ako so záhradou. Nechali révu rásť prirodzene, bez použitia pesticídov a výsledkom je čisté a harmonické víno. Pri návšteve vinárstva si môžete urobiť prehliadku panstva a zúčastniť sa voľnej degustácie.
Sao del Coster – Priorat, Španielsko
Vinárstvo Sao del Coster sa nachádza hodinu a pol autom od Barcelony, v samom srdci regiónu Priorat v Katalánsku. Vzniklo vďaka skupine švajčiarskych priateľov, ktorých snom bolo vyrábať víno prirodzeným a ekologicky udržateľným spôsobom. Začali nasledovať biodynamické princípy – práca vo vinici aj v pivnici nasleduje cykly Mesiaca. Prečo je práve tento spôsob práce pre nich dôležitý, sa dozviete pri prehliadke viníc a ochutnávke ich troch špičkových vín.
Zámok Chambert – Cahors, Francúzsko
Zámok Chambert je v prevádzke od roku 1690 a dodával vína aj pre kráľov a pápežov. Zámok je zasadený do ohromujúcich základov, na náhornej plošine Cahors v juhozápadnom Francúzsku. Jedná sa o najväčšiu ekologickú vinicu v regióne. Ich špecialitou je Malbec, trochu zabudnutá odroda z Bordeaux, ktorá však v súčastnosti naberá na popularite vďaka Argentíne. Môžete si urobiť prehliadku so sprievodcom a dokonca aj zadarmo ochutnať ich vína.
Barone Pizzini – Lombardia, Taliansko
Vo vinárstve Barone Pizzini bolo ekologické vinárstvo zavedené veľmi rýchlo. Sú oddaní prírodnému vinárstvu vo všetkých smeroch, aj ich vinárstvo bol postavené tak, aby rešpektovalo životné prostredie. Boli jednou z prvých spoločností, ktoré zaviedli kompenzáciu uhlíkových emisií, systém monitorovania uhlíkovej stopy svojich vín.
Vinárstvo TAJNA
Ak sa vám predsa len nechce tak ďaleko cestovať, možnosť na návštevu vinárstva s ekologickým prístupm máte aj na Slovensku.
Viac si môžete prečítať v článku: Ochutnávka vín Tajna – prežite atmosféru pri ktorej sa rodí víno
Objednajte si návštevu prostredníctvom našej webovej stránky a vinárstvom vás budú sprevádzať naši odborníci. Dozviete sa niečo o našej vinárskej filozofii, ochutnáte to najlepšie z našich pivníc a vychutnáte si nevšednú atmosféru vinárskeho vidieka.