Biodynamické a ekologické vinárstvo sú metódy výroby vína, je to štýl a filozofia poľnohospodárstva, ktorá ovplyvňuje vinice, ekológiu a charakter vína. Čo majú obe metódy spoločné, je zakáz použitia akýchkoľvek chemikálií alebo hnojív, ktoré môžu zanechávať reziduálne zvyšky vo viniciach a pre kontrolu rastu plesní je povolené použitie nízkeho množstva síry.

Vinári po celom svete prijímajú tento prístup v dôsledku zvyšujúceho sa počtu ľudí, ktorí chcú vedieť, čo presne konzumujú a odkiaľ čo pochádza. Krajiny ako je Austrália a Taliansko produkujú veľké množstvo prírodných vín a vinári sú v rôznych fázach konverzie na biodynamickú produkciu. Niektoré vinárstva prešli na biodynamiku úplne, niektoré majú len niekoľko viníc produkujúcich biodynamické hrozno. Vhodné miesto, kde začať s hľadaním prírodných vín je aj Francúzsko, pretože v niektorých regiónoch, ako je Provence a Bordeaux klíma vytvára podmienky, ktoré prirodzene chránia vinice voči väčšine škodcov.

Pozrite si video o našom ekologickom prístupe pestovaniu viniča hroznorodéhoVinárstvo Tajna: Tvorba vína s inovatívnymi technológiami

Organické / prírodné víno

Ekologická produkcia vína je rovnako ako všetko v ekologickom poľnohospodárstve o tom, že sa nesmú používať žiadne pridané pesticídy alebo iné syntetické chemické ochranné látky.

Je tu však jeden veľký rozdiel pri porovnaní organického vína s biopotravinami, a to je použitie siričitanov. Siričitany zvyšujú trvanlivosť vína a majú mierny vplyv na chuť vína.

V Európe a Kanade organické víno môže mať podľa zákona pridané siričitany, zatiaľ čo v USA je to zakázané. Organické víno vyrobené v USA bude mať nižšiu trvanlivosť v porovnaní s kanadskými a európskymi vínami, na druhej strane ho môžu piť ľudia alergickí na siričitany.

Biodynamické víno

Pokiaľ ide o biodynamickú produkciu vína, treba pri nej myslieť vždy o krok dopredu. Jasper Morris MW uvádza,

„Ústredným bodom v biodynamike je kalendár, ktorý berie do úvahy vplyv biorytmu zeme a rozdeľuje dni podľa vplyvu mesiaca a hviezd na kvety, plody, lístie a korene.“

Biodynamický kalendár je rozdelený do kategórií, z ktorých každá poukazuje na optimálny čas pre prácu v konkrétnej fáze rastu viniča:

  • Ovocie – čas zberu
  • Korene – Prerezávanie
  • Kvety – Nechajte vinič, aby produkoval ovocie
  • Listy – polievajte vinič

Toto je základný princíp a polemika opäť vzniká len z dôvodu pridaných siričitanov.


 

Prečítajte si aj Ako hrozno pestujeme

Vinári, ktorí praktizujú túto metódu veria, že kombináciou ekologickej sebestačnosti s modernou agroekológiou vytvárajú živý, vzájomne prepojený systém, ktorý nepretržite poskytuje organické, zdravé ovocie k zberu. Môže to znieť trochu spletito, ale myslite na to, že každý vinár, ktorý vkladá toľko úsilia a času do svojich viníc bude pravdepodobne produkovať slušné víno.

Rudolf Steiner (1920, rakúsky filozof) začal s konceptom biodynamiky a veril, že to bude homeopatický spôsob hospodárenia. Opísal deväť rôznych metód prípravy pre biodynamické vinohradníctvo. Tie sa pohybujú od používania kravského hnoja až po liečivé rastliny, ako sú harmanček, púpava a valeriána.

Prečítajte si aj Myslíte si, že organické víno je naozaj organické?

Ekologické vinárstvo vyvoláva diskusie

Používanie siričitanov vyvoláva často polemiku. Dobrý príklad poukázujúci na predsudky možno nájsť na panstve Pontet-Canet v Paulliac (Bordeaux).

Vinárstvo malo v roku 2012 (pri vinobraní Les Hauts de Pontet-Canet) nezávislou porotou odmietnutú klasifikáciu AOC kvôli hladine prchavých kyselín vo víne. To znamenalo, že by sa nesmelo nazývať víno „Paulliac“, ale malo by označenie stolové víno (Vin), čím by sa poškodila prestíž tohto vína. Jedným z dôvodov je pravdepodobne použitie amfor, starobylých hlinených nádob s dvoma uchami. Amfory sa používajú pri biodynamickej a ekologickej výrobe, pretože minimalizujú kontakt s drevom. A práve použitie amfor zvyšuje hladinu prchavých kyselín vo víne.

Vo Francúzsku sú silní tradicionalisti a niečo neortodoxné môže potenciálne vyviesť z miery producentov, ktorí sú zvyknutí na konvenčné metódy vinárstva. Takže dôvodom zamietnutia by mohlo byť, že víno bolo príliš pichľavé, alebo že porota jednoducho nesúhlasila so spôsobom výroby. Predsudky a túžba po tradícii sa zdajú byť základným argumentom proti biodynamickej a ekologickej výrobe, a to najmä vo Francúzsku.

Prečítajte si aj článok Biodynamické vinárstvo – 6 zaujímavých tipov na návštevu

Stojí to za to?

Všetko závisí od preferencií. Štúdie ukázali, že ekologické vinárstvo má zdravšie vinice. Je to celkom zaujímavý spôsob dorábania vina a ak návštívite takéto netradičné ekologické vinárstvo, fľaša vína bude určite stáť za vyskúšanie.

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

Tajna hrozno

Škola vína

degustácia

Kultúra vína

milovník vína

Zaujímavosti o víne

 

 

 

 

 

Zdroj: http://www.winerist.com/blog/entry/everything-you-need-to-know-about-organic-biodynamic-wine-production