Novinky, Škola vína

Biele odrody: Müller Thurgau

Vinárstvo TAJNA blog

Do bývalého Československa sa táto na polohu nenáročná intrašpecifická odroda dostala až po prvej svetovej vojne. Staršie nemecké zdroje uvádzajú, že ju koncom 19. storočia vypestoval Švajčiar z kantónu Thurgau – Prof. Hermann Müller a pochádza z kríženia odrôd Rizling rýnsky a Silvánske zelené. Napriek deklarovanému pôvodu sa dodnes vedú vedecké polemiky o otcovskej odrode, pretože na základe molekulárnych analýz genómu sa v Müller Thurgau potvrdili gény identické s Chrupkou (Chasselas de Courtillier ), a nie so Silvánskym zeleným.

V Nemecku je Müller Thurgau druhou najpestovanejšou odrodou. Významne je zastúpená aj vo Švajčiarsku, Rakúsku, Slovinsku a Maďarsku. V Českej republike je najpestovanejšou odrodou a zaberá viac než 14 % plochy vinohradov. Na Slovensku je odroda zaregistrovaná od roku 1941 a zaberá 8% plochy rodiacich vinohradov a má vysoký koeficient rodivosti.

V našom vinárstve sme v tomto roku spracovali skôr dozrievajúci Müller Thurgau. Práve z neho prvý raz v krátkej histórii nášho vinárstva uvedieme menší objem do predaja pre všetkých zvedavcov v podobe mladého vína?

Charakteristika odrody

Jej hrozno dozrieva už koncom augusta. V mokrých rokoch Müller Thurgau trpí na hubové choroby, čím klesá kvalita akostného vína. Čas zberu je pri tejto odrode rozhodujúci. Pri neskorom zbere klesajú vo víne kyseliny a nemá rád ani teplé leto. Na druhej strane víno skôr dosahuje technologickú zrelosť. Skorým zberom zachováme kyseliny a tým aj vyššiu kvalitu vína. Odroda je náchylná na múčnatku a je indikátorom na výskyt tejto choroby aj na iných odrodách.

Charakteristika vína

Vína akostnej kvality sú v nových ročníkoch príjemne pitné, obsahujú menej kyselín a v ich vôni sa prejavuje decentný muškátový charakter. Progresívni vinári vyrábajú z neho vynikajúce svieže mladé vína plné primárnej broskyňovej aromatiky. Tie sa vďaka moderným technológiám aplikovaným pri spracovaní hrozna a počas fermentácie muštu stali hitom sezóny Svätokatarínskych vín. Ich krása však vädne s časom dozrievania vo fľašiach. Aj preto by sa mladé vína z tejto odrody mali spotrebovať do troch mesiacov po nafľaškovaní a kvalitatívne vyzretejšie ročníky včas sceliť s vínami, ktoré obsahujú viac kyselín.

vino tajna

Müller Thurgau a servírovanie

Odporúčaná teplota servírovania je 10 – 12° C.

Gastronómia

Müller Thurgau sa výborne kombinuje so sladkovodnými rybami, s bielym mäsom a hydinou. Vhodný je aj v spojení s cestovinami, zeleninou, syrom, aj k ovocným dezertom.

Denník vinára: Müller Thurgau, ročník 2016

Odroda má vysoký koeficient rodivosti, jej hrozno dozrieva už koncom augusta. Úrodu na výrobu tohto mladého vína sme zberali ako prvú ručne 13. septembra. Víno akostnej kvality je v ročníku 2016 príjemne pitné s primeraným obsahom kyselín, vo vôni prejavuje decentný muškátový charakter. Hrozno sme po odstopkovaní a šetrnom pomletí vylisovali najnižším tlakom a po rýchlom odkalení v chlade mušt nechali prekvasiť s použitím ušľachtilej čistej kultúry vínnych kvasiniek. Mladé víno po dokvasení prešlo jemným čírením a po následnej filtrácii sme ho naplnili do fliaš. Vychutnajte si ho naozaj mladé, ideálne v priebehu zimného obdobia. Poteší dávkou šťavnatosti, poskytne expresívne osvieženie vďaka krehkej primárnej vôni a nádhernej ovocnej chuti.
Synonymá: Müller, Müllerka, Rivaner, Riesling Sylvaner

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *