Vinársky slovník

Mladé víno

Mladé víno je víno, ktoré bolo nedávno vyrobené a ešte neprešlo dlhodobým zrením. Zvyčajne ide o víno z poslednej úrody hrozna, ktoré sa uvádza na trh veľmi krátko po fermentácii, často už niekoľko týždňov alebo mesiacov po zbere. Tento typ vína sa zvyčajne konzumuje čerstvé a má charakteristickú živú a sviežu chuť.

Mladé vína majú často výrazné ovocné tóny, sviežu kyslosť a môžu byť ľahké a jemné na podnebí. V niektorých prípadoch môžu mať aj mierne perlenie, čo je výsledkom zvyškového oxidu uhličitého z fermentačného procesu. Vzhľadom na to, že tieto vína neprechádzajú dlhodobým zrením, nemajú ešte rozvinutú komplexnosť a vyzretosť, ktorú by získali po niekoľkých rokoch zrenia.

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.