Zaujímavosti

Prečo vína dozrievajú v sudoch z dubového dreva?

vínne pivnice

Dubový sud je jeden z najvýraznejších symbolov spojený s vínom. Dôvod, pre ktorý sme začali používať dubové sudy na zrenie vína nebol vôbec plánovaný. Bola to šťastná náhoda. Tisícročia predtým bolo víno skladované a premiestňované v hlinených amforách.

Približne pred dvetisíc rokmi, keď Rimania začali rozširovať svoje impérium, nebrali so sebou iba zbrane a jedlo, ale aj víno. Víno bolo bezpečnejšie na pitie ako voda a dodávalo potrebné živiny unaveným vojakom. Hlinené amfory boli nádobami na prevážanie vína na dlhé vzdialenosti už od čias starovekého Egypta. Iné civilizácie, hlavne v Mezopotámii, používali sudy z palmového dreva, ale tie boli skôr výnimkou ako pravidlom. Napriek tomu, že palmové sudy vážili menej ako amfory, sudy z nich neboli príliš vhodné, nakoľko palmové drevo bolo náročné ohnúť. Okrem toho ponúkala hlina aj ďalšiu výhodu – ak boli nádoby správne uzavreté, boli vzduchotesné.

Amfory sa používali ešte aj v Grécku a Rímskej ríši. S postupom Rimanov viac na sever Európy a ďalej od Stredozemného mora, stávala sa preprava hlinených amfor čoraz zložitejšou. Rimania vedeli o palmových sudoch, ale cena a náročnosť pri ohýbaní dreva robila ich použitie nevýhodným. Keď Rimania narazili na Galov zistili, že používajú sudy vyrobené z dubového dreva na prepravu piva.

Problém s prepravou vína vyriešený …

Rimania si rýchlo uvedomili, že našli riešenie pre ich problém s amforami a vínom. Vyskúšali rôzne druhy dreva, avšak dubové bolo populárne z niekoľkých dôvodov. Po prvé, dubové drevo bolo jemnejšie a do tradičného sudového tvaru sa ohýbalo ľahšie ako palmové. Dub potreboval iba minimálne opekanie a sud mohol byť vyrobený oveľa rýchlejšie. Po druhé, dub bol rozšírený v európskych lesoch a so svojou pevnou štruktúrou ponúkal tiež vode odolné médium vhodné na skladovanie. Hlinené amfory boli dubovými sudmi rýchlo nahradené. Počas nasledujúcich dvoch storočiach bolo zničených desiatky miliónov amfor.

Tajna_korok

Nové senzorické vlastnosti vína ako bonus

Po premiestnení vín do sudov si začali Rimania a iné národy uvedomovať, že dubové sudy pridali vínu nové a neobyčajne príjemné senzorické vlastnosti. Kontakt s drevom spôsobil, že sa víno stalo jemnejším a niektoré vína zrejúce dlhšie v dubových sudoch získali lepšiu chuť. Vďaka minimálnemu opekaniu dreva získali vína naviac ďalšie vône, napríklad klinčekovú, škoricovú, korenistú či vanilkovú. A získali tiež nové chute, napríklad chuť karamelu, vanilky alebo masla. Časom si obchodníci a producenti vína ale aj putujúce vojská všimli, že čím dlhšie zostane víno v sudoch, tým viac kvalít z dreva sa do neho dostane, a tak sa postupne uviedlo do vinárskej praxe dozrievanie vína v dubových sudoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *