Je ľahké piť dobré víno, ale vedieť ho nájsť, to chce trocha tréningu. Väčšina z nás sme bežnými konzumentami, bez someliérskeho jazýčka. Ono je to v poriadku, veď na to, aby sme si ho vychutnali, nemusíme poznať všetky degustačné záludnosti a vinárske termíny. Ale vedieť aspoň niečo sa oplatí. Minimálne preto, aby sme vedeli v obchode vysvetliť aké víno vlastne chceme (teda pokiaľ neriešite len farbu). Samozrejme, keď sa už vyznáme, môžeme nájsť nové úžasné vína bez toho, aby sme dlho rozmýšľali (alebo minuli zbytočne veľa peňazí). Je dobré vedieť o víne viac a dá sa tomu pri troche snahy naučiť.
Ak máte radi víno, experimentujte. Víno z rovnakej odrody môže byť iné v závislosti od krajiny, ročníka a spracovania. Ponúkame vám pár tipov ako si nájsť tú správnu fľašu – nestanete sa síce po nich expertmi, ale aspoň vám ukážu správny smer a ostatné je už na vás.
…keď sa v obchode na víno cítite neistí a zahltení
Namiesto bojovania so slovami, ktorými sa snažíte popísať aké vína máte radi, začnite s týmito jednoduchými popismi:
- mám rád herbálne (bylinné) víno
- mám rád ovocné víno
Bylinné vína majú veľmi málo ovocných príchutí a viac minerálnych a korenistých, pripomínajúcich bylinky. Táto chuť môže byť znakom odrody viniča, kontaktu s drevom pri zrení, alebo výsledkom terroiru na ktorom bol vinič pestovaný. Ak máte radi tento druh vína, vyberajte si vo všeobecnosti skôr krajiny s chladnejšou klímou. Dobrou voľbou pre vás môže byť Sauvignon, …
Prečítajte si Bojíte sa piť sladké víno, aby vás nepovažovali za diletanta?
Ovocné vína sa tešia najväčšej obľube vďaka výraznej aróme. Pri týchto vínach môžete cítiť napríklad slivky, lesné plody, citrusy, tropické ovocie. Ak hľadáte takéto víno, vo všeobecnosti hľadajte krajiny s teplou klímou. Dobrou voľbou pre vás môže byť Tramín červený, …
Prečítajte si Biele odrody – rulandské šedé
Prestaňte nakupovať víno v supermarkete
Niektoré obchody s vínom sa starajú o to, ako správne skladovať jednotlivé vína a niektoré nie. V supermarketoch môžete občas nájsť niečo zaujímavé, ale sú zvyčajne zásobované veľkými dodávateľmi, ktorých viac zaujíma zisk ako vaše chuťové poháriky.
Vinotéky, malé obchody alebo e-shopy s vínom, ktoré sú spravované samostatne by mali mať vyššiu kvalitu zásobovania a vy väčšiu pravdepodobnosť, že kúpite naozaj dobré víno. Ak je to dobrý obchod, pri nie veľkej investícii si urobíte prehľad, aké regióny a vína vám vyhovujú. Uistite sa, že obchod nie je špecializovaný na jeden región (napríklad iba Francúzsko, iba Taliansko, alebo iba Kaliforniu). Nechcete sa predsa počas vašej výskumnej fázy zaseknúť v jednom regióne. Hodnotenia sú užitočné pre hľadanie nových vín ak sa jedná o región a odrodu, ktoré poznáme. Ak je to neznáme územie, nie sú zárukou, že sa vám konkrétne víno bude páčiť.
Pri objednávaní vína …
Vedeli ste, že väčšina vinoték a reštaurácií vám dá ochutnať víno predtým, ako si objednáte celý pohár? Toto platí síce iba pre rozlievané vína, ale môže vás to zachrániť pred núteným pitím vína, ktoré vám nechutí. Najlepší spôsob požiadania o ochutnávku je, keď sa spýtate na dve vína, medzi ktorými sa pokúšate rozhodnúť. Buďte zdvorilí a skúste si nepýtať na ochutnávku viac ako 3 vína.
Keď už ste si našli to správne víno a pijete ho …
Tajomstvo „podania ruky“ medzi vinármi je to, akým spôsobom držia pohár. Je pravda, že môžete držať svoj pohár akýmkoľvek spôsobom, ale medzi expertov zapadnete, ak:
- pohár so stopkou, držíte v spodnej časti stopky
- pohár bez stopky, držíte za spodnú časť
Vyskúšajte klasický trik vínnych znalcov a zakrúžte pohárom. Krúženie vínom je užitočné predtým, ako idete víno ovoňať – na uvoľnenie arómy a rovnako aj na prevzdušnenie. Často vidieť vínnych znalcov ako neustále potriasajú pohárom s vínom počas neformálnej konverzácie. Nemôžu si pomôcť, je to zvyk. Skúste to tiež a obľúbite si ho.
Prečítajte si Cabernet Sauvignon a Merlot – porozumejte jemným rozdielom, aby ste sa vedeli správne rozhodnúť
Pri ochutnávaní vnímajte chute a arómy
Možno budete prekvapení, koľko ľudí pije víno bez jeho vnímania zmyslami – jednoducho len ho pijú ako akúkoľvek inú tekutinu. Nemusíte vínu venovať pozornosť po celú dobu, ale aspoň na začiatku a na záver. Naučte sa pár pojmov a skúste rozlišovať, či zacítite ovocné, kvetové alebo bylinné tóny, či je víno naozaj sladké, alebo len silne ovocne aromatické.
Správna teplota vína nie je formalita
Nesprávne vychladené, napriek tomu, že vám ho odporúčali ako skvelé, vás môže sklamať. Každý druh vína by mal mať pri servírovaní doporučenú teplotu. Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol a príliš nízka zas stlmí vône a chute.
Týchto pár rád z vás síce experta neurobí, ale niekde začať treba. Veď hovorí sa, že víno je nápoj bohov, a tak k nemu treba aj pristupovať. Postupne zistíte, že sa pred vami otvára nepoznaný svet – voňavý a chutný. Na vône a chute existuje veľa názorov, dokonca aj odborníci sa v názoroch líšia – dôležité je, že to chutí vám. Experimentuje, skúšajte a najmä … bavte sa.
Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.
Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.
Zdroj: dreamstime / unsplash