Biele odrody: Rulandské šedé
Na Slovensku odrodu zaregistrovali v roku 1941 pod názvom Burgundské sivé, známejšia je však pod obchodným názvom – Rulandské šedé. Vznik tohto názvu podnietili dve skutočnosti. V roku 1711 si Pinot gris všimol Johann Segner Ruland, ktorý odrodu úspešne rozširoval.
Vďaka jeho obchodným aktivitám sa v nemecky hovoriacich oblastiach zaužíval názov Ruländer, neskôr na Slovensku Rulandské. Keďže vína z rodiny burgundských odrôd sa nemôžu označovať apelačným názvom historicky uznanej geografickej oblasti s chráneným označením pôvodu, v Československu sa pre Burgundské sivé zaviedol oficiálny názov Rulandské šedé. Po zmene legislatívy a vstupe Slovenska so Európskej únie sa však čoraz častejšie používa pôvodný názov Pinot gris.
Charakteristika odrody
Z burgundských odrôd dozrieva ako prvá a v dobrých polohách s klimaticky priaznivými rokmi dosahuje hrozno vysokú cukornatosť. Na Slovensku sa pestovanie tejto starej francúzskej odrody rozšírilo začiatkom 20. storočia. Odrode vyhovujú prvotriedne polohy a pôdy s dostatkom živín. V našich vinohradoch tvorí 1,9% vysadených plôch. Zaujímavý terroir pre túto odrodu je vo Východoslovenskej VO, kde vďaka hlbokým a ťažkým pôdam rozvíja potenciál extraktivity, bohatosti, korenisto-medovej ovocnosti s výraznou chlebovinkou.
Charakteristika vína
Dáva plné vína s medovo-ovocnou a často až sladkastou vôňou. V chuti sa objavujú tóny hrušiek, pomarančov a korenia, po vyzretí v suchších ročníkoch je pôsobivá nota chlebovej kôrky. Vzhľadom na vyššiu koncentráciu farbív v šupkách má víno po krátkom nakvasení rmutu zlatožltú, niekedy až svetlú ružovkastú farbu. V prebierkach hrozna s prívlastkom v Stredoslovenskej VO má Pinot gris výraznejší ovocný a medový buket, v severnejších tratiach Nitrianskej a Malokarpatskej VO prejavuje decentný ovocno-korenistý až exotický citrusový tón vo vôni aj v chuti vína. Rozmanitosť v označovaní akostných odrodových vín na etiketách môže uvádzať do pomykova začínajúceho milovníka vína. Vo Francúzsku je najpoužívanejším názvom odrody Pinot gris.
Rulandské šedé a servírovanie
Odporúčaná teplota na podávanie je 6 – 8 ° C.
Gastronómia
Rulandské šedé sa doporučujeme kombinovať s korenistými jedlami a pokrmami z rýb a ľahšou úpravou hydiny.