Zaujímavosti

Aké výrazy používať pri degustácii vína

Každý z nás už vie, aké víno mu chutí, ale je dôležité dokázať jeho vlastnosti aj slovne vyjadriť. Vedieť víno správne popísať nám pomôže napríklad pri jeho výbere a nákupe. Zároveň je ovládanie degustačných termínov jediný spôsob ako môžete odhadnúť, či vám víno bude ??chutiť ešte predtým ako si ho kúpite. Je to veľmi praktická zručnosť ktorá vám umožní si vždy zaobstarať také vína, ktoré máte radi.

Používajte správne výrazy pri popise vína, aby ste dostali, čo chcete

Najbežnejšie výrazy, ktorými popisujeme víno pri ochutnávke, spadajú do nasledujúcich 4 kategórií:

  1. Ovocné chute a vône
  2. Cukornatosť, resp. obsah zvyškových cukrov
  3. Profil tela vína
  4. Záver

Ovocné chute a vône

Prvá vec, ktorú zisťujete je ovocná chuť vína. Nezáleží na tom, či je víno svetlé, bohaté, sladké alebo suché. Všetky môžu byť roztriedené podľa ovocných chutí. Je mnoho spôsobov, ako popísať ovocnú chuť, ale takmer všetky vína môžu byť zaradené do dvoch hlavných kategórií:

„Výrazne ovocné“
  • Spoločné znaky: výrazná ovocná chuť, ovocná sladkosť, sladký tanín, šťavnaté, zrelé, štýl Nového sveta.

To sú najviac používané termíny na popísanie vína s dominantnou chuťou sladkého ovocia. Tento termín neznamená, že víno je sladké, ale že víno prekypuje sladkými ovocnými arómami.

  • výrazy pre červené ovocné víno – sladké maliny, kokteilová čerešňa, černica, čučoriedka, džem, sušené slivky, kandizované ovocie, hrozienka, korenie na pečenie, karamel, vanilka a sladký tabak
  • výrazy pre biele ovocné víno – sladký citrón, pečené jablko, mandarínka, zrelé broskyne, mango, sladký ananás, zrelá hruška, melón, cr?me brulée, karamel a vanilka
„Korenisté“
  • Spoločné znaky: bylinné, zemité, rustikálne, štýl Starého sveta, veľmi suché, elegantné, uzavreté, rastlinné, vysoká mineralita.

Pikantné, zemité alebo trávnaté vína sú protikladom výrazných ovocných vín. Tieto výrazy pomáhajú popísať dominantné chute vína v ne-sladkej ovocnej kategórii. Nie je to tak, že by tieto vína neboli ovocné. V skutočnosti väčšina z nich je plná ovocných chutí v spektre kyslasté – trpké. Predstavte si napríklad, že zahryznete do strapca čiernych ríbezlí alebo brusníc.

  • výrazy pre červené korenisté víno brusnica, rebarbora, čierne ríbezle, zelená paprika, zelené korenie, olivy, lesné jahody, višňa, moruša, čučoriedky, pivoňka, divé čučoriedky, sušené byliny, divina, šalvia, koža, tabak, drevené uhlie, dymová chuť, minerálna chuť
  • výrazy pre biele korenisté víno – limeta, citrón, dužina, dula, horká mandľa, zelené jablko, egreše, jalapeno, grapefruit, zelená papája, tymán, trebuľka, tráva, krieda, mineralita

Ďalšie tipy ako správne degustovať nájdete v článku Degustácia – naučte sa ochutnávať víno

Cukornatosť

Vína získavajú sladkosť vďaka zvyškovému cukru, čo je zvyšok glukózy z hroznovej šťavy, ktorý nebol kvasením premenený na alkohol. Naša chuť vníma sladkosť na rôznych úrovniach. Zjednodušene môžeme hovoriť o 4 základných úrovniach:

  • úplne suché „Bone Dry“ tento termín znamená, extrémne suché víno bez zvyškového cukru. Je zvyčajne sprevádzaný prítomnosťou trpkosti. Červené vína získavajú trpkosť z trieslovín a / alebo ich korenistých a trpkých ovocných príchutí. Biele vína získavajú trpkosť z vlastnosti, ktorú sommelieri a vinári často označujú ako fenolová trpkosť. Je často popisovaná ako chuť grapefruitu alebo duly.
  • suché „Dry“ – väčšina vín spadá do kategórie suché, od množstva zvyškového cukru 1 gram na 150 ml. Prémiové červené vína zriedka majú viac ako 1/3 gramu cukru na pohár.
  • polosuché „Off Dry“ – to je termín pre vína so zvyškovým cukrom od 2-3 g na 150 ml. Väčšina polosuchých vín sú biele vína, aj keď v ojedinelých prípadoch môžete nájsť kvalitné talianske červené víno, ktoré spadá do tejto kategórie. Vína s vysokou kyselinou ako Rizling budú pôsobiť suchšie ako vína s prirodzene nižšou kyselinou pri rovnakej úrovni cukornatosti.
  • „sladké“ – sladké vína majú širokú škálu cukornatosti v rozmedzí od cca 3-28 g na 150 ml. Medzi najsladšie vína na svete patria kanadské a nemecké ľadové víno, Tawny Port, Tokaj a Rutherglen Muscat.

Pri šumivých vínach používame výrazy Brut a Demi-Sec. Prečítajte si viac v článku Poznáte rozdiel medzi Champagne, Cava a Prosecco?

Profil tela

Možno vám pomôže predstava, že by ste porovnávali odtučnené a plnotučné mlieko. Existuje mnoho faktorov, ktoré subjektívne ovplyvňujú vnímanie tela vína – od úrovne alkoholu a tanínu po obsah kyseliny.
Niektoré odrody vína sa hodia do všetkých troch kategórií v závislosti na tom, akým spôsobom boli vyrobené.

Ľahké víno „Light bodied“

Ľahké vína cítite v ústach ako jemný nesladený ľadový zelený čaj alebo osviežujúcu limonádu. Môžu mať dlhú dochuť, ale nevypĺňajú chuťové poháriky. Väčšina ľahkých vín má nižšiu hladinu alkoholu, nižší obsah tanínov a vyššiu kyselinu. Samozrejme, vždy existuje niekoľko výnimiek.

  • výrazy pre ľahké červené víno – subtílne, jemné, elegantné, svieže, tenký, svetlé, kvetinové.
  • výrazy pre ľahké biele vínoľahké, pikantné,vzdušné, živé, svieže, strohé.
„Stredne plné“

Tento termín sa obvykle používa pri červených vínach. Stredne plné červené vína sú v strede spektra medzi svetlými červenými s nízkym obsahom trieslovín a plnými červenými s vysokým obsahom trieslovín. Stredne plné červené vína sa zvyčajne nazývajú „potravinárske vína“.

  • Výrazy pre stredne plné červené víno ??- kombinovateľné s jedlom, stredné, elegantné, šťavnaté, pikantné, mäsité, mäkké
„Plné“

Plné vína naplnia vaše chuťové bunky textúrou a intenzitou. Plné červené vína majú vysoký obsah tanínov a zvyčajne tiež zvýšenú hladinu alkoholu nad 14% ABV. Práve alkohol a taníny vytvárajú textúru na našich chuťových pohárikoch, a preto sú kľúčovou súčasťou plných červených vín. Niektoré plné vína sú lepšie samostatne, bez kombinovania s jedlom. Naopak iné červené vína s výraznými trieslovinami priam vyžadujú bohaté tučné jedlá (ako steak), aby vyhladili taníny.

  • výrazy pre plné červené víno – bohaté, bujné opulentné, tuhé, intenzívne, extrahované, s vysokým obsahom alkoholu, vysoký objem tanínov, pevné, štrukturované, koncentrované.
  • výrazy pre plné biele víno -bohaté, bujné, maslové, olejnaté

Záver

Záver chuti je často rozhodujúcim faktorom medzi priemerným a úžasným vínom.

„Hladký záver“
  • Spoločné znaky: plyšové, okrúhle, zamatové, pružné, opulentné, smotanové, maslové, mäkké, hodvábne, poddajné.

Takýto typ vína je najžiadanejší. Ak by sme ho chceli rozobrať podrobnejšie, môžeme vo víne hľadať obsah kyselín, cukornatosť, chuť sušeného ovocia. Ak cítime dlhšiu trpkú dochuť može sa jednať o vína z chladnejšieho regiónu. Ak cítime dymovú dochuť, jedná sa o vína, ktoré zreli v dubových sudoch, chuť sušeného ovocia môžeme cítiť v starších ľahkých červených vínach, ktoré krátko zreli v dubových sudoch.

„Korenistý záver“
  • Spoločné znaky: šťavnaté, ostré, balsamico, strohé, korenisté, nervózne, živé.

Vína sú niekedy popisované ako korenisté a tento rys môže byť intenzívnejší v závere. Pocit z korenistého záveru je pálenie, ktoré môžete porovnať s pocitom v nose, keď dostanete wasabi alebo chren. Korenistý záver môže závisieť napríklad od odrody hrozna (Cabernet Sauvignon a Barbera sú známe svojim korenistým záverom) po typ kyseliny, ktorý vo víne prevláda. Zatiaľ čo niektoré korenisté závery vína sú vynikajúce, niekedy je táto charakteristika znakom, že víno nie je v rovnováhe.

„Trpký záver“

Horkosť v červených vínach je spôsobená tanínmi a trpkosť v bielych vín sa nazýva fenolová trpkosť. Je to niečo ako zvieravý pocit, pocit škrabania vo vnútri úst. Tento pocit z červených vín vzniká ako interakcia medzi proteínmi v našich slinách a typom tanínu, tzv. kondenzovanou trieslovinou. Trpkosť nie je populárna, ale je to vlastne úžasná vlastnosť, keď párujete víno ??s bohatými tučnými jedlami.

  • výrazy pre trpké červené víno – štrukturované, pevné, tuhé, zavreté, sušené byliny, oregano, bobkový list, horká čokoláda, horké, strohé, tvrdé, drsné, husté
  • výrazy pre trpké biele víno -strohé, citrusová dreň, horké mandle, zelené mango, zelené mandle, krieda

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *