Zaujímavosti

7 odrôd z miest, kde sa zrodilo víno

vinarstvo, zapad slnka, vinohrad

Fajnšmekri určite poznajú Gruzínsky a Arménsky „koňak“. Nielen preto, že v nedávnej dobe to boli najdostupnejšie „koňaky“ vo východnom bloku, ale aj preto, že sú preslávené svojou kvalitou. Arménske a gruzínske brandy bolo dokonca na konci 19. a začiatkom 20. storočia pokladané za najlepšie a v súťažiach porážali aj francúzskych rivalov. A z čoho sa „koňaky“ vyrábajú? Z hrozna. Z kvalitného hrozna. Preto je záhadou, že sa ľahko dostaneme k vínam takmer celého sveta, ale víno z kolísky hrozna – Kaukazu – u nás takmer nenájdeme.

Kaukazská oblasť zahŕňa krajiny Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, časti Iránu, Ruska a Turecka. Táto oblasť je považovaná za miesto zrodu vína. Archeológovia tu objavili najstaršie zariadenia na výrobu vína, spolu s hroznovými zvyškami v hlinených nádobách v Gruzínsku a známky domestikácie viniča vo východnom Turecku – to všetko sa datuje do doby medzi 8000 p.n.l. a 4100 p.n.l.

Aj v súčasnosti tu robia vína zo vzácnych odrôd hrozna, niekedy spojené so starými vinifikačnými technikami, ktoré sa používali v dobe, keď sa s výrobou vína začínalo. Gruzínsko je známe používaním tradičných nádob kvevri. Zakopávajú sa do jamy, utesnia v zemi, naplnia sa muštom a uzavrú drevenou pokrievkou. Spôsob výroby vína v hlinených nádob zakopaných v zemi, známych ako kvevri v Gruzínsku je uvedený na zozname pamiatok nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

Tak ak vás už nebaví dookola degustovať tie isté vína, máte v sebe objaviteľského ducha a chcete vyskúšať aj niečo iné, menej známe, ponúkame vám pár tipov na gruzínske a arménske vína:

7 odrôd a tipov na víno, ktoré hľadať v Kaukazskom regióne

Areni

Táto modrá odroda pochádza z mesta rovnakého mena v južnom Arménsku. Vďaka geografickej izolácii a drsnej klíme nikdy nebolo zasiahnutá fyloxérou – chorobou, ktorá v 19. storočí zničila veľkú časť európskych vinohradov. Hrubá šupka odrody chráni hrozno pred letným slnkom a drsnou klímou vo vysokej nadmorskej výške. V takýchto podmienkach sa rodí červené víno s ľahkým odtieňom, vysokou jasnosťou, sviežou kyselinkou a jemnými tanínmi. Víno vyrobené z tohto hrozna môže mať arómu višne, bylín, korenia a trávnatú dochuť.

biele hrozno

Khndoghni

Názov Khndoghni je odvodený od slova khind, čo znamená, smiech. Jedná sa o natívnu modrú odrodu z oblasti Náhorného Karabachu. Táto odroda má vysoký obsah trieslovín a ponúka zaujímavú zmes aróm čiernych a modrých bobuľovín, cukrovej vaty a zeminy. Tieto vína vykazujú vysoký potenciál zrenia a zvyčajne zrejú v dubových sudoch, ktoré pochádzajú z dubového dreva rovnakej oblasti.

Voskehat

Ak Areni je značkou modrých odrôd Arménska, potom Voskehat je značkou arménskeho bieleho vína. Voskehat sa prekladá ako zlaté semeno. Je to odroda s pevnou a hrubou šupkou, ktorá dobre znáša horúce leto aj studenú zimou na vysokej arménskej plošine. Takmer všetci vinári v Arménsku používajú túto odrodu a to buď vo forme odrodového vína alebo v zmesi. Vyrábajú z nej hladké, stredne plné biele víno s pikantnou arómou kvetín a tropického ovocia a notou kôstkového ovocia.

Goruli Mtsvane

Táto odroda z Mtsvane rastie takmer v každom regióne Gruzínska. Goruli Mtsvane znamená zelená z Gori a Gori je mesto na juhu centrálneho Gruzínska. Patrí k neskoro dozrievajúcim odrodám, ľahko oxiduje, a to je dôvodom, prečo len niekoľkí vinári vyrábajú vína z tejto vzácnej odrody. Pri výrobe v kvevri, prináša jeden z najzaujímavejších zážitkov spojených s vínom. V aróme vína môžete cítiť broskyne, limetky, marhule, divé kvetiny, borovicu a oriešky. Na podnebí pripomína svetlé červené vína s ľahkou aciditou a nízkym obsahom tanínov.

Rkaciteli

Rkaciteli, červená stonka, je všadeprítomná biela odroda, ktorá sa pestuje takmer na polovici gruzínskych viníc. Je to rezistentná a ľahko pestovateľná odroda odolná voči chladu. Pri dozrievaní si udržuje vysoký obsah kyselín a cukru. Môžete ju nájsť ako suché až polosladké víno, fortifikované víno a tiež ako brandy. Táto odroda sa spracováva tak v tradičnom gruzínskom kvevri štýle ako aj v konvenčnom štýle výroby bieleho vína. Pri klasickom štýle, vzniká vyvážené, stredne plné biele víno s nádychom bieleho korenia. Pokiaľ jej víno vyrobia v kvevri, získava jantárový tón, dôraznú štruktúru a krásnu krémovosť na podnebí.

Saperavi

Saperavi znamená v preklade farba resp. farbivo. Je to najviac pestovaná modrá odroda v Gruzínsku. Z tejto odrody sa vyrába víno tmavej až nepriehľadnej atramentovej farby s ťažkým telom a štruktúrou. Niektoré vinárstva ich označujú ako čierne vína. Vzhľadom k vysokej hladine kyselín môžete v ňom cítiť vlastnosti čierneho ovocia, sladkého drievka, čokolády, zeminy, údeného mäsa, tabaku, pikantného korenia až čierneho korenia. Je to veľmi univerzálne víno a možno ho pripraviť aj ako ružové víno, suché, polosladké, sladké alebo ako fortifikované víno.

Usakhelouri

Usakhelouri sa prekladá ako “hrozno so žiadnym menom.” Je to odroda pôvodom zo západného Gruzínska – vzácna odroda, ktorá rastie na svahoch Veľkého Kaukazu s mimoriadne nízkym výnosom. Celková ročná úroda z hektárovej výsadby je iba niekoľko ton. Pestuje sa v niekoľkých malých, odľahlých dedinách a možno z nej vyrobiť suché červené víno alebo prírodné polosladké víno. Vína vyrobené z tejto odrody sú aromatické a zamatové, s pulzujúcou kyselinkou, ľahkými trieslovinami a arómou červených plodov, purpurových kvetov, mäty, čierneho korenie a lesnej pôdy.

Tých výborných vín je samozrejme omnoho viac a mnohé z nich boli ocenené na medzinárodných výstavách. Nech vám tento článok poslúži na inšpiráciu.

A určite vyskúšajte aj oranžové víno – biele víno spracované tradičným spôsobom, podľa pôvodnej Gruzínskej metódy spred 5000 rokov, kde vinári nechali svoje biele hrozno macerovať a spontánne prekvasiť na šupkách v kvevri.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *