Zaujímavosti

10 zaujímavých faktov o víne – vedeli ste o nich?

Spoznajte vína z kolekcie SUNSET

Prečítajte si 10 zaujímavých faktov o víne od someliéra Marca Loriho. Keď budete nabudúce robiť párty, očaríte svojich hostí novými znalosťami o víne.

1. „Víno“ pochádza zo slova „Láska“

Slovo víno má pôvod v sanskrite a pochádza zo slova „venas“, čo znamená „ľúbiť“. Z toho istého slova pochádza aj meno Venuša – rímska bohyňa lásky. Nemalo by byť prekvapením, že toto slovko používame na pomenovanie nápoja, ktorý je príjemný, spoločenský a plný zmyselnosti, pôžitok pre všetky zmysly.

2. Fľaše vína sú vždy jednej veľkosti – 75 cl

Ľudia začali skladovať víno do fliaš s približne týmto objemom až od roku 1700 a existuje niekoľko teórií prečo sa práve 75 cl stalo štandardnou mierkou po celom svete. Jedna teória je, že to bola kapacita pľúc priemerného fúkača skla a práve to určilo veľkosť fľaše vyrobenej na jeden dych. Iná teória hovorí, že 75,7 cl bola jedna pätina galónu – jednotky miery bežne používanej v anglosaských krajinách, kde dlho reprezentovala veľkosť fľaše vína a liehovín. Dnes táto miera mierne klesla na 750 ml aby sa prispôsobila metrickým štandardom.

3. Legenda o čiernom kohútovi

Chcete vedieť, či je vaše Chianti pravé? Skontrolujte, či je na etikete symbol čierneho kohúta! Legenda o čiernom kohútovi sa datuje do stredoveku, keď Florentská republika a Siena bojovali proti sebe a oblasť Chianti medzi dvoma mestami bola objektom pretrvávajúceho sporu. Aby sa s tým skoncovalo a ustanovila sa pevná hranica, použili bizarný systém. Dvaja rytieri vyrazili zo svojich miest na úsvite. Ich štartovacím signálom bolo kikiríkanie kohúta. Rozhodnutie pri výbere kohúta bolo dôležitejšie ako výber koňa a jazdca. Obyvatelia Sieny zvolili bieleho kohúta, zatiaľ čo obyvatelia Florencie vybrali čierneho. Vybraný kohút hladoval v tme niekoľko dní, čo bolo súčasťou stratégie.

V osudný deň odchodu jazdcov začal čierny kohút hlasno kikiríkať napriek tomu, že úsvit bol ešte ďaleko. Florentský rytier okamžite vyrazil s veľkým náskokom pred sienským, ktorý vyrazil až s prvým svetlom, keď začal kikiríkať biely kohút. Hranica oblasti Chianti bola určená týmto pretekom. Preto je na etiketách čierny kohút.

4. Mýtus s lyžičkou

V niektorých momentoch nášho života sme všetci používali kovovú lyžičku vo viere, že zabráni, aby šumivé víno v otvorenej fľaši vyprchalo. Je iba jeden spôsob, ako by to mohlo fungovať: ak by bola lyžička chladnejšia, ako je teplota vína, bola by väčšia pravdepodobnosť, že oxid uhličitý ostane vo fľaši, ako to, že unikne. Ale ak vložíte fľašu do chladničky, víno a lyžička dosiahnu rovnakú teplotu pomerne rýchlo – zbohom bublinky!

5. Ako rýchlo schladiť víno

Ste doma po dlhom pracovnom dni a máte na programe iba jednu vec – pohárik chladeného bieleho vínka. Ale v chladničke žiadne víno nie je. Ako schladiť fľašu čo najrýchlejšie? Vložte ju do ľadu a pridajte do ľadu soľ. Spôsobí to zníženie teploty ľadu, a preto bude víno ochladené rýchlejšie. Iba buďte opatrní, aby ste sa nedotkli ľadu holými rukami – popáleniny ľadom sú veľmi bolestivé.

6. Prečo someliéri nosia medaily?

“Tastevin“ je malá strieborná čaša, ktorú v minulosti nosili someliéri na krku, aby mohli ochutnávať víno. Videli ste niekedy v reštaurácii someliéra, ktorý mal na sebe niečo ako veľkú medailu na reťazi? Olympijská medaila to asi nebola. Pravdepodobne mal na krku „tastevin“. Široká a plytká miska, s množstvom zárezov dovoľovala vínu rýchlo dýchať a preto mal someliér rýchly prístup k jeho chuti a farbe. Dnes sa „tastevin“ nepoužíva. Nahradili ho kryštálové poháre.

Vinárstvo TAJNA - Marián Pavlovič

7. Všetko je to o hrozne

Myslíte si, že víno vonia ako banán? Je šanca, že to nemá nič spoločné s banánovníkom… Keď someliér identifikuje arómy alebo chute ako drevný dym, banán alebo tabak, všetci rozmýšľame, či boli tieto veci naozaj pridané do vína – napríklad počas fermentácie pod banánovníkom? Ale v skutočnosti je množstvo príchutí vína spojené s vlastnosťami hrozna, procesom fermentácie a s dozrievaním. Všetky tieto faktory spolu tvoria približne 200 – 250 prvkov, ktoré rozdeľujeme do troch hlavných skupín:

  • primárne arómy – vône odvodené priamo z vína
  • sekundárne arómy – vône odvodené od fermentačných procesov
  • terciárne arómy – celkový buket, formovaný procesom dozrievania

Čiže, ako môžete vidieť, široko-ďaleko nie je žiaden banánovník.

Prečítajte si aj: Keď počujete “sme butikové vinárstvo”, viete o čo ide?

8. Nemiešajte šampanské a svadobnú tortu!

Suché šampanské by sa nikdy nemalo podávať spolu so svadobnou tortou. Neexistuje lepší spôsob, ako zničiť chutnú tortu a fľašu drahého vína naraz. Klasické šampanské je vo všeobecnosti veľmi suché – a kontrast medzi suchým, takmer horkým šumivým vínom a sladkým dezertom nie je nič viac, ako útok na chuťové poháriky. Urobte sebe a svojim hosťom láskavosť a skombinujte svoju svadobnú tortu so sladkým vínom 🙂

9. Červené s červeným, biele s bielym

Cestoviny s červenou omáčkou sa hodia k červenému vínu, cestoviny s bielou omáčkou k bielemu – toto jednoduché pravidlo je takmer všetko, čo potrebujete vedieť o kombinovaní talianskych cestovinových jedál. Ingrediencie omáčky vám pomôžu nájsť to správne víno. Niekoľko jednoduchých príkladov:

  • Cestoviny s jednoduchou maslovou a šalviovou omáčkou chutia najlepšie s čerstvým, mladým, čistým vínom, akým je Prosecco.
  • Špagety s plodmi mora a cuketou sa hodia k dobrému aromatickému vínu ako Falanghina.
  • Vajíčkové cestoviny ako pappardelle s hubami si žiadajú biele vína s plnou chuťou, akým je Verdicchio.
  • Bohaté pikantné špageti alla carbonara sa hodia perfektne k tradičnému Frascati Superiore.
  • Ak sú v omáčka rajčiny, ako v bucatini all’ amatriciana, znamená to, že od vína očakávame aby neutralizovalo mierne sladkú olejnatosť jedla. A Montepulciano d’Abruzzo je na tento účel perfektné – svieže s jemnými trieslovinami.

Prečítajte si aj: Víno Tajna – zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás

10. Nemožné kombinovanie

Áno, niečo ako nemožné kombinovanie existuje! Skúste skombinovať víno so surovými artičokami, špenátom, horkým kakaom, kyslými uhorkami, štipľavými papričkami, citrusmi alebo zmrzlinou a pochopíte presne, čo myslíme. Žiadna zložka vína nedoplní tieto silné chute a je nemožné nájsť kombináciu, ktorá by chutila dobre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *