Zaujímavosti

Zaujímavosti o víne II.

  • A voda sa premenila na víno…Výrobcovia koncentrátov hroznového muštu dávali počas obdobia prohibície v Spojených Štátoch na svoje produkty veľkú výstražnú nálepku s nápisom: “Keď zmiešate koncentrát s vodou, nenechávajte ho prosím v sude po dobu 20 dní, pretože sa z neho stane víno.”
  • Korkový uzáver nie je na voňanie. Korok sa používa na skúmanie kondície vína. Ak si sadnete do reštaurácie, kde víno podáva profesionálny sommeliér, určite nespravíte dobrý dojem keď si privoniate ku korkovému uzáveru, ktorý vám položí na stôl po otvorení vína. Sommeliér ktorý si ku korku privonia ho v skutočnosti skúma. Zisťuje či nie je rozpadnutý – rozdrobený alebo plesnivý korok môže negatívne vplývať na kvalitu vína. Pri najlepších vínach je korok schopný prezradiť vek ako aj ďalšie informácie o danom víne.
  • Na svete je cca 2,2 miliona hektarov korkových lesov, väčšina z nich v Španielsku a Portugalsku. Korkový dub sa po dosiahnutí dospelosti „oberá“ každých 9 rokov. Kôra korkovníka má schopnosť spätne dorastať.
  • Na uhasenie smädu cestujúcich Titanik viezol viac ako 12 000 fliaš vína, najmä šampanského.
  • Chammurapiho zákonník (1800 B. C.) obsahuje zákon, ktorý trestal podvodný predaj vína utopením v rieke .
  • Sympózium pochádza z gréckeho symposian, čo obrazne znamená „piť spolu“. Sympózium odráža grécku slabosť pre spojenie vína a intelektuálnych diskusií.
  • Keď v roku 1922 otvorili Tutanchamónovú hrobku, našli pri ňom poháre na víno, ktoré boli označené rokom, menom vinára a poznámkou „veľmi dobré víno.“ Popisky boli natoľko špecifické, že by mohli spĺňať aj podmienky súčasných etikiet na vínach v niektorých krajinách.
  • Grécko je jedinou krajinou na svete, kde pretrváva až do súčasnosti stará tradícia pridávania živice zo stromov do vína, čo mu dodáva jedinečnú chuť.
  • V starovekom Ríme ženám bolo zakázané piť víno a manžel, ktorý našiel svoju ženu piť ju mohol usmrtiť. Rozvod z rovnakých dôvodov bola naposledy zaznamenaný v Ríme v roku 194 p.n.l.
  • Látka vo víne, ktorá spôsobuje trpkosť, tanín, sa vzťahuje k slovu „tan“, ktoré je odvodené od šupiek, kôstok a stopiek hrozna. Zvyčajne sa vyskytuje iba v červenom víne a je vynikajúci antioxidant. Vizuálne taníny vidíme v spodnej časti fľaše ako sediment.
  • Starí Rimania verili, že korenie vo víne je dôležitejšie ako samotná chuť vína. Často pridávali fermentovanú rybiu omáčku, cesnak, bylinky a absint. Bohužiaľ ich zvyk variť ingrediencie v olovených hrncoch prispievali k otrave olovom. Tá spôsobovala okrem iného poškodenia mozgu a neplodnosť.
  • Poháre na biele víno by ste mali vždy v držať za stopku, aby sa víno nezohrievalo od rúk.
  • V roku 2016 sa na prvých miestach v produkcii vína umiestnili Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Spojené štáty, Austrália a Čína.
  • Pred mnohými storočiami víno čiastočne nahrádzalo vodu, čím sa predchádzalo chorobám spojeným s nakazenou vodou.. Prirodzená fermentácia zabíja baktérie, ktoré spôsobujú napríklad choleru a týfus.
  • Ak natlačíte hroznovú šťavu do džbána a ten budete nejaký čas udržiavať v teple, premení sa šťava na víno. Kvasinky, ktoré žijú v šupkách bobúľ sú tak neskrotné, že vytvárajú víno automaticky. Pravdepodobne to nebude dobré víno, ale víno to bude. Práve vďaka tomuto faktu sa historici, botanici a ostatní odborníci na víno domnievajú že víno bolo prvý alkoholický nápoj objavený prehistorickými ľuďmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *