Kultúra vína

Odkedy a prečo ľudia oslavujú oberačku a kam na vinobranie?

vinobranie, hrozno, zber

S príchodom jesene sa každému správnemu milovníkovi vína rozšíria zreničky a zrýchli tep. Prichádza totiž najkrajší čas roka, oberačka. A s ním neodmysliteľné oberačkové slávnosti, nazývané aj vinobranie. Spríjemňujú nám príchod chladnejších a tmavších dní, hoci málokto vie, odkedy a prečo ľudia Vinič hroznorodý, burčiak a dobré jedlo oslavujú.

Divoká história

Oslava vína siaha až do dávneho staroveku. Dionýzie na počesť boha vína Dionýza prebiehali na prelome marca a apríla v Aténach a trvali šesť dní. Na oslavu jesenného vinobrania prebiehali malé dionýzie a každý tretí rok sa v Aténach konali tzv. veľké národné dionýzie. Oslavy sprevádzal slávnostný sprievod, predstavenia umelcov a súťaže básnikov. Tieto tradície spojené s ľudovými hrami boli zároveň zrodom gréckej komédie a tragédie. Dionýziami sa inšpirovali aj Rimania. Nespútaným a živelným južanom sa však oslava Viniča hroznorodého a rímskeho boha vína Bakchusa, mierne povedané, vymkla spod kontroly. Bakchanálie, ako sa oslavy v Ríme nazývali, boli sprevádzané sexuálnou neviazanosťou a orgiami, až v roku 186 p.n.l. zasiahol senát a prijal proti hriešnikom prísne opatrenia. Pokračovateľom osláv vína boli v stredoveku na začiatku 16. storočia Floriale a ako názov vypovedá, vznikli v talianskej Florencii.

biele hrozno

Velebenie vína na Slovensku

Príjemný zvyk, osláviť úrodu, sa pomaly ale isto rozšíril aj na naše územie. Vinohradníctvo tu bolo dôležitou súčasťou života obyvateľstva. Za nádielku vinári od 13. storočia ďakovali svojmu patrónovi, svätému Urbanovi. Podľa archívnych záznamov, prvý dúšok vždy ochutnávali predstavitelia mesta, čiže richtár, mešťanosta a senátori. Neskôr obyvateľom slávnosť spríjemňoval alegorický sprievod. Viedol ho listami viniča vyzdobený voz sprevádzaný ľuďmi, ktorí sa na príprave vína podieľali. V jeho závese pokračoval voz s dievčatami, ktoré ponúkali na ochutnanie hrozno a mušt. Kolónu uzatvárala kráľovná oberačkových slávností usadená na vínnom sude. Na začiatku 20. storočia zažili oberačkové slávnosti pre krízu útlm a prebiehali len komorne vo viechach. Tradície na chvíľu ožili v 30. rokoch, kým ich opäť nezatienil začiatok vojny. Až v roku 1958 sa začali opäť tešiť obľube a pretrvávajú s istými obmenami dodnes.

Ako slávime vinobranie dnes

Na Slovensku sa víno oberá najskôr koncom augusta, najčastejšie však v mesiacoch september a október. Čas, kedy je hrozno pripravené na spracovanie určuje technologická zrelosť hrozna, čiže ideálny pomer cukru, kyselín a aromatických látok. Ťažkú a namáhavú prácu vinohradníkov s radosťou každoročne oslavujeme aj v súčasnosti. Hoci alegorické vozy vystriedali kolotoče, dobrého vína, jedlá a zábavy je všade dostatok. Ale načo toľko slov, oberačkové slávnosti je najlepšie v tomto období zažiť na vlastnej koži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *