V súčasnosti existuje široká škála typov vínnych zátok a uzáverov na víno. Niektorí vinári, najmä tí, ktorí hromadne vyrábajú vína, používajú skrutkové uzávery miesto korkových zátok. Typ korku do istej miery ovplyvňuje chuť vína v priebehu času a je tiež veľmi dôležitý pri ochrane vín v čase starnutia. Niektoré typy vínnych korkových zátok sú spoľahlivejšie než iné.

Korok má síce rozsiahle využitie, ale vinársky priemysel je bezpochyby najväčším spotrebiteľom prírodného korku na svete. Ich hlavným účelom je zachovať víno pre dlhodobé skladovanie, ale nie všetky korky sú vyrobené rovnako.
Prírodné korkové zátky boli používané po stáročia vzhľadom k pružnosti ich bunkovej štruktúry. Korok vďaka svojej tvárnosti a schopnosti expandovať do určitej miery, vytvára ideálne, nie však vzduchotesné tesnenie vo fľaši. Takmer vzduchotesné, pretože molekuly kyslíka sú schopné prejsť prírodným korkom, nakoľko v štruktúre korku existujú mikroskopické medzery. To môže byť prospešné aj škodlivé, v závislosti od druhu vína. Niektoré vína zrejú lepšie keď sú krátkodobo vystavené pôsobeniu kyslíka, zatiaľ čo iné zrejú oveľa lepšie, keď sa počas skladovania zamedzí prístupu kyslíka.

Vedeli ste, že Portugalsko vyrába viac ako 50%  korkových zátok používaných po celom svete? Španielsko je na druhom mieste na asi 30%.

Druhy korkových zátok na víno

Prírodné korkové zátky

“Prírodné zátky” je zastrešujúci pojem pre rôzne triedy a štýly korku vyrobených zo stromovej kôry duba korkového. Tieto zátky sú 100% prírodné a môžu byť buď z jedného kusa (rez z jedného plátu korkovej kôry), viac-dielne, aspoň dva kusy korku sú zlepené dohromady a prírodná kolmatovaná zátka, kde sa minimálne dva kusy korku zlepia a jemné medzery sú vyplnené korkovým prachom premiešaným so spojivom.

Prečítajte si aj  Vítajte vo svete Chardonnay

  • Prírodné zátky z jedného kusa sú ideálne pre dozrievanie vína v dlhodobom horizonte. Prirodzene expandujú a zostanú pevné po dlhú dobu. Po vybratí z fľaše je tento typ zátky schopný expandovať na 85% svojej pôvodnej veľkosti takmer okamžite a po 24 hodinách získa svoju pôvodnú veľkosť.
  • Multi-dielne zátky dobre fungujú s vínami, ktoré nemusia zrieť dlhú dobu. Tieto zátky sú často vyrobené z tenších kusov kôry, ktoré sa nedajú zužitkovať na zátky z jedného kusa.
  • Kolmatované zátky sa môžu používať pre strednú dobu zrenia. Pretože veľká časť z malých otvorov v korku bola vyplnená, len malé množstvo vzduchu je schopné dostať sa k vínu. Tieto korky sa zvyčajne používajú pre vína, ktoré by nemali zrieť dobu dlhšiu ako 3 roky.

Aglomerované korkové zátky

Aglomerované zátky sú hybridy. Skladajú sa z prírodného korku a syntetických častí, za účelom relatívne hustej kompozície zátky. Sú obvykle lacnejšie a vyrobené prevažne z korkovej drte zlisovanej do tvaru zátky za pomoci veľkého tlaku a potravinárskeho lepidla. Vína, ktoré využívajú aglomerované zátky by mali byť spotrebované počas prvého roka.

Aglomerované “Twin Top” zátky s prírodnými korkovými koncami

Tiež označované ako “double disk” Tieto zátky sú typom technickej zátky a sú vyrobené z dvoch prírodného korkových diskov na oboch koncoch, zatiaľ čo stred je kompletne aglomerovaný. Líšia sa v kvalite a sú ideálne pre skladovanie vína, ktoré vyžaduje stredné starnutie, pretože len malé množstvo kyslíka môže dosiahnuť víno.

Prečítajte si aj Korkové zátky alebo skrutkové uzávery?

Syntetické korkové zátky

Syntetické zátky začali byť používane kvôli veľkému rozmach vinárskeho priemyslu. Sú najčastejšie vyrobené z plastu na báze ropy, zatiaľ čo niektorí výrobcovia syntetického korku tiež experimentujú s využitím polymérov na báze rastlín z kukuričného a cukrovej trstiny.
Syntetické korky môže byť výhodné pre vinárov, ktorí chcú dosiahnuť presnú úroveň prenosu kyslíka. Vzhľadom k tomu, že tieto materiály sú umelo vyrobené, majú rôzne hustoty a sú z rôznych materiálov, môže sa nastaviť rýchlosť prenosu vzduchu.
Pozitíva

  • Syntetické zátky vydržia po dlhú dobu. Nakoľko materiál používaný na výrobu umelého korku nie je prírodný, víno nikdy nebude ohrozené získaním korkovej príchute.
  • Víno možno skladovať vertikálne, na rozdiel od obvyklej horizontálnej polohy, pretože nevyžadujú, aby vlhkosť z vína udržiavala celistvosť korku.
  • Pevná a predvídateľná rýchlosť prenosu kyslíka.
  • Nepriepustné tesnenie, anti-bakteriálne.

Negatíva

  • Nakoľko väčšina materiálu syntetických korkov sa skladá z plastu na ropnej báze, niektorí argumentujú, že to pridáva chemický pach a chuť do skladovaného vína.

víno tajna

Kovové skrutkové uzávery

Kovové skrutkové uzávery sa viac využívajú vo vinárskych oblastiach Nového sveta. Dnes sú veľmi rozšírené, výrobcami i spotrebiteľmi obľúbené vo väčšine tradičných vinárskych krajinách, vrátane Slovenska. Slúžia najmä na uskladnenie vína v stredno- až dlhodobom horizonte ako aj fliaš uskladnených vertikálne. Najväčšou výhodou použitia skrutkového uzáveru namiesto prírodného korku je, že neexistuje nebezpečenstvo korkovej nákazy počas uskladnenia, ľahko sa otvára a neovplyvňuje chuť vína. Voľbou vhodnej plôšky pod uzáverom z polymérneho materiálu možno dosiahnuť takmer až o 40-krát väčšiu nepriepustnosť plynov, ako pri použití klasického prírodného korku.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

E-shop
Magazín