Škola vína

Vinárske termíny, ktoré by mal poznať každý milovník vína

Existujú vinárske termíny, ktoré by mal poznať každý milovník vína. Ponúkame vám zoznam 25 najpoužívanejších odborných termínov, ktoré boli vybraté na základe frekvencie ich používania vo vinárskom priemysle, pri ochutnávkach vína a v Organizácii profesionálnych odborníkov pre oblasť vína v reštauračnom a hotelovom priemysle (Court of Master Sommeliers).

Štúdium vína je svet sám o sebe. Niektorí to porovnávajú s učením sa cudzieho jazyka a čiastočne je to pravda. Napriek tomu, že svet vína je rozsiahly a regióny spolu s terminológiou sa líšia v závislosti od krajiny, niektoré vinárske pojmy sú spoločné pre celý svet.

Vinárske termíny – top 25

1. Terroir

Terroir je odvodené od latinského slova „teritorium“. Spája v sebe vplyvy, ktoré ovplyvňujú finálny produkt – zloženie pôdy, podložie, klímu a odrodu v určitej geografickej lokalite.

2. Kyselina – acidita

Acidita je všeobecný pojem, ktorý sa používa na opis vlastnosti chute pri ochutnávaní vína. Táto chuť (a jej koncentrácia) je výsledkom prítomnosti jablčnej a vínnej kyseliny vo víne. Ich koncentrácia sa líši v závislosti od rôznych faktorov napríklad zrelosti hrozna, procesov kvasenia i tvorby vína.

Rizling_vlašský_na_šupách

3. Trpkosť

Trpkú chuť môžeme cítiť vďaka tomu, že víno obsahuje triesloviny. Je to ten pocit, pri ktorom skrivíme ústa a naše chuťové poháriky sa postavia do pozoru.

4. Taníny – triesloviny

Polyfenolické zlúčeniny nachádzajúce sa v šupke hrozna, stopke a jadierkach. Triesloviny vo víne spôsobujú, že na jazyku a v ústnej dutine cítime trpkosť. Ich koncentrácia sa líši v závislosti od technológie procesu výroby vína.

5. Alkohol alebo obsah etylalkoholu

Alkohol vo víne je výsledkom fermentácie – procesu, ktorý je súčasťou výroby vína. Počas tohto procesu sa hroznový cukor premieňa na alkohol, oxid uhličitý a energiu vďaka kvasinkám.

6. Viskozita

Viskozita je odrazom „hustoty“ určitej tekutiny. Tekutina s väčšou viskozitou je hustejšia a pohybuje sa pomalšie. Tekutina s menšou viskozitou vyzerá redšie a pohybuje sa rýchlejšie.

7. Biodynamické víno

Tento pojem označuje víno vyrobené s myšlienkou, že jednotlivé vinice sú živé bytosti a dýchajúce ekosystémy úzko späté s vesmírom. Idea výroby biodynamického vína je výroba na základe udržateľnosti a organickej čistoty.

Cabernet Franc

8. Kaďa

Pôvodný názov pre drevenú nádobu určenú na nakvášanie rmutu, scedzovanie muštu alebo vína.

9. Nohy vína alebo „vínne slzy“

Maličké pramienky tekutiny (glycerolu vo víne), ktoré pomaly stekajú po vnútorných stenách vínového pohára po tom, ako ste z vína odpili alebo bolo rozvírené.

10. Cava

Španielsky názov pre šumivé víno, ktoré sa vyrába tradičnou alebo charmatovou metódou v Španielsku.

11. Château

Francúzsky výraz pre vinárstvo alebo vinice, ktorý je najviac používaný v regióne Bordeaux vo Francúzsku.

12. Claret

Názov pre červené vína daný Britmi označujúci zmesi červeného vína vyrobené v regióne Bordeaux.

13. Côtes

Francúzske slovo, ktoré hovorí o ploche svahu, kde môže rásť vinica.

14. Reserva

Španielske pomenovanie pre víno, ktoré dozrieva určitú dobu v dubovom sude. Podľa Španielskych pravidiel dozrievania vína v Rioje, je červene víno označované ako „Reserva“, keď dozrieva 3 roky, z toho najmenej jeden rok v dubovom sude.

15. Gran Reserva

Termín, ktorý je synonymom zrelého španielskeho vína. Gran Reserva je víno, ktoré dozrievalo dlhý čas v dubovom sude, aj mimo neho. Červene víno tohto druhu zvyčajne dozrieva 5 rokov, z toho minimálne 18 mesiacov v dubovom sude. Toto víno má podľa španielskych pravidiel najvyššie požiadavky, čo sa týka obdobia dozrievania v dubovom sude.

16. Dekantér alebo karafa (proces = dekantácia vína)

Nádoba (spravidla sklenená), do ktorej sa víno prelieva z fľaše, aby sa „otvorilo“, prevzdušnilo a oddelil číry podiel vína od prípadných usadenín farbiva a vínneho kameňa. Prelievanie v podstate umožňuje vínu „dýchať“, pretože prchavé stopy etanolu a kyselín (prípadne aj esterov) sa voľnia, a to pomôže vínu nadobudnúť rovnováhu.

17. DOC a DOCa

Skratka od Denominación de Origen (označenie zemepisného pôvodu). DOC odkazuje na rôzne vinárske oblasti v Španielsku, kvalita ktorých je prísne kontrolovaná. Existuje veľa oblastí v Španielsku, ktoré sú zaradené do DOC, ale iba dva z nich sú titulované ako DOCa. Rioja a Priorat v Španielsku (DOCa – Denominación de Origen Calificada) sa považujú za dva najlepšie oblasti pre pestovanie hrozna. Tieto oblasti zodpovedajú najvyšším štandardom španielskej apelačnej kontrolnej rady.

18. AOC

Skratka z Appellation d’Origine Contrôlée (Kontrolované označenie pôvodu), AOC odkazuje na kontrolované oblasti pre výrobu vína vo Francúzsku. V týchto oblastiach platia apelačné zákony ktoré vymedzujú ich hranice a ustanovujú metódy výroby vína.

19. Sladké víno

Víno, ktoré ma vysoký obsah zvyškového cukru po dokvasení.

20. Suché víno

Víno, ktoré má po procese alkoholovej fermentácie minimálny obsah zvyškového cukru. Aj keď má víno sladkú alebo suchú „chuť“, ešte neznamená, že patrí medzi jedny, alebo druhé podľa kategórie. Obsah alkoholu, ako aj primárnych ovocných aróm, môže ovplyvniť naše vnímanie. Skúsení degustátori by mali vedieť rozlíšiť tieto chute celkom jednoducho.

21. Harmónia = rovnováha

Tento termín sa zmieňuje o tom, ako vyrovnane chutí víno od prvého kontaktu s nosom cez chuť na jazyku až po celkový dojem po prehltnutí. Harmónia alebo rovnováha je výsledkom správnej koncentrácie kyselín, alkoholu, cukru, prchavých látok a trieslovín.

22. Nový svet

Označujú sa ním štáty, ktoré začali vyrábať víno iba nedávno v porovnaní s celkovou históriou výroby vína. Medzi významné regióny Nového sveta patria Kalifornia, Kanada, Argentína, Čile a Austrália.

23. Starý svet

Krajiny, v ktorých sa výroba vína rozvíjala od pradávna a dodnes sa tam vyrába označujeme ako krajiny Starého sveta. Ide o regióny, ktoré boli na počiatku výroby toho, čo dnes nazývame víno. Do významných regiónov Starého sveta patria Gruzínsko, Arménsko, Grécko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko a Stredný Východ.

24. Portské víno

Do portského vína je pridávaný neutrálny hroznový destilát, aby zastavil fermentáciu a zanechal v ňom cukor a súčasne zvýšil obsah alkoholu. Je považované za jedno z najsilnejších vín vďaka vysokému podielu alkoholu. Portské bolo pôvodne vyrábané iba v údolí Douro v Portugalsku, názov je odvodený od prístavného mesta Porto v ústí rieky Douro. Teraz sa vína tohto typu produkujú aj vo Francúzsku, Austrálii, Argentíne, Kanade a v ďalších častiach sveta, avšak na európskom trhu sa nesmú uvádzať pod tým istým názvom.

25. Ročník

Ročník, vintage, sa vzťahuje k roku, v ktorom bolo hrozno pre dané víno pozbierané. Rovnaké víno môže mať rozdielnu kvalitu v závislosti od ročníka zberu.

Tento zoznam nezahŕňa vinárske pomenovania súvisiace s rôznymi odrodami viniča.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *