Zaujímavosti

Viete používať víno v kuchyni?

V tomto článku nájdete odpoveď ako ľahko rozoznať rôzne druhy vín vhodných na varenie a v akých jedlách ich používať. Najväčším rozdielom medzi vínami, ktoré sa predávajú ako vína na varenie a na pitie, je ich kvalita. Pravidlom však je, že keď varíte na klasickom kvalitnom víne, vaše jedlo bude chutnejšie, ako keď použijete lacné víno na varenie. Víno by malo jedlo svojou chuťou a vôňou obohatiť a potešiť vaše chuťové poháriky.

6 základných druhov vín na varenie:

víno

  1. suché červené a biele vína
  2. suché oxidatívne vína
  3. sladké oxidatívne vína
  4. sladké alkoholizované červené vína ako napríklad portské
  5. sladké biele vína
  6. ryžové víno

Suché červené a biele víno

  • Ideálne na varenie duseného hovädzieho mäsa, krémových polievok, mušlí a omáčok s vínovým základom.

Najlepšie víno, ktoré by ste mohli použiť na varenie vášho jedla je zvyčajne to, ktoré sa dobre hodí k tomuto jedlu. Suché červené vína sa najlepšie hodia na vínové omáčky, omáčky Bourguignonne a Beurre Rouge. Suché biele vína sa používajú na rôzne účely, od krémových omáčok, polievok až po odstránenie usadenín na panvici.

Suché oxidatívne vína

  • Ideálne na hubovú omáčku ku kuracím a bravčovým kotletám, olejnatým rybám ako platýs, krevetám.

Prečítajte si: Víno na dne mora – 5 nezvyčajných metód zrenia alkoholu

Každé oxidatívne víno ma unikátnu chuť ktorá zmení profil vône jedla. Väčšina týchto vín ma vyšší obsah alkoholu, vďaka čomu dodajú jedlu bohatšiu chuť ako suché vína. Zvyčajne tieto vína vydržia otvorené aj niekoľko mesiacov, najmä keď sú uložené v chladničke. Ak máte možnosť, vyskúšajte každé z týchto vín a potom si vyberte to najobľúbenejšie:

  • Marsala
  • Madeira
  • Suché Sherry
  • Oloroso Sherry
  • Tokajské samorodné suché
  • Vermouth
  • Vin Jaune (žlté vína)

Prečítajte si aj: Sherry versus portské – poznáte rozdiel?

Sladké oxidatívne vína

  • Ideálne na prípravu sirupov k dezertom s orieškami, karamelom a vanilkovou zmrzlinou.

Tento druh vína zvyčajne dozrieva minimálne 10 rokov a lepšie, hustejšie vína dozrievajú až 40 rokov. Tento typ vína sa používa v malých množstvách, aby vytvorili bohatú polevu podobnú karamelu. V niektorých prípadoch sa môže dezert takýmto vínom iba poliať. Po otvorení vydržia v chladničke niekoľko mesiacov.

  • Tawny Port
  • Vin Santo
  • Cream Sherry
  • Pedro Ximinez (PX)
  • Malvasia
  • Tokajské samorodné sladké vína
  • Talianske Passito vína

Sladké alkoholizované červené vína (portské)

  • Najlepšie na čokoládové omáčky, čokoládové torty, sirup a pikantné omáčky na steaky s modrým syrom.

Medzi červené portské vína patria Ruby Port, neskôr fľaškované Vintage Port a Vintage Port. Ruby Port je výborným riešením pre každodenné varenie, nakoľko je najviac cenovo dostupné. Je dobré mať ho vždy poruke. Vydrží otvorené mesiac alebo dva a je vynikajúce ako poleva k brownies, torte alebo steaku.

Sladké biele vína (Sauternes)

  • Ideálne na zaváranie hrušiek, sladké omáčky k ovocným koláčom, sladké a jemné maslové omáčky k rybám, homárom a krevetám.

Sladké vína s vysokou aciditou a jemnou chuťou sa môžu použiť na dezerty, ale aj na jemne ochutené sladké a bylinkové jedlá z rýb. Tento druh vín je citlivý na slnečné svetlo a vzduch, takže je vhodné naplánovať si varenie tak, aby sa celá fľaša po otvorení využila naraz.

  • Sauternes
  • Biele vína s vyššími prívlastkami
  • Prírodne sladké Rizlingy
  • Muškátové aromatické sladké vína (Moscato)
  • Ľadové a slamové vína
  • Gewürztraminer alebo Tramín červený s vyšším zvyškovým cukrom

Ryžové víno

  • Najlepšie na marinádu, glazúru a ázijskú bbq omáčku.

Existujú dva dostupné druhy ryžových vín: čínske a japonské ryžové víno. Čínsky (alebo taiwanský) štýl v podstate nie je víno, pretože má byť destilované tak, aby úroveň alkoholu dosiahla 35 %. Čínske ryžové „víno“ sa používa na pridanie kyslosti a tónu umami restovaným jedlám. Druhým vínom je japonské ryžové víno, ktoré sa vola Mirin. Mirin sa používalo v minulosti ako aperitív, ale teraz sa toto víno vyrába väčšinou komerčne, v nižšej kvalite. Má cca 8-12 % obj., slano-sladkú chuť a je perfektné na polevy a ázijskú bbq omáčku.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.


Zdroj obr.: vinotajna / unsplash

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *