Zaujímavosti

Talianske víno – malý sprievodca kde a čo degustovať

Spoznávanie talianskeho vína je nekonečné dobrodružstvo. V Taliansku identifikovali 377 unikátnych pôvodných odrôd viniča. Ak k tomu pridáme biotypy alebo subodrody (geneticky rovnaké, ale s morfologickými a fyziologickými odlišnosťami) predpokladá sa, že toto číslo je omnoho vyššie. Pridajte si k tomu 408 DOP (Denominazione di Origine Protetta) alebo regionálne akostné víno (DOC + DOCG), z ktorých mnohé majú viac štýlov a máte ešte vyšší počet. Suma sumárum, ak by ste ochutnali nové talianske víno každý týždeň, zabralo by vám to cca 20 rokov, aby ste ochutnali celé Taliansko.

Našťastie, každý z 20 talianskych regiónov sa špecializuje len na niekoľko málo základných vín. Nižšie nájdete zoznam 20 talianskych hlavných regiónov a 51 vín – ak ich všetky vyskúšate, určite získate slušné znalosti o talianskom víne.

Talianske víno podľa oblastí

talianske víno

Sicília 257,152 akrov / 104,068 hektárov

Nero d’Avola (červené): výrazná modrá odroda dáva víno s ovocnými arómou slivky, malinovej omáčky a sladkého drievka s jemnými tanínmi a s jemne dymovou, korenistou dochuťou. Výborne sa páruje s bohatým pečeným mäsom a zeleninou.
Inzolia, Grillo a Catarratto (biele): Tri biele odrody, ktoré sa zvyčajne používajú na výrobu vína Marsala, ale tiež na skvelé, plné, Chardonnay pripomínajúce biele. V aróme môžete cítiť citróny, žlté jablká, mango, noty estragónu a osviežujúci slaný morský vánok.

Prečítajte si aj Keď počujete „sme butikové vinárstvo“, viete o čo ide?

puglia

Apúlia (Puglia) 204,500 akrov / 82,760 ha

Primitivo (červené): Červené talienske víno explodujúce sladkými červenými jahodami, černicami, kožou a závanom dymu. Je to rovnaká odroda ako Zinfandel v USA a je skvelá ku grilovaným jedlám.
Negroamaro (červené): Hlbšie, temnejšie červené víno z Apúlie s tónmi sliviek, sušenej šalvie a oregana. Cuvée Negroamaro s Malváziou Nera tvoria dokonalú rovnováhu v bohatom červenom víne s názvom Salice Salentino DOC.

venetoVeneto 191,858 akrov / 77,644 ha

Prosecco (šumivé): Najslávnejšie šumivé víno z Talianska sa vyrába vo Veneto, presnejšie v oblasti Valdobbiadene. Výborné sú najmä vína z podoblastí Colli Asolini a Valdobbiadene Conegliano.
Garganega (biele): Odroda pestujú obvykle okolo Soave a Gambellara (a tak je aj označená). Tieto vína sú suché a ľahké s tónmi citrónu, medovým melónom a nádychom zelenej mandle v dochuti.
Corvina (červené): Corvina je najvýznamnejšia odroda v zmesi vyrábanej z 3 modrých odrôd (Corvina, Rondinella a Molinara) používaných vo vínach Valpolicella a Bardolino. Vína ponúkajú arómu koláča z červených čerešní, škorice, rohovníka a zeleného korenia. Vyskúšajte Valpolicella Superiore Ripasso.
Merlot (červené): Merlot je vysadený takmer po celom Taliansku a hojne sa vyskytuje aj v regióne Veneto, kde vo vínach ucítite elegantnú arómu červených čerešní.
tuscany

Toscana / Toskánsko 147,862 akrov / 59,839 hektárov

Sangiovese (červené): Najviac pestovaná odroda v Toskánsku. Celé Taliansko je známe oblasťami Chianti, Montalcino a Montepulciano v Toskánsku. Vína ponúkajú arómu malín, pečených paradajok a zemité balzamikové chute so závanom mokrého ílu. Existuje veľa skvelých vín, ktoré stoja za vyskúšanie vrátane Chianti Superiore, Vino Nobile di Montepulciano a Montecucco.
Super Tuscan (červené): Toskánske blendy obsahujúce odrody Merlot, Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc sú v zmesi označované ako „supertoskánske vína“. Ponúkajú silnú arómu čiernych čerešní a malín s kakaovým práškom a jemnou notou kože.

talianske víno

Emilia Romagna 134,859 akrov / 55,796 ha

Lambrusco (červené šumivé): Zmes niekoľkých modrých odrôd, ktoré tvoria ľahké šumivé červené víno s tónmi jahôd, černíc, rebarbory a ibišteka. Vyrábajú sa vo viacerých úrovniach sladkosti, od Secco (suché) až po Dolce (sladké).

Prečítajte si aj Prečo vína dozrievajú v dubových sudoch

piemonte

Piemont 137,872 akrov / 46,317 ha

Barbera (červené): Šťavnaté červené víno s dominantnou príchuťou čerešňového koláča a sladkého drievka s jemnou notou sušených bylín v dochuti. Vína majú nízky obsah tanínov a veľa kyselinky. Vyhľadávajte Barbara d’Asti a Barbera d’Alba.
Dolcetto (červené): Šťavnaté červené víno s nižším obsahom kyselín, s príchuťou čiernej slivky, černice, fialky a niekedy mokka arómou. Vína majú často vyšší obsah trieslovín. Hľadajte Dolcetto d’Alba a Dolcetto di Dogliani Superiore.
Moscato d’Asti (šumivé): Jemne kvetinové sladké víno, ktoré exploduje vôňou mandarínky, zimolezu, pomarančového kvetu a hrušky.
Nebbiolo (červené): Odroda najslávnejšej vinárskej oblasti Piemontu – Barola. Víno je tiež známe pod regionálnymi menami (Langhe Nebbiolo, Barbaresco, Gattinara, Roero, atď). Toto víno ponúka noty červenej čerešňe a jahôd s vyšším obsahom tanínov.
Cortese (biele): Suché biele víno, ktorým je najviac známy región Gavi. Víno má intenzívnu grafitovú mineralitu s bylinkami, citrusmi, viskózne telo a často notu grapefruitovej drene v dochuti.
talianske víno

Abruzzo 79,539 akrov / 32,189 ha

Montepulciano (červené): Nezamieňajte si ho s Vino Nobile di Montepulciano (víno Sangiovese z Toskánska). Montepulciano je odroda, z ktorej sa robí stredne plné červené víno s arómou sliviek, černíc a kávy, s jemnými tónmi bylín a drveného čierneho korenia. Odporúčame vyskúšať Montepulciano d’Abruzzo a Rosso Conero (z Marche).
Trebbiano (biele): Jedna z najpestovanejších odrôd v Taliansku, z ktorej sa vyrába stredne plné biele víno s arómou po citrusoch, jablkách a tropickom ovocí v podobnom štýle ako je Chardonnay.

campania

Kampánia 57,290 akrov / 23,185 ha

Aglianico (červené): Plné červené víno s hlbokými pikantnými tónmi bieleho korenia, dymu a nasoleného mäsa, doplnené jemnými tónmi čiernych čerešní a korenistých sliviek. Aglianico má vysoký obsah tanínov a kyseliny, ktoré robia víno lepšie po desiatich rokoch zrenia. V Kampánii hľadajte Aglianico del Taburno.
Falanghina (biele): Plnšie biele víno (podobne ako Chardonnay) s broskyňovou, citrónovu a hruškovou arómou s jemnými tónmi medu a sladko voňajúcimi kvetmi.

lombardia

Lombardia 57,052 akrov / 23,089 ha

Bonarda (červené): Táto odroda sa obyčajne používa v jemne šumivom štýle s arómou šťavnatého čierneho ovocia a tónmi čierneho a zeleného korenia. Región najviac známy týmto štýlom produkcie je označený ako Oltrep? Pavese Bonarda.
Pinot Nero (červené): Klasická odroda burgundského štýlu Pinot noir je pestovaná po celom Oltrep? Pavese a vyrábajú sa z nej červené, ružové a šumivé (Blanc de Noirs) vína.
Riesling Italico (biele): Ľahké suché biele víno s príchuťou jabĺk a citrusov a tropickými tónmi ananásu a manga.
friuli-venezia-giulia

Friuli-Venezia Giulia 47,566 akrov / 19,250 ha

Pinot Grigio (biele): Jeden z dvoch top regiónov, ktoré robia najlepší Pinot Grigio v Taliansku. Vína sú suché, ľahké a minerálne, s jemnými tónmi bielej broskyne, citrónu-limetky a jemnej slanosti.
Merlot (červené): Zemitý štýl Merlotu s tónmi kože a klinčekov a s arómou šťavnatých čerešní.
Sauvignon (biele): Zvyčajne zmes Sauvignon Blanc a Sauvignonasse s herbálnou, pikantnou chuťou egrešov, limetky, medového melónu, citrónovej trávy a výhonkov hrachu.
Refosco (červené): Červené víno s tónmi korenistého čerešňového koláča a černíc, zahalený v pikantnej note s nižším obsahom tanínov.
talianske víno

Sardinia 45,627 akrov / 18,465 ha

Cannonau (červené): Na Sardínii majú vína zreteľnú notu kože a jahôd so šťavnatou plnou chuťou a stredným obsahom tanínov.
Vermentino (biele): suché, stredne plné biele víno s príchuťou grapefruitu, limetky, manga a jablkovej chuti s kvetinovou vôňou narcisu. Hľadajte Vermentino di Sardegna a Vermentino di Gallura
Carignano (červené): Víno prekypujúce červeným bobuľovým ovocím, balsamicom a koži podobnou chuťou s nižším obsahom tanínov. Hľadajte Carignano del Sulcis

marche

Marche 41,377 akrov / 16,745 ha

Sangiovese (červené): Typicky viac trávnatý štýl Sangiovese so zrelými slivkami a chuťou bobulí, v dochuti plné taníny a sušené byliny. Hľadajte Colli Pesaresi Sangiovese.
Montepulciano (červené): Aróma dymového tabaku, mokka a lesných plodov. Hľadajte Rosso Conero.
Verdicchio (biele): Ľahké suché biele talianske víno s arómou hruškovej kože a citrónu podporovaných krémovou chuťou. Výborné víno pre párovanie s rybou. Hľadajte Verdicchio dei Castelli di Jesi.

talianske víno

Lazio 40,527 akrov / 16,401 ha

Frascati (biele): Blend bielych odrôd najmä Malvasie a Trebbiana, ale môže tiež zahŕňať Chardonnay a ďalšie odrody. Vína majú zvyčajne pomerne nízky obsah alkoholu s arómou citrónu a notami podobnými kremeňu (v dôsledku sopečnej pôdy v regióne).
Merlot a Sangiovese (červený blend): V zmesi dominuje najmä Merlot a / alebo Sangiovese a ponúkajú arómy černice, čokolády, mäty a tabaku. Jedná sa predovšetkým o „Super Lazio.“
Cesanese (červené): Staroveké, plné, rustikálne červené víno s pikantnými tónmi pečeného mäsa, lesných plodov a spálenej zeme.
trentino-alto-adige

Trentino-Alto Adige 38,691 akrov / 15,658 ha

Trento (šumivé): Používajúc odrodu Chardonnay, Trento robí blanc de blancs štýl sektu. Vína majú arómu žltého jablka, citrónovej kôry, včelích plástov a krémovú jemnosť bubliniek.
Pinot Grigio (biele): Jeden z top 2 regiónov pre Pinot Grigio v Taliansku. Hľadajte Pinot Grigio značené buď z Alto Adige alebo Trentino.
Teroldego (červené): Plné, ale šťavnaté červené víno s tónmi černíc, sladkého anízu, pomarančovej kôry a sladkého tabakovému dymu.
Lagrein (červené): rustikálne, zemité červené s arómou čiernych čerešní a sliviek zabalené v jemných trieslovinách.
Schiavo / Vernatsch (červené): Ľahké, suché, ovocné a kvetinové červené talianske víno s vôňou čerešní, jahôd, fialiek a niekedy cukrovej vaty v dochuti.
umbria

Umbria 30,865 akrov / 12,491 ha

Sangiovese (červené): Plné Sangiovese s arómou malín, sliviek a tabaku, podporených dostatočným obsahom kyselín a odvážnymi tanínmi. Skvelý príklad na degustáciu je Montefalco Rosso a Torgiano
Grechetto (biele): Ľahké suché biele talianske víno s melónom a karambolou v chuti s minerálnou a pikantnou arómou v dochuti. Pozoruhodné vína nájdete v Orvietto. Zahŕňajú zmes Grechetto a iných odrôd, rovnako ako vína s označením Grechetto od Umbria a jej jednotlivých subregiónov.
Sagrantino (červené): Červené talianske víno s pravdepodobne najvyšším obsahom tanínov na svete. Vyžaruje hlbokú, sviežu arómu sliviek, černíc, čiernych čerešní a jemné tóny fialky, šalvie a bergamotu.
calabria

Calabria 24,179 akrov / 9,785 ha

Gaglioppo (červené): Pikantný céder, zaprášená koža a byliny nakoniec odhalia arómu drvenej čerešne a sušených brusníc.

Prečítajte si aj Bojíte sa piť sladké víno, aby vás nepovažovali za diletanta?

molise

Molise 12,736 akrov / 5,154 ha

Montepulciano (červené): Suché, plné, mierne trieslovinové červené víno s príchuťou sladkých lesných plodov, sušených sliviek, dymu a kakaového prášku. Montepulciano del Molise má dlhšiu dobu zrenia a spravidla je výnimočné svojou hodnotu. Ochutnajte tiež Biferno Rosso, čo je zmes Montepulciano a Aglianico.
Tintilia Del Molise (červené): Veľmi zriedkavé plné víno s arómou černíc, čiernych sliviek, fialiek a kakaového prášku. Môže mať výraznejšie taníny a je schopné dlhodobého zrenia.
basilicata

Basilicata 12,016 akrov / 4,863 ha

Aglianico (červené): Plné červené talianske víno s hlbokými pikantnými tónmi bieleho korenia, dymu a nasoleného mäsa, ktoré vedú k jemným tónom čiernych čerešní a korenistých sliviek. Aglianico má vysoký obsah trieslovín a kyselín, ktorý sa vylepšuje dlhodobým zrením. Z Basilicata hľadajte Aglianico del Vulture.

talianske víno

Ligúria 3.800 akrov / 1,538 ha

Vermentino (biele): V niektorých oblastiach sa vína nazývajú Pigato. Je to unikátny biotyp Vermentina, ktorý má tendenciu mať mierne vyšší obsah aromatických uhľovodíkov a bohatú, voskovú textúru. Vína ponúkajú arómu voňavých zelených byliniek, citrusovej kôry a korenia. Jedno z najfascinujúcejších bielych vín Ligúrie je zmes najmä z Vermentina, Albarola a Bosco nazývané Cinque Terre z okolia La Spezia.

Prečítajte si Zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás

valle-d-aosta

Val d’Aosta 1,144 akrov / 463 hektárov

Petit Rouge (červené): Ľahké červené talianske víno s arómou brusníc, divokej čučoriedky, ruže, kôpru a mokrého lístia. DOC vína z Enfer d’Arvier, Torrette a Chambave majú vysoké percento Petit Rouge v zmesi.
Petite Arvin (červené): Ľahké červené víno, ktoré je populárne vo Švajčiarsku, rovnako ako aj v údolí Aosta. Vína majú rustikálnu arómu koláča z červeného ovocia, rebarbory a ibišteka.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Zdroj obr.: dreamstime.com / unsplash

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *