Sangria – recept na dokonalý letný večer
Slnečné lúče naberajú silu, teplota vzduchu stúpa. Začína sa sezóna grilovačiek a záhradných párty. Ponúkame vám tip na nápoj, ktorý z vás urobí obľúbeného hostiteľa a dodá osviežujúcu iskru každému podujatiu. Je to sangria – plná vôní, chutí a leta. Zrodila sa na Pyrenejskom polostrove a je populárna po celom svete. V porovnaní s inými miešanými nápojmi je sangria jednoduché potešenie, ktoré si možno vychutnať v každom ročnom období, najlepšie však tento osviežujúci nápoj predsa len chutí počas slnečných dní.
Sangria vyrazila do sveta na newyorskom veľtrhu v roku 1964. Podávali ju v stánku španielskej kultúry a oslovila takmer všetkých hostí. Pôvodné ingrediencie, používané na miešanie tradičnej sangrie, sú červené víno, šťava z čerstvého ovocia, ovocie a sóda. Ak použijete biele víno, miešaný nápoj dostane meno Sangria Blanca. Za rodisko nápoja sa považuje Rioja, známa španielska vinárska oblasť. Červené víno výborne ladí s ovocím, a práve ono dalo nápoju aj názov. Španielske sangre totiž znamená krv.
Sangria vám potvrdí, že v jednoduchosti je čaro
Klasická sangria pôvodne vznikla dochutením lacného vína ovocím a inými alkoholickými nápojmi aby z nej urobila ľahký, osviežujúci koktejl, ktorý sa hodí k horúcemu počasiu. Aj napriek svojmu nie práve vznešenému pôvodu – a hoci aj dnes je často vyrábaná z lacných vín, keď si ju pripravujeme doma, treba vždy použiť tie najlepšie ingrediencie. Víno je hlavnou hviezdou – ovplyvňuje chuť nápoja, a preto musí mať plnosť a arómu, aby nezaniklo medzi ďalšími výraznými chuťami alkoholu a ovocia.
Ako si ju pripraviť
Víno nalejete do krčahu a pridáte ingrediencie, podľa chuti. Ovocie je kľúčová súčasť jej chute. Marinovanie v chladničke prinajmenšom počas niekoľkých hodín je kľúčom k získaniu super ovocného punču. Hlboká ovocná chuť sa vytvorí, keď ovocie vstrebe alkohol, ktorý sa zas zmieša s ovocnými šťavami. Ovocie meníme v závislosti od ročného obdobia. Obvykle používaným ovocím je pomaranč, jablká, citróny, limetky, hrozno, broskyne, jahody, ananás, bobuľové ovocie. Ovocie treba nakrájať na tenké plátky, môžete trochu osladiť medom alebo cukrom.
Ďalšou ingredienciou tradičnej sangrie je brandy, rum, alebo tvrdší likér. Potom ľad, džús, sóda alebo šumivé víno, premiešajte a sangria je hotová.
Výborné recepty na inšpiráciu:
1,5 l džbán
» 375ml Cava
» 15ml broskyňového likéru
» 15ml Cointreau
» 125ml pomarančového džúsu
» 125ml limonády
» 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
» 1/4 pomaranča
» 4 jahody
» 4 maliny
» 4 černice
» 1 polievková lyžica semiačok z granátového jablka
» 6 lístkov mäty
» ľad
Dajte do džbánu ovocie, likér, cukor, mätové lístky, pomarančový džús a niekoľko kociek ľadu. Odporúčame ovocie pokrájať a mierne stlačiť predtým, ako budete nápoj nalievať do pohárov, aby sa uvoľnili chute. Miešajte pokým nie sú všetky ingrediencie dobre premiešané a kým sa cukor nerozpustí. Pridajte limonádu a znovu premiešajte. Pridajte šumivé víno Cava a tiež trošku pomiešajte. Doplňte ľadom a znovu jemne premiešajte.
Rubínovočervená sangria
» 1,75l červeného vína (stredne ťažké červené víno ako Garnacha, Merlot alebo Tempranillo)
» 1 šálka červeného grapefruitového džúsu
» šťava z dvoch limetiek
» 1/4 šálky cukru
Sangria z bieleho vína
» 1,75 l bieleho vína (korenisté, alebo aromatické biele víno, napríklad Torrontes, Chenin Blanc, Rizling, alebo Pinot Grigio)
» 1/4-1/2 šálky cukru
» šťava z jedného citrónu
» ovocie na dozdobenie (broskyne, jablká alebo citrusy)
» mäta alebo bazalka
Prečítajte si aj: Bio vinohrad – tajomstvá vinohradníctva v Tajnej
Biela broskyňová sangria s cava
» 1,75l Cava alebo Prosecco (alternatívne korenisté alebo aromatické biele víno ako Torrontes, Chenin Blanc, Rizling alebo Pinot Grigio)
» 1/4 šálky Brandy alebo Triple Sec
» 2-3 polievkové lyžice cukru
» 3-4 biele broskyne
» šťava z jedného citróna
Klasická španielska sangria
» 1,75l červeného vína (stredne ťažké červené víno ako Garnacha, Merlot alebo Tempranillo)
» 1 šálka minerálky alebo cava na doplnenie
» 1/4-1/2 šálky cukru
» šťava z jedného pomaranča, citrónu alebo dvoch limetiek
» kolieska limetky na doplnenie
Emerilov recept na červenú sangriu
» 1,75l červeného vína (stredne plné červené víno ako Garnacha, Merlot alebo Tempranillo)
» 1/4 šálky Triple Sec
» 1/4 šálky Brandy
» 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
» 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
» jablká, pomaranče a citrón na doplnenie
Ak chystáte oslavu, grilovačku alebo len posedenie s priateľmi, pri príprave sangrie sa môžete inšpirovať našimi receptami alebo vlastnou fantáziou. Pri sangrii je experimentovanie vítané.