Blížia sa najobľúbenejšie sviatky roka a mnohí z nás sa nevedia dočkať štedrovečernej hostiny a darčekov, ktoré prichádzajú na rad bezprostredne po nej. Ak chcete pri rodinnom stole ostatných zaujať pikoškou o hlavnom predstaviteľovi tohto sviatku, čítajte ďalej. Prezradíme vám, aké víno pil Ježiš Kristus počas známej poslednej večere.
Experti na stope
Samozrejme, vieme, že takzvaná posledná večera sa odohrala v inom ročnom období. Prečo si však nepochutnať na tomto víne aj počas slávnosti na počesť narodenia Ježiška? Zistíte, že jeho vlastnosti sú na toto obdobie priam stvorené. Najznámejšou večerou v histórii sa zaoberali už mnohí vedci a historici, ktorých zaujímalo, čo konkrétne Ježiš a jeho apoštoli konzumovali a pili.
K pravdepodobnému výsledku sa dopracovala odborná skupina zastúpená expertmi od profesora teológie a Písma, až po zástupcu profesora antropológie, ktorý riadi Projekt biomolekulárnej archeológie pre stravu, fermentované nápoje a zdravie na Univerzite v Pennsylvánii, vo Filadelfii. Podľa týchto odborníkov Ježiš a jeho druhovia pili víno blízke dnešnému Amarone.
Výnimočné a silné
Amarone, jedno z najslávnejších vín Talianska, je nazývané aj kráľom vín regiónu Veneto. Jeho základom je starostlivo vybrané hrozno odrôd Corvina Veronese, Rondinella a Molinara. Môžeme ho charakterizovať ako suché rubínovočervené víno s impozantnou štruktúrou a hĺbkou. Vonia po zrelom ovocí a korení s vyváženou kyslosťou a rafinovanými trieslovinami. Pri ochutnaní vystupuje do popredia tón čerešní, doplnený tónmi čerstvého korenia a aromatických bylín.
Hrozno určené na výrobu amarone sa suší za účelom získania vyššieho extraktu. Začiatkom roku prejde fermentáciou s použitím špeciálnych „odolných“ kvasiniek, ktoré prekvasia mušt až do 15 % alkoholu. Amarone je silné víno. Minimálny obsah alkoholu pre tieto vína je stanovený na 14%. Má výborný zrecí potenciál, preto je vhodné na archiváciu.
Recept starý dve tisícročia
Podľa zistení si teda počas poslednej večer zúčastnení pochutnávali na ťažkom, sladkom a hutnom nápoji. Ako však na to experti prišli? K tomuto záveru dospeli odborníci na základe niekoľkých faktorov, ako je história vinárstva v Jeruzaleme v tomto časovom období, chuť vín typická pre danú oblasť a archeologické nálezy, ktoré viedli vedcov z záveru, že vtedajší miestni vinári používali dokonale zrelé sušené hrozno na výrobu sladkého, hustého vína. Ďalším bežným vinárskym postupom bolo pred takmer dvetisíc rokmi pridávanie granátových jabĺk, mandarád, šafranu a škorice, aby víno získalo ešte viac chutí.
Ak teda chcete dodať sviatkom ešte väčší punc výnimočnosti a symboliky, Amarone patrí medzi „must have“ na vašom slávnostnom stole.