Ak uvažujete o zmene zamestnania a zároveň ste milovníkom vína a cestovania, máme pre vás skvelý tip. Existuje profesia, ktorá spĺňa všetko, čo kreatívny, rozhľadený a skúsený znalec vína potrebuje. Aj jej názov je vzletný – lietajúci enológ. Poskytuje tipy, rady a informácie ako vyrobiť kvalitné víno.
Pôvod originálnej profesie
Táto lákavá profesia sa vyvinula celkom prirodzene a vyžiadal si ju rozvoj nových technológií a globalizácia trhu s vínom. Kto vlastne lietajúci vinár alebo lietajúci enológ je? Ide o konzultanta, ktorý pôsobí na celom svete a robí poradenstvo v oblasti vinárstva. Poskytuje tipy na výrobu vína, informácie o najnovšej technológii výroby vína a iné užitočné rady. Správny lietajúci vinár má kvalitné vzdelanie a bohaté skúsenosti z praxe. Prostredníctvom lietajúceho vinára sa inovácie a nové technológie rýchlejšie šíria vo vinárskom svete.
Človek zaoberajúci sa touto tematikou sa však nepohybuje po rôznych kútoch sveta, len aby nové informácie odovzdával, ale aby ich aj získaval, spracúval a na ich základe prinášal aj nové výstupy. Spočiatku mali lietajúci enológovia prácu najmä v „novom svete“, časom začali ich služby využívať aj na starom kontinente.
Lietajúci Julien víno nielen vyrába
O svoje skúsenosti sa vo svojom blogu delí aj zástupca tohto povolania Julien Fayard. Julien má vinárstvo v génoch. Vyrastal v Provence s rodinou, ktorá má niekoľko desaťročí vinárstvo. Tajomstvo jeho úspechu tvorí trpezlivosť, multitasking, vlastný štýl, identita a zručnosť. Podľa Juliena majú ľudia mylnú predstavu o jeho profesii. „Mojou úlohou nie je len víno vvyrábať, ale aj stratégia celého procesu výroby. Každý ročník ovplyvňujú nové, nekontrolovateľné faktory, ktoré sťažujú splnenie alebo prekročenie cieľov pri každom projekte.” Lietajúci vinár si pochvaľuje aj cestovanie. „Žiť a pracovať v inej kultúre je jedným z najlepších spôsobov, ako si osvojiť pracovné štýly a nové alebo tradičné prístupy k vínam. Byť vystavený rôznorodosti vám pomôže pochopiť rozdiely“, tvrdí.
Len pre múdre hlavy
Nezanedbateľná je však aj teória. Teoretické vzdelávanie podľa Juliena pomáha pochopiť procesy a zdokonaľuje zručnosti. Matematika, chémia a vinohradníctvo sú základnými predmetmi štúdia pre každého vinára. Napríklad je nutné pochopiť všetky rastlinné a vegetačné cykly viniča, ako aj rôzne reakcie vo víne – tieto poznatky využívajú dobrí vinári denne. Dobrý vinársky konzultant nepodceňuje spätnú väzbu, je vytrvalý, zvedavý, empatický a v prvom rade je detailista. Najťažšou časťou tejto práce je skutočnosť, že výroba vína nie je exaktná veda. Každé víno sa tvorí individuálne a je zrkadlom miesta svojho pôvodu a ročníka. Lietajúci vinár je tak trochu aj psychológ. Musí nájsť rovnováhu medzi osobnými preferenciami, chuťou vinohradu a víziou majiteľa.
Cestujúca hviezda
Lietajúci vinári už majú medzi sebou aj televíznu celebritu. Austrálsky vinár Eddie McDougall je hviezdou vinárskej cestovateľskej šou „The Flying Winemaker“, kde postupne s kamerou navštevuje miesta ako Čína, India, Thajsko, Japonsko, Taiwan, Vietnam, Bali a Austráliu. Eddie odkrýva neortodoxné a jedinečné metódy pestovania kvalitného viniča v rôznom prostredí a zasväcuje miestne komunity do tajomstva ako spájať víno s miestnymi jedlami. Na trhoch a stánkoch s potravinami aj v reštauráciách a dokonca aj domácnostiach Eddie odhaľuje kombinácie, ktoré sa dajú využívať v kuchyniach po celom svete.