červené víno

No, celkom len na elektriku ten jazyk nie je. Ale do titulku, aby vás riadne navnadil, sa nám táto formulácia beťársky hodila. Lebo vyvoláva otázku: „O čo tam v tom Víno Tajna zase preboha ide?“ Ale, keď si to tak logicky zoberieme, vlastne sme ani tak ďaleko od pravdy neboli. Tento zázrak vymysleli na kontinente klokanov, vtákopyskov a medvedíkov koala. Teda tam, kde sú nielen čudné zvieratá, ale i vynálezy. A bez toho, aby sa dal tento jazyk do zástrčky, nebude fungovať ani keď sa mu budete lišiacky prihovárať.

V ďalekej Austrálii vyšpekulovali vedci zaujímavú vinársku novinku. Popravde neboli prvými, lebo podobné pokusy už veda zaznamenala v minulých rokoch. No tento ich vinársky kúsok sa zdá zo všetkých predchádzajúcich skutočne najoriginálnejší. V čom spočíva jeho hlavný prínos? Kvalitné víno za vinárskeho laika vyberie elektronický jazyk. Prístroj má slúžiť na testovanie vína v priemyselnom rozsahu. Mal by zaručiť kvalitu výberu, ešte než sa víno dostane k zákazníkovi.

Nevyznáte sa vo víne? Váš jazyk ešte dokonale neovláda kvalitu vína? Neváhajte, víno za vás vyberie elektronický jazyk.

Prečítajte si aj Dožil sa 107 rokov vďaka tomu, že denne pil červené víno

Vynález vedcov z univerzity v Južnej Austrálie, konkrétne z University of Queensland, určí za vás nielen kvalitu vína, ale aj jeho vek a typ suda, v ktorom dozrievalo. Píše o tom server Newscientist.com. Jazyk tvoria zlaté, platinové a uhlíkové elektródy, ktoré vyhodnocujú elektrochemické signály cukrov, fenolov a ďalších látok prítomných vo víne. „Na rozdiel od klasických senzorov sa analyzuje celková kombinácia látok, nielen jednotlivé zlúčeniny,“ vysvetľuje sa na webe Xavier Cato, spolutvorca elektronického jazyka a pokračuje: „Tým napodobuje bežné testovanie, keď sa jednotlivé chute spájajú v mozgu.“

Profíci od vína sa o svoju robotu báť nemusia…

Jazyk vyskúšal 52 vín zo španielskeho Katalánska. Oznámkoval ich, určil vek a poznal i to, či zreli v sudoch z amerického, alebo francúzskeho dubu. Profesionálni degustátori sa však nemusia báť o prácu. Stroj okrem toho, že nevie básniť o víne ako každý someliér, na vinárskych odborníkov vo významnej miere závisí.
Na začiatku tohto vinárskeho testu osem ľudských someliérov spomínané  španielske červené vína ochutnalo.  Ohodnotili ich v kvalitatívnej stupnici od jedna po desať. Podľa toho potom nastavili „chute“ elektronického jazyka. Iba tak dokázal stroj pracovať sám a s odborníkmi sa napodiv pri hodnotení kvality vína zhodol. „Žiadny človek neochutná sto vín každý deň,“ dodal Xavier Cato s tým, že stroj síce celkom ľudskú prácu nenahradí, ale mohol by ju významne uľahčiť.

Prečítajte si aj Víno Tajna – vybudovať vinárstvo je neopakovateľný zážitok

Robot pomáha, ale víno nepije. Iba človek ho pije. Tak je nenahraditeľný.

Aj keď počas prvej skúšky zariadenie nakonfigurovali someliéri na španielske červené vína, po čase by sa malo dať ľahko „preškoliť“ na hodnotenie iných typov vín z rôznych krajín. Nevýhodou elektronického jazyka však je, že sa nebude dať využiť namiesto ľudskej poroty na rôznych vinárskych súťažiach. Už  pri katalánskej skúške fungoval až vtedy, keď ho nastavili podľa hodnotenia someliérov. Sám od seba nemá schopnosť zaručiť objektívne hodnotenie vín v súťaži.
„Je nepravdepodobné, že elektronický jazyk bude niekedy schopný dokonale reprodukovať ľudskú chuť,“ citoval server Newscientist.com  druhého spolutvorcu vynálezu Heathera Smytha z University of Queensland.  „Ľudské zmysly – čuch, chuť, dotyk, zvuk i zrak – všetky spolupracujú veľmi komplexným spôsobom, keď doručujú do nášho mozgu informáciu o kvalite potravín a nápojov, ktoré konzumujeme. Emócie, psychika, minulé spomienky a zážitky, tiež ovplyvňujú naše vnemy a prispievajú k nášmu vnímaniu chutí. Žiadny prístroj všetko toto nemôže nahradiť.“

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vína Tajna

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

E-shop
Magazín