Novinky, Zaujímavosti

Cuvée z produkcie Tajna až dvakrát v Tatrách v Grand Hotel Kempinski

Kempinski

Cuvée Sari a Cuvée Secret Reserva si môžete vychutnať už aj v Tatrách. Grand Hotel Kempinski nedávno pridal do svojej vínnej karty ďalšie dve vína z produkcie Tajna. V nasledujúcom rozhovore so someliérom Alexandrom Dobiášom sa dozviete niečo o tom, prečo si do svojej ponuky zvolili práve tieto vína a aké sú výhody väčšieho balenia. Prečítajte si tiež čím ho zaujali, na aké príležitosti sú vhodné a či by mali byť súčasťou vašej domácej zbierky.

Čo ťa viedlo k tomu zalistovať tieto vína do vínnej karty v Grand Hotel Kempinski?

Vinárstvo Tajna poznám už niekoľko rokov, dokonca som tam pred niekoľkými rokmi bol aj na vinobraní. Páči sa mi, ako si razíte svoju cestu a dávate sa svojou poctivou prácou na známosť. Aj ja sa snažím v práci prezentovať čo najviac slovenských vinárstiev s kvalitnými vínami a vaše vinárstvo si tam určite zaslúži svoje miesto. A prečo práve Secret Reserva a Sari?

Secret Reserva je pre mňa veľmi vydarené elegantné cuvée. V danom čase som vyberal niekoľko cuvée vín do vínnej karty od rôznych vinárstiev pretože som potreboval niektoré vína nahradiť. Všetky boli a sú kvalitné, no niektoré boli na moje pomery ešte veľmi mladé, neuhladené. Ďalšie boli zase veľmi tvrdé a silné, no Secret Reserva je veľmi pekne uhladená, jemná, ide z nej elegancia, ktorú som hľadal.

Ohľadne Sari nebudem vôbec klamať. Totiž vo vínnej karte máme od vás už jedno víno - Rizling vlašský a nechcel som pridávať veľmi ďalšie. Dôvod bol jednoduchý, ako som spomínal, aby som odprezentoval čo najviac slovenských vinárstiev. No keď som Sari ochutnal, neodolal som jej štrukturovanosti a rozmanitosti. S týmto vínom sa dá v gastre veľmi dobre pracovať a tak som sa rozhodol ho zalistovať.

Prečo by si zákazníkovi odporúčal formát Magnum? Aké to má výhody?

Keď sa pýtate na zákazníka, vždy sa na to pozerám z pohľadu mojej práce a z toho, čo môže nášho hosťa zaujať. Aj keď pre nás je Magnum fľaša viac-menej normálna, mnohí ľudia zostanú v údive, aká veľká je to fľaša. Obe vína máme “na pohár “ a víno nalievame priamo na stole pred hosťom. Je to niečo iné, zaujímavé, keďže si myslím, že 99 % vín na Slovensku, ktoré sa rozlievajú, sú v klasických 0,75 l fľašiach. Aj vďaka tomu môže začať pekná debata o víne, o vinárstve a aj o tom, aké to má výhody. Tie vidím skôr v privátnom zastúpení a možnosti archivácie vína, kde to víno dozrieva lepšie.

Prečo by si mal zákazník ochutnať jedno z týchto vín?

Sto ľudí sto chutí. Každý by mal piť to, čo mu chutí. Najradšej by som ale bol, keby to boli poctiví slovenskí vinári a nie fabriky, ktoré sa orientujú na kvantitu a nie na kvalitu. Ale pokiaľ hovoríme o týchto dvoch krásnych vínach, je to niečo pre náročnejšieho konzumenta. Vhodné ako darček pre niekoho, kto miluje vína. Veľmi vhodné do vlastnej pivnice, kde na niekoľko rokov odložíme fľašu vyzrievať do ešte väčšej krásy. Alebo keď očakávame nejakú návštevu a chceme sa o ňu štedro postarať. A v neposlednom rade, keď si chcem oddýchnuť pri dobrej fľaši vína.

Na akú príležitosť by si odporúčal otvoriť takýto typ fľaše? Alebo k akému jedlu?

Určite v nejakej dobrej spoločnosti. Najlepšie vtedy, keď tam bude viac ľudí. Jednak preto, lebo je to väčšia fľaša, ale aj preto, aby z nej malo pôžitok čo najviac priateľov. Je jedno, či je to nejaký slávnostný obed alebo uvoľnená večerná grilovačka. V príjemnej atmosfére, keď sme obklopení ľuďmi, ktorých máme radi, výborné vína chutia ešte lepšie.

Secret Reserva sa hodí hlavne k červenému mäsu. No keď si predstavím v hlave, k čomu by som si ju vedel dokonale predstaviť, napadajú mi ako prvé hovädzie líčka s demi glace omáčkou a ako prílohu šťuchané zemiaky. Jednoduché jedlo spolu s týmto elegantným cuvée, by pre mňa vytvorilo dokonalosť. Ale je mnoho ďalších jedál, kde by som si ju vedel predstaviť. Taktiež si myslím, že by to bol veľmi pekný spoločník k dezertu z horkej čokolády, kde by horká chuť bola dominantnejšia nad tou sladkou.

Ako som už uviedol, so Sari je veľmi dobrá práca. Je to víno, ktoré má v sebe veľa ovocnosti, no zároveň je jemne minerálne. Je svieže, ale má v sebe plnosť. Dá sa pekne kombinovať spolu so šalátmi, carpacciom zo zeleniny, s rybami, ktoré sú len na masle alebo spolu s nejakými omáčkami. Úplne v poriadku môžeme víno párovať s hydinou a aj s mladým jahňacím mäsom, tam je ale už dôležité prihliadať na prílohy a omáčky. A práve mi slina vybehla pri predstave s knedľou, hovädzím mäsom a dôležitou, kôprovou omáčkou. Mňam.

Ďakujeme Alexovi veľmi pekne za rozhovor a dúfame, že sa našim vínam bude pod Tatrami dariť a budú medzi hosťami Grand Hotel Kempinski obľúbené. Stále sú dostupné aj na našom eshope, určite ich odporúčame ochutnať aj v pohodlí domova. A ako spomenul aj Alex, s priateľmi a rodinou chutia naše vína ešte viac.

Na zdravie!

Zdroj titulnej fotografie: Grand Hotel Kempinski High Tatras

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *