Po akej odrode siahnete v regáli s vínom, ak sa potrebujete rýchlo rozhodnúť a neviete čo majú v obľube vaši hostia? Väčšina ľudí intuitívne zvolí práve Chardonnay. Jedno z najkvalitnejších a najobľúbenejších vín sveta, má veľmi príjemnú arómu typického domáceho ovocia ako jablko, hruška, broskyňa a dula. Pri vyšších stupňoch zrelosti je možné nachádzať aj tóny tropického ovocia, jeho chuť je plná a kyselina je svieža. Skrátka, je to asi najvariabilnejšia odroda, čo sa týka aróm a chutí.

Zrod hviezdy medzi vínami

Odroda má meno podľa obce Chardonnay, ležiacej  v Burgundsku na východe Francúzska a za samostatnú odrodu ju uznali v roku 1896. Z Francúzska sa veľmi rýchlo rozšírila po Európe a do zámoria. Je to pomerne náročná odroda, vinárom sa však odmeňuje v podobe lákavej chuti a vysokej obľúbenosti u milovníkov vína.

Vznikajú z neho najlepšie ľadové, botrytické či slamové vína. V oblasti Champagne tvorí celú tretinu plochy viníc a je základnou surovinou na výrobu špičkových šumivých vín. Chardonnay sa častou používa ako súčasť kupáže. Táto odroda je proste univerzálna po všetkých stránkach. Čo sa týka vzťahu Chardonnay a kuchyňa, toto víno sa ideálne kombinuje s bielym mäsom, cestovinami, rybami a morskými plodmi. Hodí sa aj k plesňovým syrom, paštétam a bielym omáčkam.

Čo je tajomstvom širokej škály chutí, vôní a štruktúr v Chardonnay?

biele víno Tajna Chardonnay

Bobule Chardonnay sú ako nepopísané plátno, z ktorej vinár- umelec svojou tvorivosťou a fantáziou pripravuje víno na svoj obraz. Čo značka, to iná chuť vína z tejto tvárnej odrody. Chuť vína sa začína tvoriť vo vinohrade. Víno z teplejších klimatických regiónov má medovo-maslovú arómu, kým víno z chladnejších regiónov má viac sviežej ovocnej arómy. Na výrobu dobrého vína je veľmi dôležitý aj správny termín zberu. Pri včasnejšom zbere obsahuje Chardonnay viac kyslosti a príchuť zeleného jablka a citrónu. Pri neskoršom zebre je chuť vína menej kyslá a chutí viac po hruškách, mandliach, či dokonca mede.

Prečítajte si Máte rezervy v označeniach vín?

 

Svedčí mu drevo aj betón

Charakteristická je pre Chardonnay príchuť dubového dreva. Tú získava fermentovaním priamo v dubových sudoch, čo je pre biele vína netradičné. Môže však dozrievať aj  v plastových sudoch, v ktorých sú umiestnené dubové hobliny. Chemické interakcie v pravých dubových sudoch však robia výsledný mok jemnejší a krémovejší. Trendom sú aj vínne kade vyrobené z betónu, ktorých úlohou je pre zmenu  vyhnúť sa vo víne chute dubových sudov. Betónové nádrže majú hrubé steny, ktoré držia chlad a poskytujú stabilnú teplotu pre vysokokvalitné kvasenie. Niektorí vinári tvrdia, že betón vínu pridáva minerálne arómy. Iní hovoria, že zmäkčuje štruktúru vína.

Prečítajte si Mladé víno má čaro, ktoré si môžete vychutnať len pár mesiacov

Maslo, či chlieb?

Chardonnay vás môže udiviť aj maslovou chuťou. Tá pochádza z malolaktickej fermentácie, ktorá prebieha po tom, ako primárne kvasenie premenilo cukor v hroznovej šťave na alkohol. Ak chcú vinári dosiahnuť ostrejšiu chuť vína  z odrody Chardonnay môžu pomocou malej dávky siričitanov alebo sterilnou filtráciu vína malolaktickú fermentáciu zastaviť. Niektorí vinári zase ozvláštnia Chardonnay kalmi z vína, ktoré tvoria mŕtve kvasinky a hroznové šupky, to vínu pridáva arómu chleba. Takéto víno je však ešte pred fľaškovaním odkalené.

Chardonnay je skutočne víno mnohých tvárí. Ak chcete skúsiť ako si s touto odrodou poradili vo vinárstve Tajná, vyskúšajte napríklad darčekové balenie ročníkov 2014 a 2015.

chardonnay darčekyBalíček obsahuje kolekciu dvoch výnimočných ročníkov vína, ktoré sú symbolom elegancie. Je súčasne poslednou možnosťou, ako vychutnať prvé víno vyrobené v našom vinárstve z hrozna panenskej úrody ročníka 2014. Partnerom tohto vína je mladší ročník 2015 z tej istej vinice, vďaka čomu si môžete obe vína vychutnať a podobne ako profesionáli vyskúšať si vertikálnu degustáciu. Pri nej ako prvé ochutnajte Chardonnay z mladšieho ročníka a po ňom nádherne vyzrievajúci herbálny až medový panenský zber. Jedinečnosť degustácie s maximálnou dávkou pohody umocnite použitím správnych pohárov na víno a doporučenou teplotou podávania.

 

vinarstvo Tajna

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

barrique

Škola vína

merlot

Kultúra vína

bordeaux

Zaujímavosti