Kultúra vína, Škola vína

Cabernet Franc Day – 4. december

cabernet franc odroda

Aj vína majú svoje dni a Cabernet Franc ho oslavuje 4. decembra.

Keby porovnávame odrody z pohľadu popularity, táto odroda by určite nepatril na prvé priečky. Patrí však medzi tri hlavé odrody, ktoré sa používajú na výrobu svetoznámych kupáží Bordeaux vín. Preto si aj toto výnimočné, ale často nedocenené víno zaslúži svoj „deň slávy“.

Cabernet Franc je tradičná, starobylá muštová odroda, za pravlasť ktorej sa považujú španielske Pyreneje. Slávu si však získala vďaka pestovaniu vo francúzskom Bordeaux, o čo sa zaslúžil kardinál Richelieu v 17. storočí.

V regióne Bordeaux sa používa najmä na výrobu svetoznámych kupáží. Spolu s Merlotom a Cabernet Sauvignon vytvárajú nezameniteľné Bordeaux vína, predovšetkým na pravom brehu rieky Gironde, v regiónoch St. Emilion a Pomerol. Cabernet Franc je jedným z rodičov odrody Cabernet Sauvignon (spolu so Sauvignon Blanc) a je tiež predchodcom takých odrôd ako je Carmenère, Malbec a Merlot.

Charakteristika odrody

Je jednou z desiatich najrozšírenejších modrých odrôd na svete. V Európe sa okrem Francúzska a Talianska sa pestuje najmä v Španielsku, Nemecku, Švajčiarsku, Bulharsku, Slovinsku a Chorvátsku. Mimo Európy je to najmä Nový Zéland, Austrália a Južná a Severná Amerika. Na Slovensku sa pestuje najmä v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti a vo Vrábeľskom regióne.

Pre neskoré dozrievanie vyžaduje najteplejšie vinohradnícke stanovištia, najmä dokonale oslnené a dostatočne teplé svahovité pozemky. Požiadavky na pôdu nemá vysoké, darí sa mu aj v menej výživných suchších pôdach. Je stredného až bujného rastu s dobrou odolnosťou voči mrazu. Strapec je stredne veľký s malými guľatými bobuľami modrej farby, v ktorých sa objavuje typická aróma pripomínajúca čierne ríbezle.

Charakteristika vína Cabernet Franc

Ochutnajte plné aromatické víno so svetlejšiu červenou farbou a jemnými tanínmi. V závislosti od spracovania, chuťový profil môže byť ovocný a aj viac herbálny v porovnaní s Cabernet Sauvignonom. Z aróm prevláda slivka, malina, čerešňa, ríbezle, fialka, paprika, čierne korenie, tabak, grafit.


 

Mohlo by vás zaujímať: Ideálny pár existuje - víno a čokoláda


 

Prečo práve 4. december?

Medzinárodný deň #CabernetFrancDay nie je len obyčajným dňom v roku. Je to deň s historickým významom zo 17. storočia. Spája sa s menom kardinála Richelieu, ktorý sa zaslúžil o rast tejto odrody v Burgundsku v údolí Loire Valley. 4. december (1642) je práve dňom, kedy kardinál zomrel.

Servírovanie

Odporúčaná teplota na podávanie je 17-18 ° C.

Gastronómia

Tento druh vína sa priam výborne kombinuje s jedlom. Skúste ho servírovať k jahňaciemu, mastnejšej úprave hydiny, bravčovému pečenému mäsu. Taktiež sa hodí k zrelým syrom, paradajkovým omáčkam a mediteránskej kuchyni.

Na zdravie, priatelia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *