Ako vyrábame víno, Kultúra vína, Zaujímavosti

Burčiak – jesenná bomba plná vitamínov

V období od polovice augusta do konca septembra (a v niektorých oblastiach až do neskorej jesene) lemujú vinárske cesty stolíky plné misiek hrozna a fliaš s burčiakom. Je obľúbený najmä na juhozápadnom Slovensku, Morave a v Dolnom Rakúsku. Takmer všetci burčiak poznáme, mnohí sme ho ochutnali, ale nie všetci vieme čo to vlastne je.

Čo burčiak je

Slovenský zákon o vinohradníctve a vinárstve definuje burčiak ako čiastočne prekvasený hroznový mušt z hrozna dopestovaného a spracovaného výlučne na území Slovenska. Predávať sa môže od 1. augusta do 31. decembra v roku, čiže po zbere hrozna. Zákon umožňuje zastaviť kvasenie a neskôr ho opätovne uviesť do kvasenia. Obsah alkoholu je minimálne 1%, iné vlastnosti však neudáva. Väčšinou sa vyrába z odrôd Irsai Oliver, Muškátu moravského a Veltlínskeho červeného.


Už ste si objednali cez náš eshop? Objednajte si pohodlne a rýchlo ešte dnes.

[su_button url=“/eshop/“ style=“flat“ background=“#998067″ color=“#ffffff“ size=“5″ radius=“0″ icon=“icon: chevron-right“]DO ESHOPU[/su_button]


Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, ktorý vzniká pri výrobe vína. Po vylisovaní hrozna získame sladkú šťavu bez alkoholu – mušt, ktorý po pár dňoch začína kvasiť. Pomocou kvasiniek prekváša cukor na alkohol a oxid uhličitý, preto burčiak jemne bublinkuje. Ďalším štádiom po burčiaku je rampáš, z ktorého neskôr po odkalení vznikne mladé víno.

Ako spoznať kvalitný burčiak

  • Prvé pravidlo je – kupovať ho od overených predajcov. Predtým ako si burčiak kúpite, najprv si ho obzrite, ovoňajte a ochutnajte.
  • Dobrý burčiak má mať svetlú mliečno-žltú farbu až do svetlej kávy s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý.
  • Mal by mať príjemnú ovocnú arómu s miernou vôňou kvasiniek.
  • Nemal by byť veľmi sladký.
  • Určite by nemal byť hnedý so sedimentom na dne fľaše – znamená to, že nebol odkalený, alebo bol zriedený jablčným muštom. Problém tmavého a neodkaleného burčiaku je v tom, že obsahuje zvyšky rôznych nečistôt, plesní, postrekových látok.
  • Veľmi svetlý burčiak môže indikovať riedenie vodou.

Burčiak je najlepšie spotrebovať hneď v daný deň, ak sa vám to nepodarí, odložte ho do chladničky, ale viečko neuťahujte úplne – kvasením vzniká oxid uhličitý, ktorý musí mať možnosť úniku, inak môže fľaša vybuchnúť.

Nielen chutný, ale aj zdravý

Hovorí sa, že burčiaku by ste mali vypiť toľko, koľko máte krvi. Nie naraz samozrejme 🙂 . Tak po 2-3 deci. Pre množstvo kvasiniek, môže väčšie množstvo spôsobiť črevné problémy.
Kvalitný burčiak, napriek vysokému obsahu cukru obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity:

  • obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B,
  • stopové prvky, minerály a ovocné cukry
  • obsahuje železo, zinok
  • má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť
  • zlepšuje činnosť srdca
  • pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu
  • v prípade červeného burčiaku musíme spomenúť antioxidant resveratrol, ktorého priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém boli vedecky dokázané. Okrem toho ako antioxidant bráni starnutiu na bunkovej úrovni a pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam.

Objednajte si víno z našej produkcie online. Nad 59 EUR máte dopravu úplne zadarmo.

[su_button url=“/eshop/“ style=“flat“ background=“#998067″ color=“#ffffff“ size=“5″ radius=“0″ icon=“icon: chevron-right“]DO ESHOPU[/su_button]


Aj keď je burčiak v primeranom množstve zdraviu prospešný, môže pôsobiť laxatívne a vzhľadom na vysoký obsah cukru, nie je vhodný pre diabetikov.

Burčiak z našich vlastných vinohradiv si môžete zakúpiť u nás v predajni na Tajnej! Tešíme sa na vás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *