Škola vína

Biele odrody: Rulandské biele

Rulandské biele (Pinot Blanc) je jedna z najvýznamnejších burgundských odrôd, ktorá sa v Alsasku pestuje už od 14. storočia. Pinot Blanc je mutáciou Rulandského šedého (Pinotu Gris), ktorý je klonom Rulandského modrého (Pinotu Noir). Všetky tri patria medzi najstaršie a najslávnejšie odrody.

Charakteristika odrody

Malokarpatská odroda s pôvodným burgundským rodokmeňom bola už v minulosti synonymom kvalitného vína. Darí sa jej na výživných pôdach s dostatočnou vzdušnosťou, vysokým úhrnom slnečného žiarenia, hojnosťou vlahy a bez hrozby poškodenia jarným mrazom. Vyšší obsah vápnika v pôdach ovplyvňuje tvorbu plnšieho ovocného buketu. V období po prvej svetovej vojne sa rozšírila do Nitrianskej VO, prináša veľmi dobré výsledky v kvalite hrozna aj vína. Pestuje sa tiež na východe Slovenska, Tým sa podstatne odlišuje od vín z pôvodných rajónov. Rulandské biele je odroda skromnejšia na množstvo úrody, hrozno dozrieva od konca septembra. Aktuálny podiel v rodiacich výsadbach predstavuje 4.3%.

Charakteristika vína

Rulandské biele má svetlý zelenkavý farebný odtieň so zlatistou iskrou, ovocnú, nežne korenistú vôňu. V ťažkých výživných pôdach dosahuje vysoké extrakty v muštoch a po prekvasení nadobúda výraznú krémovo-mandľovú až exoticky ovocnú aromatiku. Z odrody sa vyrábajú skvelé vína s vyváženým obsahom kyselín, elegantnou štruktúrou vôní a chutí. Celkový štýl vína a jeho intenzita sa zvýraznia po vyzretí v dubových sudoch alebo po naležaní v kvasinkových kaloch a neskôr vo fľašiach.

Rulandské biele a servírovanie

  • Rulandské biele sa doporučuje servírovať pri teplote 9 – 11 °C v širších kalichoch mierne uzavretého tulipánu s objemom 450 – 500 ml..

Rulandské biele sa na vrchu Sari pestovalo už pred vyše 100 rokmi. Naše vinárstvo TAJNA nadviazalo na túto tradíciu a odroda sa nám odmenila v podpriemernom roku 2014 nadpriemernou úrodou. V redukcii a ručnom zbere sme z nej po šetrnom vylisovaní získali sladučký mušt s cukornatosťou 23 °NM a schopnosťou „sám“ sa vyčíriť. Mladé víno po dokvasení dozrievalo tri mesiace na kvasničných kaloch. Použitie osvedčenej metódy „Sur lie“ sa vďačne prejavuje na komplexnej aromatike a bylinkovej pikantnosti, ktorá sa nedá porovnať so žiadnou z tradičných burgundských odrôd.

Ak táto odroda patrí medzi vašich favoritov, odporúčame vám vyskúšať Rulandské biele (Pinot blanc) vinárstva TAJNA.

Synonymá: Burgundské biele, Pinot blanc, Ruland, Burgunda, Roučí bílé

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Zdroj: Vladimír Hronský – Sprievodca vínami Slovenska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *