Škodcovia, hmyz a rôzne buriny spôsobili, že vinári už mnoho rokov používajú pri pestovaní rôzne postreky. Ako to však pri chemických prostriedkoch býva, ide o dvojsečnú zbraň. Tento krok proti škodcom totiž ubližuje aj tým pomocníkom, bez ktorých by sa víno na náš stôl nedostalo, včelám.
Pomáha, no nechráni
Vinič a pôda kde rastie, sa bežne postrekujú niekoľkokrát ročne. Veľa poľnohospodárov postrekuje plodiny nezodpovedne v nevhodnom čase. V období, keď kvety kvitnú a včely začínajú znášku. Ochranné postreky sú často nevhodne nakombinované a je ich nadmerné množstvo. Ak včely počas postreku lietajú, predstavuje to pre nich nebezpečenstvo ohrozujúce život. Včela, ktorú zasiahne postrek, hoci aj prežije, nemôže sa vrátiť do úľa, lebo ju tam nepustia strážkyne. Pre včely sú nebezpečné aj neonikotíny. Tie zamoria už osivo a počas rastu sa dostanú až do kvetu. Včely sú po nej paralyzované, dezorientované a netrafia do úľa.
Ako chrániť a neublížiť
Vďaka prevencii a spolupráci sa dá úhynu včelstiev vinou postrekov zamedziť. S postrekom by sa malo začať až večer a končiť niekedy nadránom, to už včelám neuškodí. Taktiež je vhodné informovať včelárov, kedy bude postrek vykonávaný. Riešenie situácie sa snaží nájsť aj Európska komisia. Chystá sa zvýšiť ochranu včiel zákazom troch druhov najnebezpečnejších chemických postrekov pre včely.
Rastúci počet vinohradníkov, vrátane vinárov z Tajnej, sa však uchyľuje aj k metódam priateľským k prírode, ktoré fungovali v dávnej minulosti.
Riešením je bio
Niekedy zistíme, že tie najdokonalejšie riešenia už boli dávno vymyslené. Len sme na ne popri pokroku akosi zabudli. Toto je aj prípad biodynamického pestovania viniča. Ľudia, ktorí dodržiavajú biodynamiku, vyznávajú duchovno-ekologický prístup k poľnohospodárstvu. Pre vlastníkov vinohradov to znamená používanie prirodzených rastových techník a využívanie rôznych druhov zvierat. Ak sa budete niekedy prechádzať cez organické alebo biodynamické vinice, určite narazíte na úle.
Ako to funguje?
Včely priamo na pestovanie hrozna nepotrebujeme. Vinič je hermafrodit. Má samčie a samičie reprodukčné orgány, aby sa mohol samooplodniť. Rastliny okolo hrozna, ktoré vytvárajú zdravšie prostredie pre vinič, však včely potrebujú. Veľká časť zdravých plodín závisí od dusíkovej rovnováhy. Niektoré oblasti ho majú príliš veľa a iné príliš málo. Kde sú koncentrácie vysoké, pestujú sa plodiny, ktoré znižujú hodnoty dusíka, väčšinou trávy. Tam, kde nie je dostatok dusíka, pestujú sa často strukoviny. Včely sú primárne opeľovače pre oba typy rastlín. Zároveň platí, kde je väčšia biodiverzita a rovnováha, treba chemikálií menej.
A menej chémie pri pestovaní sa samozrejme prejaví aj v lepšej chuti ale hlavne zdravšom obsahu fliaš. Vtedy si môžeme s pokojným svedomím pripiť na zdravie… svoje aj usilovných včiel.
P.S.: Viacerí sa nás pýtate, čo používame na ochranu našich vinohradov. Sú to produkty od firmy Biocont.