Magazín

Oslavujeme ekologický vinohrad Tajna

ekologický vinohrad Tajna

Od začiatku našej cesty za vysneným vinárstvom bol našim cieľom ekologický prístup k vinohradníctvu. Láska k hroznu, k prírode a k dobrej úrode je dôvod, prečo sme to celé vôbec začali robiť. Je pre nás kľúčové robiť si našu prácu s ohľadom k prírode a vrátiť jej naspäť všetko, čo si od nej berieme. Na Slovensku je ekologické vinohradníctvo ešte v plienkach a v porovnaní so zvyškom Európy máme stále, čo doháňať. Iba 2,2% zo všetkých slovenských vinárstiev majú štatút ekologického vinohradu. V Tajnej chceme zmeniť spôsob produkcie vína a robiť to, čo najohľaduplnejšie k prírode ako sa len dá. Oficiálne uznanie vinohradu za ekologický nás veľmi teší tiež preto, že je dôkazom našej oddanosti a trpezlivosti k vinárskemu umeniu.

Čo znamená ekologický vinohrad?

Ide o dlhodobo udržateľný spôsob pestovania hrozna s cieľom využitia pôdy aj pre budúce generácie. Pri tradičnom vinohradníctve je cieľom vyťažiť pôdu maximum, aby vyprodukovala čo najväčší objem hrozna. V ekologickom prístupe k vinohradníctvu zohráva dôležitú úlohu tzv. pôdny manažment. Vinohradníci pravidelne kontrolujú pôdne živiny a starajú sa o vinohrad bez použitia postrekov a hnojív. Dobrá kondícia pôdy hrá kľúčovú úlohu pri kvalite hrozna. Nie všetky vinohrady majú vhodnú polohu na ekologické pestovanie. V Tajnej máme to šťastie, že naše vinohrady majú vďaka kopcovitému terénu dobré prúdenie vetra, ktoré v kombinácii s intenzívnym slnkom vytvára ideálne podmienky.

 

Čisté a zdravé víno

Ekologické pestovanie je pre nás priamočiara cesta k čo najkvalitnejšiemu hroznu s vlastným chuťovým profilom. Z neho potom dokážeme vytvoriť víno, ktoré má jedinečný odrodový charakter. V takomto víne sa intenzívne prejavuje terroir a navyše je plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Prostredie, podnebie, organicky ošetrená pôda a vinič priaznivo vplývajú aj na výslednú chuť vína. Ekologický vinohrad nám umožňuje vyrábať víno, ktoré charakterizuje hodnoty a štýl nášho vinárstva.

hrozno ruky vinohrad

 

Pomalými krokmi k udržateľnosti

Organický spôsob pestovania sme najprv skúšali na 3 hektároch viniča a postupne sme pokračovali na väčšej ploche. V súčasnosti využívame ekologický prístup na takmer polovici celkovej výmery viníc (16 ha). Vďaka tejto zmene sme momentálne druhým najväčším ekologickým pestovateľom hrozna na Slovensku. V zlepšovaní podmienok a v produkcii organického vína ani týmto krokom nepoľavujeme. Dôvod jednoducho zhrnul náš manažér produkcie Ing. Peter Czako.

Ekologický prístup pre nás znamená dlhodobo udržateľnú produkciu hrozna aj pre ďalšie generácie. Je to spôsob pestovania kultúry.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *