32 najbizarnejších príchutí vo vínach
Pozrite si najbizarnejšie príchute vo víne a objavte ktoré vína ich obsahujú. Ak by vína chutili iba ako kvety a ovocie, nebolo by také úžasné, aké je.
Netypické chute, ktoré môžeme nájsť vo vínach
Vlašský orech
Aróma, ktorá sa nachádza bežne v zrelých vínach z Madeiry, konkrétne z Malmsey a Bual.
Banán
Aróma, ktorá pochádza z procesu zvaného „karbonická macerácia“, ktorá sa bežne spája s mladými červenými vínami z Beaujolais.
Žuvačka
Veľmi unikátna aróma v ľahkých červených vínach zo Severného Talianska, akými sú Schiava a vínach vyrobených z Gamay z Beaujolais pomocou „karbonickej macerácie“.
Céder
Pozitívna aróma spojená s plnými červenými vínami so strednou dobou dozrievania v dubových sudoch. Nachádza sa najmä vo vínach v Barossa Valley, Toskánska, Údolia Napa a Bordeaux.
Cola
Populárna chuť objavená v závere kalifornského Pinot Noir.
Kôpor
Aróma, ktorá sa bežne spája s americkými dubovými sudmi. Je to extrémnejšia verzia americkej dubovej „kokosovej“ vône.
Čerstvo pokosená tráva
Pozitívna aróma spojená s mnohými bielymi vínami z údolia rieky Loire.
Zelená fazuľa
Negatívna aróma v dôsledku nesprávneho procesu výroby Sauvignon Blanc a výnimočne Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Camenére z chladnejších klimatických pásiem.
Mäta
Pozitívna aróma mnohých výborných červených vín vrátane zmesí Meritage (Kalifornia) a Bordeaux.
Odlakovač
Negatívna aróma, ktorá je indikátorom prchavej kyseliny vo víne. Niektorí someliéri sú na ňu citlivejší.
Staré kožené sedlo
Mastná príchuť objavená v mnohých červených vínach, ktoré boli buď vyrobené neintervenčným spôsobom v Taliansku, alebo obsahujú kvasinky brettanomyces.
Petrolej
Pozitívna aróma spojená so zrelým Rizlingom z Moselu v Nemecku a niektorými mladšími príkladmi z Talianska a Austrálie.
Popcorn
Silná aróma spojená s vôňou masla (zložka arómy zvaná diacetyl) získaná z bielych vín zrejúcich v dubových sudoch.
Saláma
Veľmi mäsitá aróma spojená s vínami zo stredného Talianska vrátane Aglianico, konkrétne z Aglianico de Vulture a Taurasi.
Decht
Vidiecka zemitá aróma zvyčajne spojená s vínami z Toskánska, Bordeaux a La Mancha v Španielsku.
Mokrý pes
Toto je aróma bežne spojená s vínom, ktoré je zazátkované korkom (čiže vystavené korkovej príchuti), napríklad vo vínach odrody Pinot Gris.
Detské plienky
Veľmi výrazný oxidačný zápach z burgundského Chardonnay dozretom v dubovom sude.
Sušienka
Obľúbená aróma dozretého ročníku Champagne a Chardonnay z dubových sudov.
Mačací moč
Negatívna aróma bielych vín, konkrétne Sauvignon Blanc z údolia Loiry.
Čokoládová bonboniéra
Obľúbená aróma objavená v plnších červených vínach z teplejších oblastí akými sú Južná Austrália, Argentína (Mendoza), Kalifornia a Španielsko.
Cukrová vata
Bizarná a fascinujúca aróma mnohých menej známych odrôd ľahkých červených vín z Alto Adige, Lombardie a Piedmontu v Taliansku, akými sú Freisa, Brachetto D’Acqui a Schiava.
Eukalyptus
Pozitívna aróma spájaná s červenými vínami z Južnej Austrálie a Barossa Valley. Stačí pridať niekoľko lístkov eukalyptu do fermentujúceho červeného vína.
Seno
Vôňa nájdená v niekoľkých bielych vínach spôsobená tým, že mušt bol vystavený kyslíku. Biele víno Rioja, Savennieres, Sylvaner z Nemecka a niekoľko portugalských bielych vín.
Sladké drievko
Primárna aróma bežne spájaná s mnohými druhmi talianskych červených vín vrátane Barbera a Nebbiolo.
Pižmo
Zápach podobný sladkému štipľavému potu. Je spájaný s mnohými starosvetskými červenými vínami, špeciálne s Châteauneuf du Pape vo Francúzsku a Taurasi v Taliansku.
Nový plast
Aróma podobná chémii spojená s mnohými suchými bielymi vínami ako Rizling a Chablis. Plast nie je prítomný. Extrémnejšia verzia tejto arómy je petrolej.
Tuha z ceruzky
Ľahká a veľmi oceňovaná aróma bežne spájaná s červenými vínami Bordeaux a niektorými vínami z Rioja.
Nafta
Viac rustikálna, benzínu podobná aróma spojená s Rizlingom z Austrálie.
Ruža
Aromatické zlúčeniny zvané cise-rose a beta-damascenón spojené s mnohými aromatickými bielymi vínami vrátane Gewüztraminer, Moscato a niekedy Pinot Noir.
Spotené ponožky
Aróma spôsobená oxidáciou alebo kvasinkou brettanomyces objavená v mnohých červených vínach po celom svete a niekoľkých bielych vínach vrátane Savennieres z údolia Loiry.
Fialka
Aróma spojená s výbornými značkami červených vín, konkrétne s Cabernet Sauvignon, Petit Verdot z Napa, Bordeaux a Touriga Nacional v Portugalsku.