Ochutnávka vína nesmie chýbať na „to do“ liste v Grécku
Kaliméra! Dnes si povieme niečo viac o gréckych vínach. Priezračné more, čistučké pláže, ale aj skvelá gastronómia prilákali minulý rok do Grécka takmer 26 miliónov turistov. Obyvatelia sú však známi nielen tým, že si pripravujú chutné a zdravé jedlá. Či na pevnine alebo na ostrovoch, Gréci si vedia vypestovať a vyrobiť naozaj dobré vínko, takže ochutnávka vína určite nebude trápením.
Staré a zároveň „in“
Víno z prímorskej krajiny momentálne prežíva svoj boom a má na to veľa dôvodov. Vzhľadom na klimatické podmienky a terén však nie je prekvapením, že víno sa v Grécku údajne vyrába už 6500 rokov, čomu nasvedčujú aj početné archeologické nálezy po celom Grécku. Dokonca aj slovo enológia je gréckeho pôvodu. Ako prví sa pestovaniu hrozna venovali Mykénčania. Časom sa pestovanie hrozna popri chove domácich zvierat stalo tradičným zamestnaním miestnych vidiečanov. Grécke vína sa začali predávať a plniť do fliaš v 19. storočí. Svoje nezastupiteľné miesto má víno aj gréckej kultúre, napríklad ľudových piesňach. Gréci verili, že im víno zoslal boh Dionýzos, ktorý bol boh vína a zábavy. Sviatky vína sú v Grécku veľmi obľúbené dodnes a sú pokračovaním tradičných osláv – dionýzií.
Vinárske oblasti
Vinič sa pestuje na gréckej pevnine a na mnohých jeho ostrovoch, najviac je však lokalizovaný v severných oblastiach v Macedónií a na juhu na Peloponézskom polostrove. Najznámejšie vínne oblasti sú v Grécku na území Chalkidiki, Kavala, Nausa, Nemea, Patra, Korintia, Mandinia, Peloponézu, Atiky, Mesenikoly a Nean Anchialos, v Tesálií, Zitse a v Epire. Známe je pestovanie viniča na Egejských ostrovoch, Iónskych ostrovoch, na ostrovoch Eubója, Kréta, či Cyprus. Vzhľadom na klímu sú z dôvodu zamedzenia prezrievania hrozna vhodnejšie na pestovanie severné polohy vinohradov.
Ochutnávka vína – určite vyskúšajte známe grécke odrody
Grécko sa hrdí až 300 autochtónnymi (pôvodnými) odrodami. Ak chcete vyskúšať tradičné grécke odrody, z bielych môžete vyskúšať napríklad Assyrtiko pôvodom z ostrova sopečného pôvodu Santorini, Savatiano z Atiky, Malagusiu z Makedónie. Veľmi populárna je Retsina, biele víno ochutené borovicovou živicou pochádzajúce z ostrova Chios. Táto originálna prímes mala pôvodne za úlohu zabrániť oxidácii. Bohatá ponuka je aj medzi vínami z červených odrôd. Ochutnajte Mandilariu – tradične pestovanú na Rodose a Kréte, Kotsifali taktiež z Kréty, Ajorjitiko, ktoré sa pestuje na vysoko položených viniciach, severogrécke Xinomavro, Mavrodafni z Peloponézu a Iónskych ostrovov, či Kumandariu, tradičné červené víno z Cypru.
Ako vybrať kvalitu
V Grécku majú zavedený vlastný systém označovania vín podľa kvality. Označenie O.P.A.P (Onomasia Proelefis Anoteras Poiotitos) majú vína vynikajúcej kvality. O.P.E (Onomasia Proelefis Eleghomeni) zodpovedá vínam s chráneným označením pôvodu. Vína kategórie Topikos oinos a Epitrapezios oinos reprezentujú kategóriu bývalých stolových vín. Označenie Cava sa používa u vín s dobou dozrievania 2 roky pre biele vína a 3 roky pre červené.
Grécke vína môžu byť okrem potešenia pre chuťové bunky aj zdrojom neopakovateľnej zábavy, keďže vám okrem hlavy vedia poblázniť aj jazyk. Najmä keď si pohárik či dva doprajete na horúcom letnom slnku. Veď skúste názvy ako Thymiopoulos Xinomavro, Kir Yianni Ramnista, Hatzidakis Santorini Assyrtiko, Papagiannakos Retsina vysloviť, keď sa Vám už bude mierne motať jazyk.
Na zdravie – alebo, ako hovoria Gréci, gia mas!
Zdroj obr.: unsplash