Ako vyrábame víno, Škola vína

Obdobie oberačiek v Tajnej je tu!

biele hrozno

Oberačková sezóna je pre vinára najkrajším obdobím. Doslova zbiera plody svojej práce, ktoré potom vďaka svojmu umu a skúsenostiam mení na výborné vínko. Toto pekné obdobie práve nastalo a stovky kilogramov hrozna z viníc vinárstva Tajna poputuje do debničiek na ďalšie spracovanie… a čo je skvelé, prvé výrobky bude možné ochutnať už čoskoro.

Horúce letá spôsobujú, že hrozno dozrieva každý rok o niečo skôr. Začiatok oberačiek v Tajnej je plánovaný približne na polovicu augusta. Možno za to môžu klimatické zmeny a možno milovníci vína, ktorí sa modlia za to, aby sa dostali k prvému muštu, burčiaku a mladému vínu čím skôr. Nech je to ako chce, dôležité je odhadnúť správny čas a zbierať hrozno v správnej technologickej zrelosti.

Zodpovednosť a drina

Zber hrozna je však skutočne tvrdá práca. Hrozno v Tajnej sa zbiera výhradne ručne do dvadsaťkilových debničiek. Za hodinu sa v závislosti od úrody oberie 40 až 60 kíl. Veľkou výhodou vinárstva je aj fakt, že celé zázemie na spracovanie úrody sa nachádza priamo pri viniciach, a tak sa dá hrozno spracovať okamžite a nestráca na kvalite komplikovanými prevozmi. Zákazník tak bude môcť na jednom mieste ochutnať víno, vidieť vinice, kde dozrelo hrozno a zároveň priestory, kde sa z neho vyrobilo víno.

Po zbere je potrebné hrozno pomlieť, lisovať, fermenovať a nakoniec umiestniť do sudov, v ktorých prebieha zrenie. Pri mladých vínach rady FRESH vinárstvo dodržiava špecifický postup, aby jedinečné vlastnosti mladých vín, ako je svieža jemná aróma a ovocná chuť, ostali zachované. Ide o kryomaceráciu, čiže schladenie pomletého hrozna – rmutu na dobu 12 až 24 hodín, následne je hrozno lisované. Kryomacerácia je veľmi šetrný, fyzikálny postup, ktorého výsledkom je ľahké a šťavnaté víno.

Hviezdna budúcnosť úrody

Dovolíme si tvrdiť, že úroda vinárstva Tajna je skutočne mimoriadna. Firma sa totiž môže pochváliť hneď niekoľkými „naj“:

  • Ak si chcete vychutnať slovenský Semillon, vaše kroky musia jednoznačne mieriť do Tajnej. Toto vinárstvo je najväčším pestovateľom tejto odrody na Slovensku. Vína z tejto francúzskej odrody sú ozajstná lahôdka. Vyznačujú sa vysokou kvalitou, sú sladké s jemným odrodovým buketom a vynikajúcim predpokladom pre vyzrievanie. V jeho chuti môžete objaviť med, jablká, citrusy, marhule, pražené mandle, oriešky, škoricu, vanilku, alebo čerstvé maslo.
  • Vinárstvo Tajna je zároveň najväčším pestovateľom odrody Cabernet Franc na Slovensku. Tradičná a veľmi obľúbená španielska odroda je jedným z rodičov odrody Cabernet Sauvignon. Vína z tejto odrody majú ovocnejšie prípadne korenistú chuť. Farbou sú naopak svetlejšie a obsahujú menej tanínov ako Cabernet Sauvignon. Vo víne cítiť stopy po slivkách a fialkách. Odroda Cabernet Franc je veľmi častou súčasťou kupáží.
  • Ste milovníkmi cuvée z odrôd oblasti Bordeaux? Určite vás poteší, že úrody v viniciach v Tajnej vzniká „Bordeaux blend“ v 2 variantoch. Ako jediní na Slovensku tu vinári tvoria Bordeaux zmes v bielom variante ako Cuvée Sari (Semillon & Sauvignon) a v červenej -Secret Reserva (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Dunaj a Merlot)

Kým sa dostanete k výnimočným vínam z Tajnej z roku 2019, musíte byť ešte chvíľu trpezliví. Dovtedy odporúčame pochutnať si na burčiaku, ktorý je doslova nabitý zdravými látkami. Tento predskokan vína je mimoriadne bohatý na vitamíny, minerály, stopové prvky a iné prospešné látky, ktoré pochádzajú z hrozna a kvasiniek. Pochutnať si na ňom budete môcť už koncom augusta, určite Vás budeme informovať na facebooku a instagrame.

Ak by ste chceli oberačku zažiť napríklad v podobe teambuildingu alebo netradičného rodinného stretnutia, radi vám pripravíme zaujímavý program v podobe zberu hrozna, lisovania muštu a samozrejme aj degustácie s občerstvením.

Viac info: [email protected]

Prečítajte si aj: BURČIAK – JESENNÁ BOMBA PLNÁ VITAMÍNOV

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *