Mangaličie líčka “burgignon” & MAXX Reserva 2019 – podľa Paliho Sekerku
Odovzdávať vášeň budúcim generáciám znamená naučiť ich vnímať čaro večných miest, kopcov a terroiru Tajnej. Rok 2019 sa stal symbolom prepojenia vinárstva a rodiny – bol to rok, keď vznikla MAXX Reserva, výnimočné víno z Merlotu, a zároveň rok, keď syn Max oslávil svoje 18. narodeniny. S týmto momentom nadobudla vinárska práca ešte hlbší rodinný rozmer.
Víno v kolekcii Premium si vyžaduje trpezlivosť a porozumenie, pretože nie je prvoplánové, ale svoj charakter odhaľuje postupne. MAXX Reserva, považujeme za naše najlepšie víno z Merlotu, ktoré potrebuje čas na zrenie, a tak až teraz prichádza na trh ročník 2019. Ak sa minuloročný Merlot dostane do tejto prestížnej rezervy, bude dostupný najskôr v rokoch 2027 alebo 2028.
Jedinečnosť, potenciál a silu Maxa premietli Anett a Rasťo Demešovci do vína, ktoré vzniklo na oslavu jeho dospelosti a ako symbol prepojenia ďalšej generácie s vinohradom.
Vychutnajte si recept, ktorý vznikol v spolupráci s Palom Sekerkom, naším kamarátom a obľúbeným šéfkuchárom. Veríme, že si ho užijete tak, ako aj my – s pohárom dobrého vína, v kruhu blízkych a s radosťou z dobrého jedla.
Mangaličie líčka "bourgignon"
Na 10 porcií:
- 1,5kg líčok z mangalice
- 200g slaniny
- 500g shitaké
- 1fl. Tajna MAXX Reserva
- 1 Tajna horká čokoláda (47g)
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 1 stopka zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1PL hladkej múky
- 1PL červenej kari pasty
- 2ks citrónovej trávy
- 3PL rybacej omáčky
- 2PL ryžového octu
- čerstvý tymián
- soľ, korenie
Postup:
Ošúp mrkvy, cibuľu a nakrájaj všetko spolu so zelerom. Šupky a odrezky zalej v menšom hrnci s 0,5L vody a pridaj nožičky zo shitaké. Vo väčšom hrnci rozpáľ rastlinný olej a osmaž na ňom posolené a okorenené líčka. Vyber ich do misy a posyp múkou. V tom istom hrnci opeč nakrájanú slaninu, ku ktorej pridaj cibuľu a pomaly zarestuj na slabom ohni aspoň 10-15min. Potom príde mrkva, zeler, cesnak, citrónová tráva, kari pasta, ocot a rybacia omáčka, bobkový list a tymián (@bylinkyzbeladic). Líčka vráť do hrnca a celé to zalej červeným vínom MAXX Reserva a 0,3L vývaru. Priveď k varu a zakryté vlož do rúry vyhriatej na 110c. Var do zmäknutia mäsa. Naše líčka (@ekofarmagora) boli hotové po 2,5 hodine. Po vybratí pridaj horkú čokoládu z Tajnej a shitaké (@zajkovehuby) orestované na oleji do zlatista. Ak treba, omáčku trocha zredukuj.
Podávaj s knedľou, lebo s ňou chutí všetko lepšie.