Dali ste si záväzok prijímať menej alkoholu, ale je pre vás pekelne ťažké vzdať sa dobrého vínka? Rozumieme vám, a preto vám priblížime vína s nízkym obsahom alkoholu. Takýto typ vína je ideálny na teplejšie dni, prípadne počas pracovných obedov, alebo jednoducho, keď naň máte chuť. Je ťažké tvoriť víno, ktoré je vynikajúce a vyvážené, a pritom má nízky obsah alkoholu. Aj preto je túžba nájsť chutné ľahké víno výzvou.
Obsah alkoholu ovplyvňujú aj klimatické zmeny
Nízkoalkoholické vína nie sú žiadnou novinkou. Práve naopak. Podľa výskumov tu boli už dávno, len skutočný obsah alkoholu vo väčšine vín v poslednom desaťročí sa výrazne zvýšil. Časť tohto nárastu možno pripísať klimatickým zmenám. Pri výrobe vína s nízkym percentom alkoholu ide o starostlivé určenie rovnováhy medzi cukrom a aromatickými látkami, kyselinami a ďalšími parametrami.
Ako už vieme, na tvorbe alkoholu vo víne sa podieľa cukor. Hrozno rozvíja svoj obsah cukru už počas dozrievania, pričom logicky, menej sladké hrozno sa urodí v chladnejšom a menej slnečnom vinohrade. Chladnejšie regióny, produkujúce vína s nižším obsahom alkoholu sú Rakúsko, francúzske Alsasko, Beaujolais, Jura a Savojsko, Nemecko, Val d’Aosta a iné časti severného Talianska, portugalské Vinho Verde, Švajčiarsko. Kvalitné ľahké víno sa však vyrába aj v slnečnej Kalifornii.
Na rade je vinár
Kým počas rastu viniča má budúci obsah alkoholu vo víne v rukách najmä príroda, po zbere preberá štafetu vinár. Po zbere úrody sa cukor počas fermentácie (biochemický proces, v ktorom sa štiepia cukry) premieňa na alkohol. Pri kvasení sa kvasinky živia cukrom obsiahnutým v mušte a premieňajú ho na alkohol a oxid uhličitý. Čím viac má hrozno v sebe cukru, tým vyššie percento alkoholu z neho môžeme získať. Ak chce vinár vyrobiť slabšie víno, mal by dať prednosť studenej fermentácii pri teplote 6 až 10 °C. Keď sa ukončí fermentácia znova sa zmeria obsah zvyškového cukru.
Ľahké víno – jemné, decentné, harmonické
Obsah alkoholu vo víne sa môže pohybovať od 5 do viac ako 20 percent, s priemerom 11,5 až 13,5 percenta. A čo znamená nízkoalkoholické víno v číslach? Ide o menej ako 11 % obj. obsahu alkoholu v bielych a menej ako 13 % obj. v červených vínach. Od týchto vín neočakávajte explóziu chute a vôní, ich charakter je skôr decentný. Ani jedna zložka neprevažuje. Dá sa povedať, že takéto vína sú síce jemné, ale harmonické. A čo je dôležité, pri vyššej konzumácií na vás na druhý deň nevyskočí nepríjemná opica.
Medzi ľahké vína (ako môžeme vína s nízkym obsahom alkoholu nazývať) patria napríklad nemecké kabinetné rizlingy so zvyškovým cukrom, ktoré majú menej ako 10 % obj., niekedy iba 7,5 % obj. U nás sa v tejto nízko alkoholovej kategórii nachádzajú najmä sladké aromatické šumivé vína vyrábané rurálnou metódou. Pre zaujímavosť, zákony v USA dovoľujú až 1,5-percentnú odchýlku od obsahu alkoholu vytlačeného na etikete na vínach s alkoholom 14 % obj. a menej, a 1-percentnú odchýlku pre vína nad 14 % obj. Existujú dôvody, kedy je víno aj s nízkym obsahom alkoholu neprípustné. Pre vodičov, mamičky, obéznych, či zdravotne obmedzených ľudí bolo vymyslené aj bezalkoholové víno, ktoré dokonca obsahuje iba 1/3 kalórií bežného vína.