Magazín, Recepty

Máte chuť na niečo svieže? Pripravte si jarný šalát s kozím syrom a jahodami

jarný šalát s rosé vínom, jahodami a syrom

Svieži jarný šalát obsahuje pestrú paletu chutí a navyše ešte aj vitamíny, ktorými zaženiete jarnú únavu do kúta. Nasaďte si kuchárske čapice, ideme si pripraviť čosi rýchle pod zub. 

Nepoteší len na jar

Hoci názov jarný šalát by vás mohol zvádzať ku konzumácii iba v jarnom období, pravda je taká, že si ho môžete pripraviť kedykoľvek, keď dostanete chuť na čosi ľahké a svieže. Veľa surovín je vďaka pestrej ponuke supermarketov či domácich pestovateľov dostupných celoročne, a tak si môžeme chuť jari užívať hocikedy. Mladá cibuľka, reďkovka, čerstvý šalát či jahody nám však po dlhej zime chutia najviac, pretože nás pútajú svojou výraznou farbou, vôňou i chuťou. Pripravme si spolu jarný šalát, ktorý je vhodný ako hlavný chod, rýchly snack počas dňa i ako pohostenie pre priateľov počas grilovačky. 

Jarný šalát s kozím syrom a jahodami

Tento šalát je nielen osviežujúci a chutný, ale aj veľmi zdravý.
Na jeho prípravu budete potrebovať
tieto ingrediencie: 

  • 200 g čerstvých jahôd, očistených a nakrájaných na štvrtiny 
  • 100 g baby špenátu, umytého a osušeného, za hrsť rukoly 
  • 100 g kozieho syra, nakrájaného na plátky alebo kocky 
  • 1/4 šálky pražených orechov (napríklad vlašské orechy alebo mandľové lupienky) 
  • šalotka alebo červená cibuľa podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja 
  • 1 lyžica balzamikového octu 
  • 1 lyžička medu 
  • 1 lyžčka dijonskej horčice
  • cesnak, len trochu, jeden malý strúčik jemne pomletý
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti 

Postup prípravy: 
V malej mise si pripravte dresing zmiešaním olivového oleja, balzamikového octu, medu, dijonskej horčice, cesnaku, soli a čierneho korenia. Dôkladne premiešajte a odložte na chvíľu bokom. Do väčšej misky, v ktorej budete šalát servírovať, vložte listy baby špenátu, rukolu, šalotku alebo červenú cibuľu a nakrájané jahody. Pridajte kúsky kozieho syra a pražené orechy. Pred podávaním jarný šalát jemne prelejte pripraveným dresingom. Šalát môžete podávať okamžite ako ľahké predjedlo alebo ako doplnok k hlavnému jedlu. 

Hodia sa k nemu ľahké a osviežujúce druhy vína s citrusovými, ovocnými alebo bylinným tónmi, preto si nezabudnite zachladiť fľašu obľúbeného vína na požadovanú teplotu. Môžete zvoliť víno z našej kolekcie FRESH. K šalátu si môžete doprijať ľahké rosé alebo biele víno. My vám odporúčame Merlot Rosé FRESH 2023, ktorý šalát doplní svojou harmonickou vôňou po čerešniach, ríbezliach s herbálnym pozadím a šťavnatou chuťou s príjemným podtónom čerešní a s hravou kyselinou.

Rosé víno k šalátu s jahodami

Chutným šalátom k pevnému zdraviu

jahody v pohári

Okrem toho, že si na jarnom šaláte fantasticky zgustnete, spravíte aj niečo pre svoje zdravie. Suroviny, ktoré využijete na prípravu šalátu, sú totiž vitamínovou bombou. 

  • Kozí syr je bohatým zdrojom bielkovín, vápnika, vitamínov A a B12, fosforu a ďalších minerálov. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie organizmu a podporu zdravia kostí, svalov a imunitného systému. Pre niektorých ľudí je kozí syr ľahšie stráviteľný ako syry vyrobené z kravského mlieka. Ak trpíte alergiou na bielkoviny kravského mlieka, je to alternatíva pre vás. Kozí syr má často nižší obsah tuku ako iné syry, ale stále obsahuje zdravé tuky, ktoré podporujú zdravie srdca. Je dobrým zdrojom vitamínu K2, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí.
  • Aj baby špenát obsahuje veľké množstvo vitamínu K. Okrem toho je tiež zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zrak a imunitný systém, vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém, a ďalších vitamínov ako napríklad E a B6. Baby špenát je nízkokalorický a nájdete v ňom iba minimum sacharidov. Obsahuje antioxidanty ako luteín a zeaxantín, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Nezabudnime ho vychváliť tiež pre obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie a zdravie čriev.
  • Jahody sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu C. Tento vitamín je dôležitý pre imunitný systém, podporuje zdravie pokožky a pomáha pri hojení rán. Tiež sú dobrým zdrojom vlákniny. Jahody obsahujú rôzne antioxidanty, napríklad flavonoidy. Napriek sladkej chuti majú jahody relatívne nízky obsah kalórií, vďaka čomu sú ideálnou sladkosťou pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť.
  • Orechy sú bohaté na nenasýtené tuky, ako napríklad omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca. V tejto chrumkavej pochúťke sa skrývajú rôzne vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín E, vitamín B6, železo, zinok a meď. Sú tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, čo je dobrá správa pre všetkých vegetariánov a vegánov. Výskumy naznačujú, že niektoré zložky obsiahnuté v orechoch môžu mať prospešný vplyv na zdravie mozgu a môžu pomôcť pri udržiavaní kognitívnych funkcií, čo oceníme najmä v zrelšom veku.

Veríme, že sa tento jarný šalát zaradí do zoznamu vašich najobľúbenejších jedál. Užite si jeho farebnosť a dokonalú chuť.