Zaujímavosti

Čo ste možno o odrode Chardonnay nevedeli

Pred pätnástimi rokmi bolo Chardonnay azda na najvyššom vrchole svojej popularity. Patrilo k synonymu „trendy drinking“. V USA, kde sa ho vypilo a stále vypije najviac, prežívalo najväčší boom. Celú módnu vlnu niekto trefne označil za „chardonnaymániu“. Chardonnay je stále módnym vínom, i keď už o čosi menej ako pred rokmi. Svetlo viníc uzrelo vo francúzskom, vínu zasľúbenom Burgundsku. Odtiaľ sa vybralo na triumfálnu púť po celom svete.

Vznik Chardonnay je zamotaný, za všetko môžu jeho viničné gény

Vznik odrody je značne zamotaný. Za všetko môže genetická nestabilita a premenlivosť odrody Pinot Noir (Rulandské modré). Tá dala najprv vzniknúť odrode Pinot Gris (Rulandské šedé). Jej mutáciou vznikol Pinot Blanc (Rulandské biele), od ktorého bolo už len krok k Chardonnay. Geneticky sa obe odrody veľmi podobajú. V minulosti si ich často vinohradníci mylne stotožňovali.
Rodičmi Chardonnay sú však pravdepodobnejšie odrody Pinot Noir a Heunisch. Podľa iných ide skôr o starú antickú odrodu Gouais Blanc, ktorá sa veľmi podobá na Pinot Noir. Chardonnay zakrátko zatlačil Pinot Gris a Pinot Blanc do úzadia. Dnes sa tieto dve odrody vo Francúzsku už pestujú na podstatne menšej ploche vinohradov, ako Chardonnay. Pravdou však zostáva, že to boli práve Francúzi, ktorí Chardonnay až do konca 19. storočia označovali ako Pinot Blanc.

Nad Chardonnay z Burgundska slnko nezapadalo, až kým neprišiel nenápadný Angličan

Burgundské Chardonnay bolo dlho, predlho najlepšie na svete. Tak znel nepísaný zákon. Mocne ho v povedomí upevňoval tiež fakt, že tvoril základ na výrobu najväčších vín z tejto oblasti. Patrí doteraz k základným odrodám, z ktorých sa vyrába pravé a poctivé burgundské Champagne. Prišiel rok 1976 a akýsi čudácky majiteľ zastrčenej parížskej vinotéky anglického pôvodu Steven Spurrier obrátil vinársky svet hore nohami. Vybral sa raz do slnečnej Kalifornie. Vo vtedy ešte nie tak známej vinárskej apelácii v údolí Napa Valley objavil také skvostné vína, že sa rozhodol pyšných Francúzov vyzvať na slepý súboj. Teda nie, že by si išli oči vypichnúť, ale dal v Paríži ochutnať vo fľašiach bez etikiet francúzske a kalifornské Chardonnay (okrem toho súťažili aj Cabernety z Bordeaux a Napa Valley). Reku, nech určia, ktoré z nich je lepšie. Štyri Chardonnay z USA a šesť vín rovnakej odrody z Burgundska hodnotila špičková deväťčlenná porota, zložená výhradne z francúzskych znalcov vína.

… i nadišiel čierny deň bielych vín z Burgundska!

Súboj dopadol pre Francúzov horšie ako pochodil cisár Napoleon pri Waterloo. Po slepej degustácii dosiahli vína z Nového sveta tri zo štyroch najvyšších hodnotení. Chardonnay ročníka 1973 z Chateau Montenela Jima Baretta sa dokonca stalo absolútnym víťazom testu. Veľký favorit Batard-Montrachet (1973), ktorého francúzski odborníci označili za jedno z najlepších bielych burgundských všetkých čias, obsadil dokonca až siedme miesto.
Francúzske média chceli zúfalo blamáž ututlať. Angličan Spurrier myslel na všetko. Na súťaž preventívne zavolal parížskeho korešpondenta časopisu Time George Tabera. Na stránkach vo svete uznávaného časopisu sa objavil článok „The Judgment of Paris“. Tým anglický obchodník s vínom dokonale celosvetovo ponížil francúzske vína. Inak, Spurrier doteraz pôsobí ako hlavný odborný poradca uznávaného vinárskeho magazínu The Decanter.

Ako skladovať víno v domácnosti, vinárstvo TAJNA

Chardonnay je princom bielych vín

Odroda je vďaka svojej flexibilite rozšírená aj na Slovensku. Aj nám v Tajna Vineyards & Winery poskytuje vysoko kvalitné a odrodovo typické vína. Inak v Burgundsku je stále základom všetkých veľkých grand cru v Côte de Beaune a Chablis na severe regiónu a slávnych šumivých vín v susednej oblasti Champagne. Chardonnay napriek svojej nenáročnosti obľubuje skôr chladnejšie klimatické pásma a úrodné hlinito-vápenaté pôdy s južnou expozíciou svahov.
Mladé víno ihrá celým priehrštím ovocných tónov. Vo sviežom spektre raz víťazia, raz sú mierne potlačené arómy žltých melónov, broskýň, citrusov až po sladké exotické ovocné vône. Vekom sa víno upokojuje a buket uhladzuje. Často v ňom zavoniate maslo, oriešky či med. Využitím jablčno-mliečnej fermentácie sa spomínané krémové nuansy čoraz väčšmi prenášajú aj do mladých vín.

Chardonnay ľúbi bublinky, rybky a plody mora

Kvalitné šampanské musí mať jemné biskvitové arómy. Tie sa vyzrievaním vo fľašiach stále viac zušľachťujú. Práve Chardonnay dodáva slávnym a drahým šumivým vínam ich neopakovateľnú jemnosť a trvácnosť. Špecifikom odrody je vyšší obsah fenolov. Ako jedna z mála bielych odrôd sa hodí i na vyzrievanie v barikových, teda dubových sudoch.
Na zrenie vína zo Chardonnay sa najčastejšie používajú stredne vypálené francúzske alebo americké dubové sudy. Víno si v nich pomaly oddychuje, a ani si nevšimne, ako nadobúda vanilkové, kokosové, kávové či dymové nuansy. Pravidlom je, že pôsobenie dreveného suda nesmie vo víne prekryť základnú aromatiku odrody.

Začiatkom novembra 2017 vstúpil na trh nový sekt vyrobený tradičnou metódou kvasením vo fľašiach Cuvée du Terroir Brut. Šumivé víno vzniklo druhotným prekvasením základného vína (cuvée) pripraveného miešaním (blendovaním) akostných vín ročníka 2015 z odrôd Rizling vlašský, Chardonnay a Pinot Noir. Všetky základné vína pochádzajú z hrozna nášho vinohradu Sari nad obcou Tajná.

Chardonnay a jedlo k nemu dáva rovnako pestré, až mnohoraké kombinácie, akou je sama odroda vína. Someliér vám tradične Chardonnay odporučí s bielym mäsom, či s krémovými polievkami. Ak má víno vyšší obsah kyselín, pasuje ho k rybe a plodom mora. K šampanskému ide kaviár a módnou imidžovkou sú stále jahody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *