Zaujímavosti

Chladenie vína – ako na dobre vychladené víno

Vychladené víno Tajna

S horúcim počasím máme prirodzene chuť na chladené nápoje. Pri víne potrebujeme správnu teplotu, aby sme si ho mohli vychutnať s čo najlepším pôžitkom. Najmä v lete môže byť chladenie vína a udržiavanie optimálnej teploty vína naozaj náročné. Stačí však, aby ste poznali zopár trikov a jednoducho si zabezpečíte dobre vychladené víno na každej letnej oslave, či grilovačke.

Chladenie vína a najčastejšie chyby

Častou chybou v prípade, že ste zabudli víno vychladiť je snažiť sa situáciu zachrániť tým, že ho dáte narýchlo do mrazničky. Z enologického hľadiska je to veľmi nežiaduci postup a to najmä pri šumivých vínach. Mrazením sa môže korok začať tlačiť von a navyše víno stráca schopnosť tvorby peny. Ľahko sa tiež môže stať, že na víno zabudnete a víno bude príliš chladené, čo tiež nie je ideálne. Alternatívou rýchleho zachladenia vína môže byť hodenie ľadových kociek priamo do pohára. Pre väčšinu vinárov je táto možnosť stále tabu, pretože voda z ľadu môže narušiť chuť vína. Zachrániť by vás mohli iba vopred zamrazené ľadové kocky z rovnakého vína, ako idete servírovať.

My v Tajnej však veríme, že každý by si mal vychutnať víno tak, ako má rád. Preto ak vám váš pohár vína chutí s jednou či dvoma kockami klasického ľadu, pokojne si ho bez výčitiek doprajte.

Vychladené víno, správne chladenie vína

Správne vychladené víno

Využite ľad iným spôbom

Či budete mať víno vychladené alebo nie, v momente ako ho z chladu vyberiete a položíte na stôl, pomaly začne stúpať jeho teplota. Najmä vonku v letných mesiacoch môžete mať víno teplé už za pár minút. Môžete tomu jednoducho zabrániť, ak fľašu vína vložíte do nádoby so studenou vodou a pár kockami ľadu. Tento ľadový kúpeľ vám pomôže aj v prípade, že ste zabudli dať pred podávaním víno do chladničky. Víno by ste mali mať vychladené už približne za 30 minút.

Chladenie červeného vína

Často sa môžete stretnúť s tvrdením, že červené víno by malo mať izbovú teplotu. Pri priemernej teplote v domácnostiach niečo cez 20 °C vám môže táto rada viac zavariť ako pomôcť. Ani tažké a chuťovo výrazné červené vína by nemali presiahnuť teplotu 18 °C. Optimálnu teplotu, ktoré by malo mať zvolené víno, zistíte vždy na jeho etikete.

Červené víno poháre

Červené víno, teplota červeného vína

Bublinky potrebujú chlad

Chladenie vína je obzvlášť dôležité pri šumivých vínach a to nielen z praktického hľadiska, ale najmä kvôli správnej chuti. Zle vychladené šumivé víno stráca svoj šmrnc a pri jeho pití nebudete mať želaný pôžitok. Pripravte sa na podávanie vína dopredu a nechajte víno zachladiť pár hodín pred servírovaním. Po jeho otvorení si určite pripravte nádobu so zmesou ľadu a vody, v ktorom si zachová správnu teplotu počas celej doby servírovania. Ak si neviete vybrať vhodnú nádobu na chladenie vína, stačí si objednať náš Letný set bubliniek Tajna, ku ktorému automaticky dostanete chladič na víno ako darček.

Dobrý pohár na víno vám spraví polovicu zážitku

Okrem správnej teploty pri víne nikdy nezabúdajte na kvalitné sklo. Najmä pri letných grilovačkách vonku je z praktických dôvodov zvykom nalievať víno do jednorazových plastových pohárov. Praktickosť pri víne odložte nabok a vychutnajte si víno z pohárov z jemného skla. Zabezpečíte si tým nielen estetický efekt počas servírovania, ale predovšetkým dokonalý pôžitok pre všetky vaše zmysly.

Naše obľúbené sú poháre od značky Zalto, vďaka ktorým je pitie vína naozaj zážitok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *