Škola vína

Biele odrody: Tramín červený

Tramín červený je veľmi stará muškátová odroda. Predpokladá sa, že ho pestovali už v starom Ríme pod názvom Vitis aminea.

Charakteristika odrody

tramín červenýPod názvom Tramín sú známe dve pododrody. Slovensko až do polovice 90. rokov minulého storočia poznalo iba jednu, Tramín červený. S jeho „bratom“ sme sa oficiálne spoznali až po páde železnej opony, kedy sa k nám dostali prvé sadenice z nemeckej klonovej selekcie Tramínu korenistého.

Obe pododrody dozrievajú v polovici októbra a zaberajú 2,1% výsadieb. Majú schopnosť hromadiť v sebe vysoké koncentrácie cukrov a ich hrozno vydrží veľmi dlho na kroch. Tramín korenistý má oproti Tramínu červenému tenšiu šupku a jeho strapce dozrievajú nerovnomerne. Za dlhej slnečnej jesene dozrieva hrozno Tramínu červeného do kvality výberov z hrozna, strapce Tramínu korenistého do hrozienkových výberov. Tramín červený neznáša chudobné vápenaté pôdy, kde trpí na chlorózu, a vyžaduje hlboké záhrevné pôdy s dostatkom živín. Tramín korenistý naopak dosahuje výraznú mieru korenistej vône práve na vápencových pôdach, no rovnako ako Tramín červený potrebuje dostatok živín a tepla na dozretie hrozna. Pri výrobe vína zo všetkých pododrôd Tramínu treba dbať na zachovanie dostatočnej koncentrácie kyselín, najmä pri spracovaní hrozna s vyšším prívlastkom. Mnohí pestovatelia Tramínov potvrdzujú, že charkter farbív v šupkách hrozna a následne aj vo vínach súvisí s typom pôdy, v ktorej odrody pestujú. Napríklad šupky Tramínu korenistého pestovaného v pôdach s vyšším obsahom vápenca sa viac zafarbujú do oranžova, v kyslejších alebo v štrkovitých pôdach viac do purpurova. Je zrejmé, že spracovanie a výroba vína zo všetkých pododrôd a klonov Tramínu je pre každého výrobcu náročná na skúsenosti a vyžaduje si väčšiu pozornosť.


Charakteristika vína

Tramín červený, na Slovensku reprezentujú rôzne štýly plných vín s atraktívnym buketom a s primeraným obsahom kyselín. Podľa pestovanej pododrody a jej expozície vo vinohradníckych tratiach s rôznym pôdnym profilom sa buket Tramínu prejavuje spektrom bieleho korenia, čajovej ruže, medového hrozna alebo fialiek, vo fľašovej zrelosti až tropických pomarančov a škorice. Na Slovensku je viac rozšírený Tramín červený než Tramín korenistý (Gewürztraminer). Z oboch pododrôd šľachtitelia uvádzajú viacero klonov, z ktorých najkvalitnejšie prenikli do nových výsadieb Malokarpatskej, Nitrianskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej VO. Gewürztraminer poskytuje oproti Tramínu červenému vína intenzívnejšej aromatiky s výraznejším korenistým buketom, v ktorom sa objavujú krémové tóny ružového oleja a liči. Podobne ako pri Rizlingu rýnskom charakter každého Tramínu úzko súvisí s pôdou. Južnoslovenské a stredoslovenské Tramíny sú v celkovom dojme elegantné, medovo-ovocné, malokarpatské a nitrianske prekvapujúco korenisté, východoslovenské zasa mohutnejšie a parfumové.

Rizling vlašský Tramín

Tramín červený, Tramín korenistý a servírovanie

  • Tramín červený aj Tramín korenistý sa doporučuje servírovať pri teplote 8 – 10 °C v kalichoch mierne uzavretého tulipánu s objemom 400 – 450 ml.

V vinárstve TAJNA sme Tramín korenistý skombinovali s Rizlingom vlašským a vy môžete výsledok aj ochutnať v cuveé Rizling vlašský Tramín, ročník 2014

Synonymá: Tramín, Ryvola, Livora, Traminer, Gewürztraminer

Zdroj: Vladimír Hronský – Sprievodca vínami Slovenska

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Zdroj obr.: dreamstime.com, vinotajna.sk, unsplash

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *