Beaujolais je názov vinárskeho regiónu vo Francúzsku južne od Burgundska. Dlho bol považovaný za súčasť Burgundska, ale v súčasnosti si razí vlastnú cestu. V regióne sa vyrába takmer výhradne červené víno z odrody Gamay Noir. Beaujolais vína oscilujú od sviežich, šťavnato-kvasinkových vín v štýle “nouveau” ku komplexnejším vínam, ktoré pripomínajú červené burgundské.
Beaujolais Noveau sa vyrába výlučne z odrody Gamay Noir. Je to ľahké suché víno rubínovej farby, svieže, mladé , v chuti až čerešňové, plné, iskrivé. Nesnažte sa ho dlho skladovať, tak maximálne 6 mesiacov, neskôr sa jeho ovocné arómy a sviežosť strácajú.
- Primárne ovocné arómy malina, čerešňový koláč, brusnice.
- Iné arómy huby, lesná pôda, dym, fialka, pekárenské droždie, banán, žuvačka.
- Kyselina vysoká.
- Taníny nízke.
- Alkohol 10 až 13% obj.
- Servírovacia teplota mierne vychladené 12-14 °C.
Rozlišujte Beaujolais Nouveau a Beaujolais Cru
Svetoznáme Beaujolais je len 55 km dlhé a 11-14 km široké. Zo severu je ohraničené Burgundskom, z východu riekou Saône , na juhu nájdete slávny Lyon a Monts de Beaujolais na západe.
Táto oblasť je prirodzene rozdelená na dve časti riekou Nizerand. Na každom brehu rieky nájdete iný typ pôdy. Pôdny typ je kľúčovým faktorom, pretože práve ten dáva Beaujolais špecifický charakter. Na severe v pôde nájdete najmä žulu a bridlicu a na juhu je pôda zas viac ílovitá.
Beaujolais Noveau je mladé rýchlené víno vyrábané karbonickou maceráciou. Stalo sa celosvetovým symbolom mladých vín a jeho ochutnávanie symbolicky uzatvára sezónu. Začiatok degustácie Beaujolais Noveau je presne stanovený – vždy tretí novembrový štvrtok daného roku. Dokonca predajcovia sa musia zaviazať, že nedajú víno do predaja skôr ako o polnoci zo stredy na štvrtok. Dve tretiny z celkovej produkcie mladého Beaujolais pochádza z Beaujolais AOC, tretina je produktom Beaujolais-Villages AOC.
Beaujolais Nouveau je však nekonečne vzdialené od aromatických vlastností pravého vína označeného ako Cru Beaujolais, ktorého vinice sú umiestnené na severnej strane.
Trochu z histórie
Prvými pestovateľmi viníc boli Rimania, z praktického dôvodu – museli udržať veľa legionárov šťastných a víno k tomu výrazne prispievalo. Po nich nastúpili benediktínski mnísi v stredoveku. Vojvoda z Beaujeu (podľa ktorého je oblasť pomenovaná) urobil z vína módnu záležitosť. V 19. storočí, sa vďaka železnici popularita Beaujolais rozšírila ešte ďalej, a to najmä do Paríža, kedy posadnutosť pre “Nouveau” alebo “En Primeur” začala.
Mesto Lyon bolo hlavným trhom pre vína z tejto oblasti. Za starých čias, tovar z iných oblastí bol predmetom vysokých daní, čo robilo miestne víno ešte príťažlivejšie a bol po ňom vyšší dopyt.
Prečítajte si aj Mladé víno má čaro, ktoré si môžete vychutnať len pár mesiacov
V oblasti nájdeme 3 apelačné kategórie – Beaujolais – AOC, Villages AOC a Cru.
Beaujolais AOC
Najjužnejšia časť regiónu je zároveň aj najväčšia apelácia skladajúca sa z 96 vinárskych obcí; niekoľko zo severnej časti, ale väčšina pochádza z juhu. Ílovitá pôda a rovinatý reliéf juhu komplikujú správne dozrievanie hrozna. Z tohto dôvodu tu nájdete široké spektrum kvality, a to v závislosti od výrobcu a ročníka.
Beaujolais AOC sú ľahké na pitie, vďaka vyššej hladine osviežujúcej kyseliny a nízkemu obsahu tanínu. Chute a arómy sú ovocné – maliny, čerešne, brusnice a tropického banánu (sekundárne arómy, ktoré ovplyvňuje spôsob vinifikácie).
Na juhu oblasti sa vyrábajú väčšinou lacnejšie ľahké vína s ovocnou chuťou, ale môžeme tu nájsť aj AOC Beaujolais Supérieur, ktoré má prísnejšie limity pri výrobe. Vína označené “Supérieur” – červené alebo ružové – majú vyššiu hladinu alkoholu a s najväčšou pravdepodobnosťou budú tmavšie a viac koncentrované.
Prečítajte si aj Perfektné darčeky pre tých, čo milujú víno
Beaujolais Villages AOC
V Beaujolais Villages AOC je 39 oficiálnych vinárskych obcí, z ktorých 30 môže dať svoje meno na etiketu.
Rajóny AOC sú viac diverzifikované a vína z nich o čosi plnšie, s tmavšou farbou a charakterom a majú dlhšiu životnosť.. Mnohé z týchto dedín sa nachádzajú na žulových alebo bridlicových pôdach, takže majú viac „minerality“.
Hoci väčšina z vín sú červené s tónmi jahôd a čiernych ríbezlí, biele vína pochádzajúce z hrozna oblasti AOC sú tiež chutné s tónmi hrušky, tropického ovocia a mandlí.
Beaujolais Cru
Z odrody Gamay sa produkujú aj skvelé vína, ktoré patria medzi najlepšie vo svojej kategórii. Sú oveľa zložitejšie a krásne sa rozvíjajú v priebehu času – najlepšie z nich sa môžu archivovať až 20 rokov. Tieto vína pochádzajú zo severu a nesú značenie Beaujolais Cru. Vďaka kvalite viníc a vína tu nájdeme 10 apelácií s vlastným AOC. Každá z nich má svoju vlastnú výraznú osobnosť, založenú na terroire, ktorý sa nikde inde neopakuje.
Zvyčajne sa na etikete jednoducho uvádza názov apelácie – Saint-Amour, Juliénas, Chenas, Moulin-?-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Côte de Brouilly, Brouilly. Za najlepšie sa pokladajú Fleurie, Morgon a Moulin-a-Vent.
V našom vinárstve sme v tomto roku spracovali skôr dozrievajúci Müller Thurgau. Práve z neho prvý raz v krátkej histórii firmy uvedieme menší objem do predaja pre všetkých zvedavcov v podobe mladého vína ?
Prečítajte si aj Víno Tajna – aj tu nás môžete ochutnať II.
Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.
Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:
Zdroj obr.: dreamstime.com