Mladé víno je ako mladí ľudia. Naivné, neskúsené, formujúce sa, ale zároveň má energiu,  prísľub úspešnej budúcnosti a schopnosť zaujať . Niektorí ho neberú príliš vážne, iní doňho vkladajú veľkú nádej. Názory na produkciu mladého vína sa líšia. Pravdou je, že záleží najmä na odrode a spôsobe spracovania vína. Niektoré odrody sú lepšie, keď sú mladé a keď starnú tak stratia iskru. U ťažších vín platí, že keď zostarnú alebo sa správne archivujú, tak získavajú plnosť a stanú sa kvalitnejšími.

Ten správny čas

Pre mladé vína je typická ľahkosť, sviežosť a ovocné chute. Macerácia a kvasenie pri ich výrobe prebieha kratšie. Čas, kedy je mladé víno pripravené na konzumáciu, sa odlišuje nielen podľa doby zrenia, ale aj podľa rôznych zvykov. Podľa zákona sa mladé víno na Slovensku môže uvádzať na trh od prvého novembrového pondelka, čo v tomto roku pripadlo na 6. novembra. Na Morave a v Čechách je dňom uvedenia do predaja mladého vína deň Svätého Martina. Prvé vína pod označením Svätomartinské sa otvárajú o 11.00 hodine 11. novembra už niekoľko rokov.

Prečítajte si aj Umocnite s našimi vínami Tajna najkrajšie obdobie roka

mladé víno Tajna

Mladé víno ako liek

Výskumy dokázali, že mladé víno môže byť v niektorých ohľadoch ešte zdravšie ako bežné. Mladé červené vína obsahujú údajne viac antioxidantov ako staré. Výskumná skupina v Číne testovala Merlot, Cabernet Sauvignon, Gamay a Cabernet Franc a zistila, že až 90% obsahu antokyanínu v červenom víne sa stráca po niekoľkých mesiacoch starnutia. Je niekoľko dôvodov, prečo sa tak deje, jedným však je, že antioxidanty sú veľmi nestále. Aj mladé biele víno má oproti svojím starším „kolegom“ navrch. Mladé suché biele víno pomáha pri nadúvaní, ľahké mladé víno zase šetrne podporuje činnosť čriev.

Prečítajte si aj Perfektné darčeky pre tých, čo milujú víno

mladé víno Tajna

Mladé vs. staré

Chceli by ste rozoznávať aké víno pijete, bez pohľadu na etiketu? Zapojte zrak a chuťové bunky a  všímajte si najmä tieto vlastnosti. Mladé vína zvyčajne odkryjú svoju plnú arómu a chuť okamžite po otvorení. Po dlhšom vystavení vzduchu môžu arómy mladého vína vyprchať, strácať chuť, víno sa stane ploché a kyslé. Na druhej strane, staré víno si môže vyžadovať pätnásť minút i viac dekantovania, aby správne „dýchalo“ a odhalilo svoje skryté vlastnosti chutí a vôní. Mladé biele víno máva vodovú až svetložltú farbu, ktorá sa zintenzívňuje počas starnutia. Zrelé biele víno má zlatý odtieň, príliš staré takmer hnedastý. Mladé červené víno nemusí byť vždy červené, v skutočnosti ide skôr o náznaky fialovej. Časom získava  toto víno plné odtiene medzi bordovou  a hnedou farbou v závislosti od odrody a času odležania vo fľaši.

V našom vinárstve sme v tomto roku spracovali skôr dozrievajúci Müller Thurgau. Vychutnajte si v ňom energiu, šťavnatosť, sviežosť a ovocnú vôňu mladého vína 🙂

 

 

víno Tajna vinárstvo

 

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

barrique

Škola vína

merlot

Kultúra vína

bordeaux

Zaujímavosti