Šumivé víno
Šumivé víno je víno, ktoré obsahuje oxid uhličitý, čo spôsobuje vznik bublín. Tieto bubliny sa vytvárajú buď prirodzenou fermentáciou, alebo pridaním oxidu uhličitého do vína. Šumivé vína môžu byť biele, ružové alebo červené a sú známe svojou sviežosťou a osviežujúcim charakterom.
Existujú rôzne metódy výroby šumivého vína, pričom medzi najznámejšie patrí tradičná metóda (metóda champenoise), pri ktorej prebieha druhotná fermentácia priamo v fľaši, a tanková metóda (metóda Charmat), kde sa fermentácia uskutočňuje v uzavretých tlakových nádobách. Šumivé vína sa často podávajú pri slávnostných príležitostiach, ako sú svadby a oslavy, a sú obľúbené ako aperitívy alebo na párovanie s rôznymi jedlami.
Medzi známe typy šumivých vín patrí šampanské, prosecco, cava a sekt.
Vinárstvo TAJNA
Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.