Vinársky slovník

Sladké víno

Sladké víno je typ vína, ktoré obsahuje vysoké množstvo zvyškového cukru, čím sa vyznačuje sladkou chuťou. Sladké vína sa vyrábajú rôznymi metódami, ako je neskorá zber, sušenie hrozna na slnku alebo používanie botrytizovaného hrozna (hrozno napadnuté špeciálnou houbou, ktorá zvyšuje koncentráciu cukru a arómy). Tieto vína sú obľúbené ako dezertné vína a často sa kombinujú s dezertmi, syrom alebo ovocím. Sladké vína môžu byť biele, červené alebo ružové a ich chuťové profily sa líšia v závislosti od odrody hrozna a výrobného procesu. Medzi známe príklady sladkých vín patrí Tokaj, Sauternes, a Icewine.

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.