Vinársky slovník

Sekt

Sekt je šumivé víno, ktoré vzniká procesom druhotnej fermentácie, pri ktorom sa do vína pridáva cukor a kvasinky, čo spôsobuje vytvorenie oxidu uhličitého a bubliniek. Sekt môže byť vyrobený z rôznych odrôd hrozna a môže sa líšiť v chuti, aromatike a sladkosti. Existujú dva hlavné spôsoby výroby sektu: tradičná metóda (metóda champenoise), ktorá zahŕňa fermentáciu priamo v fľaši, a tanková metóda (Charmat), pri ktorej sa druhotná fermentácia uskutočňuje v tlakových nádobách. Sekt sa môže podávať ako aperitív, pri slávnostných príležitostiach alebo ako osviežujúci nápoj v teplých mesiacoch. V rôznych regiónoch sa môžu používať aj odlišné názvy pre šumivé vína, napríklad “Cava” v Španielsku alebo “Prosecco” v Taliansku.

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.