Vinársky slovník

Šampanské

Šampanské je šumivé víno, ktoré pochádza z francúzskeho regiónu Champagne. Je známe svojím špecifickým výrobním procesom, ktorý zahŕňa druhotnú fermentáciu v fľaši, čo vytvára jemné bublinky. K výrobě šampanského sa používajú predovšetkým odrody hrozna Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc.

Šampanské sa vyznačuje komplexnou arómou a chuťou, ktorá môže zahŕňať tóny citrusov, jablka, pečiva a orechov. Existujú rôzne štýly šampanského, od suchého (brut) po sladšie (doux), a jeho podávanie je často spojené so slávnostnými príležitosťami a oslavami. Vzhľadom na jeho ochranné označenie pôvodu je možné označovať víno ako šampanské len v prípade, že bolo vyrobené v tomto špecifickom regióne a podľa prísnych regulácií.

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.