Modré hrozno
Modré hrozno je druh hrozna s tmavomodrou až čiernou šupkou, ktoré sa používa primárne na výrobu červených a ružových vín. Farba bobúľ je spôsobená prítomnosťou antokyánov, čo sú prírodné pigmenty nachádzajúce sa v šupkách hrozna.
Modré hrozno obsahuje rôzne množstvá tanínov, kyselín a cukrov, ktoré ovplyvňujú charakter a chuť výsledného vína. Počas výroby vína sa hrozno drví a šupky zostávajú v kontakte s muštom, čo umožňuje extrakciu farbiva, tanínov a aromatických látok, ktoré sú charakteristické pre červené vína. Dĺžka tohto kontaktu so šupkami ovplyvňuje intenzitu farby a štruktúru vína.
Medzi najznámejšie odrody modrého hrozna patrí Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah (Shiraz) a Malbec. Tieto odrody sa pestujú po celom svete a každá z nich má svoje špecifické vlastnosti, ktoré prispievajú k jedinečnosti červených vín z rôznych regiónov. Okrem červeného vína sa z modrého hrozna vyrábajú aj niektoré druhy šumivých a ružových vín.
Vinárstvo TAJNA
Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.