Dosladenie muštu / dosladenie vína
Ak mušt neobsahuje dostatok vlastných cukrov, musí sa dosladiť rafinovaným cukrom, najlepšie kryštálovým. Inak by víno po vykvasení obsahovalo nedostatočné množstvo alkoholu a podieľalo by chorobám a chybám. Cukornatosť muštu meriame muštomerom, ktorý udáva obsah cukru v percentách v 100 l muštu. Ak mušt obsahuje napr. 20° NM, potom po úplnom vykvasení bude víno obsahovať 20 x 0,6 = 12 objemových percent alkoholu. Tento obsah je minimálny na to , aby bolo víno trvácne a akostné. Obyčajne sa víno prisladzuje na 21 až 23° NM. Na to aby sa zvýšila cukornatosť o 1° NM musí sa na 100 l muštu pridať asi 1,25 kg cukru. Vypočítané a odvážené množstvo cukru rozpustíme v mušte ešte pred plnením do suda (demižóna).
Vinárstvo TAJNA
Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.