Vinársky slovník

Dekantovanie vína

Dekantovanie je prelievanie vína do nádoby za účeľom prevzdušnenia alebo oddelenia kalu. Dekantovanie vína má svoje pravidlá a každé víno vyžaduje individuálny prístup, záleží tak na konkrétnom someliérovi, ako vám víno predloží.

Usadenie kalu

Jedným z dôvodov prečo sa víno dekantuje, je usadzovanie kalu. V tomto prípade sa bavíme o červených vínach, v ktorých sa pri archivácii usadzuje kal na dne fľašky. Zbaviť kalu potrebujú nefitrované vína.

Prevzdušnenie 

Tento bod rozdeľuje vinárov na dva tábory, jedni sú zástanci dekantácie a nedajú na ňu dospustiť, pretože pri dekantácii sa otvárajú pri styku so vzduchom skryté aromatické látky a dochádza k zjemneniu robustných vín. Druhá skupina je striktne proti a tvrdí, že neopak dekantácia vínu ubližuje.

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.