Vinársky slovník

Brut

Brut [bryt] alebo „tvrdé“ víno je jedna z kategórií šumivých vín, ktoré udávajú sladkosť vína. Brut je označenie pre také šumivé víno alebo sekt, ktorého obsah cukru neprekračuje hranicu 12 gramov na liter vína. Väčšina vinárstva však drží obsah cukru v rozmedzí okolo 5-7 gramov – to je ako u bežného suchého vína.

Ide o najbežnejší druh šumivého vína, vzhľadom k nízkemu obsahu cukru a vysokej kyselinke bežnej u šumivých vín pôsobí víno suchým dojmom, takže je ideálny na osvieženie počas horúcich letných dní, ako aperitív aj na párovanie s jedlom. Vo vínach typu brut sa typicky objavujú ovocné a kvetinové tóny, niekedy aj tóny mandlí, samozrejme ale záleží predovšetkým na konkrétnej odrode, z ktorej je sekt typu brut vyrobený.

Z pohľadu párovania sú šumivé vína brut ideálne k rybám, morským plodom a napríklad aj sushi. Navyše vďaka svojej kyslosti a suchému charakteru tiež krásne preniká do bohatých a tučných chutí, takže sa skvele hodí na párovanie so syrovými pokrmami, cestovinami či rizotom. Zo syrov vyskúšajte napríklad Brie alebo parmezán. Mimochodom skvele bude fungovať napríklad aj na štedrovečernú večeru, kedy vďaka svojej živej kyselnici skvele doplní chuť ryby a zemiakového šalátu.

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.