Vinársky slovník

Beaujolais / božolé

Beaujolais je názov vinárskeho regiónu vo Francúzsku južne od Burgundska. Dlho bol považovaný za súčasť Burgundska, ale v súčasnosti si razí vlastnú cestu. V regióne sa vyrába takmer výhradne červené víno z odrody Gamay Noir. Beaujolais vína oscilujú od sviežich, šťavnato-kvasinkových vín v štýle „nouveau“ ku komplexnejším vínam, ktoré pripomínajú červené burgundské.

Beaujolais Noveau sa vyrába výlučne z odrody Gamay Noir. Je to ľahké suché víno rubínovej farby, svieže, mladé , v chuti až čerešňové, plné, iskrivé. Nesnažte sa ho dlho skladovať, tak maximálne 6 mesiacov, neskôr sa jeho ovocné arómy a sviežosť strácajú.

  • Primárne ovocné arómy malina, čerešňový koláč, brusnice.
  • Iné arómy huby, lesná pôda, dym, fialka, pekárenské droždie, banán, žuvačka.
  • Kyselina vysoká.
  • Taníny nízke.
  • Alkohol 10 až 13% obj.
  • Servírovacia teplota mierne vychladené 12-14 °C.

Viac o téme sa dočítate v našom článku: BEAUJOLAIS – SYMBOL MLADÉHO VÍNA AJ KVALITNÉHO ČERVENÉHO

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.